Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2019, 18:22

У Нацбанку відповіли на звинувачення про «піратський» шрифт

У Національному банку України перевірили інформацію про те, що на новій банкноті 1000 гривень нібито використано неліцензійний шрифт та виявили, що така інформація не відповідає дійсності. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

У Національному банку України перевірили інформацію про те, що на новій банкноті 1000 гривень нібито використано неліцензійний шрифт та виявили, що така інформація не відповідає дійсності.
Фото: ua.korrespondent.net

Зокрема, за даними Національного банку художники та графіки, які створювали дизайн нових банкнот, використовували виключно авторські зображення та шрифти.

«Художники, які працюють над їх дизайном, не використовують готові малюнки чи шрифти – вони власноруч створюють векторні графічні елементи дизайну, зокрема і буквений напис номіналу банкноти. Використання авторських творів замість готових продуктів передбачене для забезпечення високого рівня захищеності банкнот, адже підробити авторське зображення складніше, ніж скопіювати готове», — повідомили у Нацбанку.

Читайте також: «Тисяча» НБУ: Більшість читачів «Мінфіну» дратують дрібні купюри

Водночас в НБУ зазначають, що певний збіг у формі шрифту все ж міг бути, адже перед тим, як створювати власний шрифт графіки «вивчали графічну інформацію з відкритих джерел».

«Наголошуємо: жоден з елементів на банкнотах не є копією готових продуктів. Зокрема, і під час створення буквеного напису «Одна тисяча гривень» на відповідній банкноті було створено авторське графічне зображення на основі творчого використання публічно доступних елементів», — зазначають у Нацбанку. Зокрема там наводять перелік видань 1960-1986 років, які використовували графіки банкнот при створенні шрифту.

Читайте також: Ера змін і технологій: Обрано найкращі монети року. Фото

Нагадаємо, що раніше український дизайнер Богдан Гдаль помітив на новій банкноті 1000 гривень неліцензований шрифт, використання якого є порушенням авторських прав. 

Коментарі - 5

+
+71
allexpl
allexpl
12 липня 2019, 19:31
#
Да кто вам, жуликам, поверит...
+
+30
rredrred
rredrred
12 липня 2019, 21:05
#
Втихаря перепечатают новые, надо шум поднимать после вывода в оборот
+
0
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
13 липня 2019, 21:35
#
Жуликам, обычно, верят легко. Жулики говорят простые и с виду правильные вещи, как раз такие, как хочет услышать клиент - очень похоже на вашу тактику поведения здесь, кстати.

Но в этом случае достаточно, чтобы НБУ поверили автор и владелец шрифта. Adobe в вопросах защиты прав ИС щепетильны до тошноты и то, что на НБУ до сих пор не подали в суд, о многом говорит.
+
0
Алексей Хрипков
Алексей Хрипков
13 липня 2019, 2:12
#
Слабоватое опровержение.
«мы нарисовали на основании существующих открытых исходников».
А то, что оно идентично существующим закрытым и нелицензионным производным - это фигня.

Я не сторонник авторского права в этом виде, но тут пока не вижу, чтоб зашквар оказался притянутым за уши...
+
0
squeez
squeez
13 липня 2019, 21:27
#
А какая собственно разница? главное чтобы наши купоны что-то стояли
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися