Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 липня 2019, 8:01

Курс на тиждень: Чи є проблеми у гривні

Фактор виборів поки що більше працює на зміцнення нацвалюти. Частина політиків продає свої валютні заощадження і витрачає гроші на передвиборчу кампанію.

Весь минулий тиждень валютний ринок лихоманило. За п'ять робочих днів долар на міжбанку виріс з 25,62/25,66 до 25,75/25,78 гривень, а курс продажу готівкової американської валюти в обмінниках до вечора п'ятниці досяг 26 гривень і вище.

Хоча все починалося для гривні добре. У понеділок котирування міжбанку знижувалися і до ранку вівторка просіли до 25,53/25,55 із загальним настроєм на зміцнення гривні. Але вже до вечора ситуація різко змінилася і долар пішов вгору. Він продовжував зростати в середу, а в четвер склалася складна ситуація з попитом і пропозицією.

Гривні не допомогла низька ліквідність в системі в першій половині тижня, коли коррахунки падали нижче 35,5 млрд гривень. Її не підтримали і досить гарні результати аукціону з розміщення ОВДП 9 липня, на якому були продані гривневі ОВДП на 6 млрд гривень. Надалі стрімке зростання залишків на коррахунках банків, які на ранок п'ятниці збільшилися до 63,2 млрд гривень, і активна скупка валюти Нафтогазом, Нацбанком і кількома банками — остаточно розгорнули долар у бік зростання. Потягнулися вгору і котирування в обмінниках.

До вечора минулого четверга курс дещо стабілізувався. Тим не менш, загальний настрій ринку на подальшу корекцію долара на українському міжбанку зберігся. П'ятниця це тільки підтвердила.

На думку «Мінфіну», НБУ трохи перестарався, скуповуючи надлишки долара в резерви цього тижня. Цей фактор, у поєднанні з виходом такого великого покупця валюти, як НАК «Нафтогаз», — став причиною дефіциту долара на торгах і зростання котирувань. За спостереженнями «Мінфіну», за період з 8 до 12 липня регулятор купив не менше $260-300 млн. Щоправда, в середу він продав частину цієї валюти (за нашими розрахунками — до $ 40-70 млн ) через інтервенції за єдиним курсом тому ж «Нафтогазу».

Така тактика регулятора на міжбанку мала як мінуси, так і плюси. Пересічні українці були незадоволені зростанням курсу і стрибками котирувань протягом дня у обмінках. А от чиновникам і експортерам ситуація пішла на користь. Міністерство фінансів вкрай стурбоване хронічним недовиконанням дохідної частини бюджету. Розробники фінансового кошторису країни заклали в документ курс долара понад 29 гривень, і при низькому курсі оподатковувана база нижча. Що стосується експортерів, вони вже порядком втратили за рахунок зміцнення гривні і тепер раді будь-якому зростанню котирувань.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників міжбанку вплинуть:

1) Період квартальних і місячних бюджетних платежів у клієнтів, а також господарська діяльність компаній.

До 20-го липня компанії і підприємці будуть розраховуватися з бюджетом, що збільшить їх потребу в гривні. Дефіцит нацвалюти простимулює активні продажі валюти на міжбанку з боку експортерів і в той же час знизить можливості імпортерів у частині її купівлі.

Крім того, почнуться виплати авансів персоналу за першу половину липня і розрахунки за внутрішніми і зовнішніми зобов'язаннями. У період податкових розрахунків тимчасовий цейтнот і дефіцит гривні у бізнесу зазвичай працює на користь зміцнення нацвалюти;

2) Черговий аукціон з розміщення ОВДП і ліквідність банківської системи.

Аукціон Мінфіну. 16-го липня Мінфін України проведе розміщення облігацій, номінованих у гривні і доларах США. Терміни розміщення цих ОВДП різні, але максимальні — до 2-х років. Чиновники намагаються поступово знизити дохідність таких паперів, але поки що це їм не дуже вдається. Але навіть з урахуванням зниження дохідності, українські папери залишаються привабливими для нерезидентів і місцевих інвесторів. Адже світові котирування і пропозиції від інших країн-емітентів значно нижчі.

Мінфін України розраховує на активну купівлю ОВДП іноземцями, що має стимулювати продажі ними валюти на міжбанку. Зростання пропозиції допоможе гривні, а у Нацбанку буде чергова можливість поповнити резерви. Як і раніше, застосовувати НБУ буде «анонімний» формат через Matching.

Головне, щоб регулятор не перестарався з обсягами викупу долара і не створив штучний дефіцит валюти на міжбанку. Це може призвести до зростання котирувань.

Ліквідність банків. В кінці минулого тижня коррахунки банків перевищили 63,2 млрд гривень. Цей гривневий навіс тисне на курс. Але майбутні розрахунки бізнесу з бюджетом, авансові виплати персоналу за першу половину липня і операції банків і компаній з купівлі ОВДП на аукціоні 16-го числа — швидко зменшать обсяги зайвої ліквідності. Тож ці 63,2 млрд не допоможуть розгойдати курс.

Інша справа, якщо частина клієнтів-іноземців, отримуючи гривню від чергових погашень облігацій, вирішить фіксувати прибуток і виходити з українського ринку. Тоді ці клієнти вийдуть на торги з купівлею валюти, що буде істотно впливати на курсоутворення.

Проблема «гарячих» грошей і спекулятивних капіталів залишається дуже серйозною для українського ринку ОВДП. Чим більше такі компанії будуть купувати держоблігації, тим гостріше буде стояти питання залежності курсу від дій цих структур.

За оцінками «Мінфіну», в зв'язку з розрахунками бізнесу за податками і аукціоном з ОВДП, що проводиться у вівторок, коливання залишків на коррахунках банків у період з 15 до 19 липня зростуть, а самі залишки будуть знаходитися в межах 44 — 60 млрд гривень.

3) Готівковий ринок і політичний фактор.

Власники обмінників, виставляючи котирування, продовжать орієнтуватися на два основні критерії: реальний попит і пропозиція з боку населення в даному регіоні і ситуацію на міжбанку. Каталізатором нових спекулятивних розгойдувань курсу обмінники не будуть.

Навіть майбутні, в кінці цього тижня, вибори до Верховної Ради не стануть особливо впливати на поведінку готівкового ринку і ажіотажу не викличуть. Причин такої нестандартної поведінки курсу для України напередодні виборів декілька. Основна — у населення немає значних обсягів вільної гривні, а сам фактор виборів поки що навіть більше працює на зміцнення нацвалюти. Справа в тому, що частина потенційних обранців витрачає свої «заощадження» на передвиборчу кампанію, для чого продає валюту. Це додає її пропозицію на ринку.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 15-19 липня

На міжбанку. Ключовими факторами, які будуть впливати на котирування в ці дні будуть:

— результати аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Вони істотно відіб'ються на курсовому тренді з понеділка до середи;

— клієнтські розрахунки з бюджетом (четвер — п'ятниця).

Таким чином, в практично всі дні цього тижня з різних причин ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку тільки посиляться.

Поведінка найбільших гравців під час сплати податків, розрахунки нерезидентів за куплені ОВДП і вихід/невихід на торги Нацбанку з інтервенціями зі скуповування долара в резерви — сформують курсовий тренд на міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну», основну частину пропозиції будуть викуповувати самі клієнти-імпортери, але НБУ без шкоди для тренда за курсом зможе поповнити золотовалютні резерви за цей період в межах $100-140 млн. Використовувати при інтервенціях Нацбанк буде все той же «тихий» формат через Matching.

При сприятливому розвитку подій — вдалому розміщенню ОВДП, своєчасних і повних розрахунків з бюджетом великих клієнтів і стриманості регулятора при викупі долара на торгах — курс «зеленого» на міжбанку в період з 15 до 19 липня перебуватиме в межах коридору 25,65 -26,05 гривень.

Прогнозні обсяги операцій на торгах:

У понеділок — середу активне зростання обсягу угод за рахунок фактора підготовки нерезидентів до аукціону (накопичення ними гривні за рахунок продажів валюти в понеділок), а потім за рахунок безпосередньо проведення аукціону та розрахунків за купленими паперами (вівторок — середа).

Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в ці дні в межах до $400-420 млн при здійсненні до 540-610 угод;

У четвер — п'ятницю — активізація клієнтів в частині розрахунків з бюджетом та продаж під ці операції валюти на ринку. Особливого зниження оборотів у клієнтів за рахунок п'ятничного ефекту на цей раз не відбудеться. Податковий період й так менше на 1 день через те, що 20-е число припадає на суботу.

За нашими розрахунками, обсяги операцій складуть $370-390 млн при здійсненні до 500-630 угод. Кількість операцій збільшиться за рахунок виходів на торги

На готівковому ринку курси обмінників продовжать орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення в даному регіоні, але з постійною оглядкою на ситуацію на міжбанку. Своєї «гри» готівковий ринок зараз не веде, залишаючись заручником поведінки безготівки.

При стабільній ситуації на торгах обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при рівні спреда в 15 -25 копійок за доларом, в межах 25-40 копійок — за євро і 0,004-0,008 гривні за рубль.

При скачках курсу на міжбанку (від 13-20 копійок за сесію) — власники обмінників будуть оперативно реагувати на те, що відбувається, швидко змінюючи котирування в точках обміну валюти.

Якщо ж не буде суттєвих політичних або інших потрясінь (не варто забувати, що 21 липня в Україні вибори до Верховної Ради), то «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 15-19 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 25,70-26,15 гривень, а в банках 25,60 -26,20 гривень.

Коментарі - 9

+
0
Artem220106
Artem220106
15 липня 2019, 10:59
#
Ничего интересного держимся на 25-26.
+
0
Danconia
Danconia
15 липня 2019, 11:20
#
Я бы не сказал что на парламентские выборы прямо так много ресурсов вкидывают - как то не заметно - биг бордов не так чтобы безумно много, концертов и турне тоже успокоились, наверное решили вкинуться в инсту и ютуб
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 липня 2019, 11:40
#
15.07.2019

Неделя перед выборами. Остатки на высоком уровне, выше 64 млрд.грн. Потому шаткое равновесие, если НБУ не будет выгребать, то курс останется возле курса 25,70. Завтра аукцион, будет гривна и доллар заимствоваться. Три дня думаю ликвидность будет на высоком уровне. В конце недели будут платить налоги, зарплаты в виде авансов на этой неделе начиная с понедельника. Потому шаткое равновесие. Только хороший аукцион даст сигнал на укрепление, и то я думаю НБУ как обычно может зайти и выгребать жеще.

Доллар 25,63-25,77
Евро 28,90-29,10
Рубль 0,4084-0,4107

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/122244/
+
+37
bonv
bonv
15 липня 2019, 12:02
#
У гривні проблем немає. Гривня на зміцнення. Поки що..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 липня 2019, 21:26
#
НБУ видит в этом проблему, точнее Минфин, потому чем дороже гривна, тем лучше
+
0
bonv
bonv
15 липня 2019, 22:52
#
Для кого краще? Імпорту чи експорту?
+
+49
bonv
bonv
15 липня 2019, 12:03
#
В июле прошлого года, когда нерезиденты начали фиксировать прибыль и выводить ее из Украины, за две недели доллар подорожал на 2 гривни. Но тогда в ОВГЗ было 200 млн долларов, а сейчас – 2 млрд.
Поэтому девальвация может оказаться еще более масштабной, чем в прошлом году..
+
+64
bonv
bonv
15 липня 2019, 12:05
#
Слишком дешевый доллар уже вредит бюджету. 40% поступлений зависят от валютного курса – это импортный НДС, ввозные пошлины, акцизы и прочее. Поэтому снижение курса бьет по доходной части. К примеру, уже третий месяц подряд есть заметный провал по таможенным сборам. Так что в такой сырьевой экономике, как наша, одинаково опасны как девальвация, так и ревальвация..
+
+22
Maleficarum
Maleficarum
15 липня 2019, 19:00
#
Уже    не  покупается  налик  на    МБ  -заманухи.    В  конце  сессии   мелкими  суммами  на МБ   дёргают  курсец в  горы-  дабы  создать  видимость  роста.  Налик  не  ведётся   на  такой  дешёвый  финт. Спокойно  без  суеты  опускают оффера  на  фоне  «подросшего  доллара  на  закрытии»  Банки- есть  маркетмейкерами  проседания  выставляя  низкие  оффера  после  15  часов.. Опты   эту  тенденцию  поддерживают..  Не  желают  дорого  хапать  зелень  и попадать  в  ловушку   Все   врубаются  что  до 19-того  числа сего  месяца «Нафтогаз» получит   более ярда    зелени кредитных  средств.. Так что-  все  в  ожидании   падения  цены  на  доллар  и возможно «стремительным домкратом»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися