Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2019, 17:11

Електроенергія для промисловості подешевшає в серпні — НКРЕКП

З 1 серпня вартість електроенергії для промислових підприємств в Україні незначно знизиться з огляду на те, що з наступного місяця знижується тариф для держкомпанії «Укренерго». Про це під час круглого столу «Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики» заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, передає Уніан.

З 1 серпня вартість електроенергії для промислових підприємств в Україні незначно знизиться з огляду на те, що з наступного місяця знижується тариф для держкомпанії «Укренерго».
Фото: espreso.tv

Що це значить

«З 1 серпня 2019 року вже відбудеться зменшення кінцевої вартості електричної енергії для непобутових споживачів за рахунок того, що з 1 серпня вступають нові тарифи на послуги розподілу електричної енергії, на послуги з передачі електроенергії. А також, з урахуванням зменшення вартості електричної енергії втрат, які використовуються такими операторами», — сказала Оксана Кривенко.

Олена Антонова, член НКРЕКП пояснила, що перша і значна зміна ціни на роздрібному ринку спровокувана зміною тарифу оператора системи передачі «Укренерго». «Ми знаємо, що формування цього тарифу залежить від формули ПСО (покладання спецзобов'язань), яка прийнята урядом України… Така зміна вплинула на споживачів, приєднаних до „Укренерго“.

Читайте також: НКРЕКП розблокувала виплати виробникам «зеленої» енергії

За її словами, у зв'язку з переглядом частині витрат на тариф „Укренерго“, який буде діяти з 1 серпня, очікується невелике зменшення вартості ресурсу.

»Для споживачів першого класу, приєднаних до операторів системи розподілу, середньозважений ріст склав, за нашими розрахунками, 12%. Ми говоримо про регульований сегмент, та у зв'язку зі змінами, які ми вже прийняли за тарифом ВСР і ОСП, з 1 серпня зниження буде на рівні 4%. Для другого класу зростання 10%. За результатами наших рішень зниження на 6%", — пояснила Антонова.

При цьому співробітник регулятора зазначила, що опрацьовуються й інші механізми, націлені на те, щоб тариф «Укренерго», який вплинув на 200 великих споживачів, знизився.

Довідка

Нагадаємо, 12 липня НКРЕКП затвердила для оператора Об'єднаної енергосистеми України «Укренерго» нові тарифи на передачу електроенергії та диспетчерське управління на друге півріччя 2019 року, які набудуть чинності з 1 серпня 2019 року. Тариф на передачу електроенергії було знижено на 10%.

11 липня виконуючий обов'язки глави держкомпанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук заявив, що ціна на електроенергію для промисловості в Україні за перші 10 днів роботи нового ринку зросла на 30%.

12 липня Кабінет міністрів заявив про некоректність заяви керівництва «Укренерго» про зростанні на 30% вартість електроенергії для промислових споживачів через запуск ринку електроенергії.

До запуску нового ринку електроенергії міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявляв, що ціна на електричну енергію для промисловості може зрости на 5-6%.

Коментарі - 1

+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
17 липня 2019, 6:45
#
А что там с решением Конституционного суда по поводу неконституционности этой самой НКРЭКУ??? 
...а ей как с гуся вода?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися