Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2019, 13:45

Дизайнери НБУ використали піратський шрифт в новій купюрі

Дизайнери НБУ використали піратський шрифт в новій купюрі 1000 гривень. Про це повідомив шрифтовий дизайнер Богдан Гдаль на своїй сторінці в Facebook.

Дизайнери НБУ використали піратський шрифт в новій купюрі 1000 гривень.
Фото: bank.gov.ua

За його словами, уважно придивившись до нової банкноти, створеної дизайнерами НБУ з використанням 11 шрифтів, Гдаль і його колеги помітили, що з написом «Одна тисяча гривень», зроблений шрифтом Bickham Script, на звороті щось не так.

Відшукавши оригінальний шрифт, яким вона зроблена, вони встановили, що деякі з літер відрізняються від оригінальних. Ця невідповідність найбільш помітна у слові «гривень», особливо ріже дизайнерське око буква «в».

Офіційну кириличну версію шрифт Bickham Script, створений дизайнером Річардом Ліптоном в 1997 році і потім ліцензований компанією Adobe, отримав тільки в 2016 році. І вона відрізняється від тієї, що використовували дизайнери НБУ.

У процесі власного розслідування автори знайшли серію піратських шрифтів Bickham (Script One, Script Two та Script Three) підписані ім'ям якоїсь росіянки Олександри Гофман.

Як виявилося, у шрифтових колах вона досить відома як автор крадених версій шрифтів, які підписувала своїм ім'ям і далі поширювали безкоштовно без дозволу авторів. Серію краденого Bickham Script вона зробила в 2005 році.

Щоб остаточно прояснити, Богдан Гдаль написав автору шрифту Bickham Script Річарду Ліптону, який спрямував його до дизайнера Франко Грисхамера, що працює в Adobe. Саме Adobe має всі права на цей шрифт. Франко Грисхамер підтвердив підозри українських дизайнерів:

«До випуску шрифту Bickham Script Pro 3 в 2016 році не було жодної офіційної кириличної версії шрифту. Однак я якось зустрів піратський зразок у 2012 році на упаковці цукерок в російському супермаркеті в Німеччині. Шкода, що Національний банк України не помітив недоліків шрифту. І це, безумовно, не Bickham Script Pro 3. Так чи інакше, наша ліцензія не дозволяє вносити зміни в шрифт», — написав Грисхамер, дизайнер Adobe.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися