Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 липня 2019, 12:21

На що скаржаться і чого чекають українські бухгалтери (опитування)

Кожен другий бухгалтер мав конфліктні ситуації з представниками держорганів протягом останніх трьох років, і лише 6% бухгалтерів абсолютно впевнені, що зможуть відстояти права в разі спорів з податковими органами. Про це свідчать результати другого всеукраїнського опитування «Індекс легкості роботи бухгалтерів» від «Ліга: Закон», передає ЕП.

Кожен другий бухгалтер мав конфліктні ситуації з представниками держорганів протягом останніх трьох років, і лише 6% бухгалтерів абсолютно впевнені, що зможуть відстояти права в разі спорів з податковими органами.
Фото: dengi.ua

Зазначається, що в опитуванні взяли участь 1587 бухгалтерів з усієї України.

Необхідні реформи

Опитані бухгалтери вважають, що першочерговими реформами у податковій сфері мають стати: заборона змін в Податковий кодекс за рік до початку бюджетного року (назвали 61,5% опитаних) та впровадження персональної відповідальності податківців за незаконні рішення (45,6%).

«Другий пункт підтримали на 27,7% більше опитаних, ніж минулого року. Лише 9% опитаних позитивно сприймають зміни у податковій сфері за останній рік», — ідеться в повідомленні.

Читайте також: Стало відомо, чому проводили обшуки в ДФС

«Цього року ми бачимо тенденцію до зростання кількості скарг на рішення ДФС, а також зростання кількості судових справ у податковій сфері.

Бізнес все частіше відстоює свої права в судовому порядку, не погоджуючись із тлумаченням чинного законодавства податковими органами або окремими податківцями», — заявила Ольга Таранова, директор напряму бухгалтерських продуктів і сервісів компанії «Ліга: Закон».

У ході опитування бухгалтери зазначили, що найбільше часу йде на пошук відповідей на проблемні робочі питання (71% опитаних) і на роботу з первинними документами (52,7%). Підготовка і подання звітності — на третьому місці, її відзначили 33,7%.

Читайте також: Бізнес очікує курс на рівні 28,82 гривні за долар (опитування)

Проблему постійних змін форм у процесі підготовки та подання звітності в держоргани виділили 27,9% опитаних. 25% — розповіли про дублювання інформації для різних держорганів. На думку бухгалтерів, зайвими є більшість статистичних форм, а звітність з ЄСВ і 1ДФ вже давно пора об'єднати.

Недоліки податкової системи

Серед головних недоліків податкової системи назвали постійні зміни Податкового кодексу (57,1%), різночитання законодавчих норм і брак узагальнювальних консультацій (52,7%).

13,5% опитаних частково або повністю задоволені рівнем податків в Україні, а 40,2% нейтрально сприймають податкове навантаження.

Загальний Індекс легкості роботи бухгалтерів цього року склав 2,5 пункта, що свідчить про певне поліпшення сприйняття податкової політики в країні. Минуломго року Індекс склав 1,4 пункта.

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
17 липня 2019, 12:30
#
Банк ищет бухгалтера! Вознаграждение гарантируется!!!:))

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися