Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 липня 2019, 11:19

Долар у четвер: чи повернеться курс до 25,50

У четвер на валютному ринку настає «момент істини».

У четвер на валютному ринку настає «момент істини».
Фото: zik.ua

З одного боку — фактично усі вчорашні чинники, які грали на користь гривні майже не спрацювали (долар стрімко дорожчав), з іншого — і сьогодні гривні буде не легше (надто вже багато нових причин для її падіння додасться у четвер).

Тому або котирування продовжують йти вгору (на користь чого спрацюють багато причин, про які нижче), або спекулятивна складова вчорашніх торгів швидко видохнеться і котирування частково заспокояться.

У будь-якому випадку, статистика торгів буде перебувати у межах до 420 млн доларів при укладанні до 510 угод. Тепер про все по порядку:

Проти гривні працює:

1) Стрімке зростання ліквідності в банківській системі. Коррахунки на ранок четверга злетіли відразу на 23,3 млрд гривень — до 58,8 млрд і цей гривневий навіс так чи інакше буде «тиснути» на валютний міжбанк. Це дозволяє спекулянтам продовжити розгойдувати курс, тим більше, що вчора це їм вдалося;

2) Різке збільшення попиту на валюту з боку великих клієнтів (в першу чергу — держкомпаній-імпортерів енергоносіїв, читай НАК «Нафтогаз» і Ко, та нафтовиків), а також декількох банків, які купували валюту на свою позицію. За спостереженнями учасників торгів саме ці категорії клієнтів і самі банки-фактично підірвали вчора ринок. Це на руку як спекулянтам, яким вже набридла тільки робота «в дві сторони», так і експортерам з нерезидентами (тим, хто скуповує українські гривневі облігації). Тому спроби «розігріти ринок» отримали вдячних і впливових союзників;

3) Поведінка готівкового ринку, де попит на валюту досить високий, що одночасно зі зростанням котирувань міжбанку тягне доверху курси в обмінниках. Власники обмінок і сьогодні будуть уважно стежити за міжбанком та оперативно змінювати свої курси;

4) Поведінка Нацбанку. НБУ поки більше стурбований поповненням резервів, ніж безпосередньо трендом на міжбанку. За інформацією учасників ринку він навіть вчора (коли надлишку валюти не було) все ж таки виходив «по-тихому» з купівлею долара, що теж зіграло проти гривні. Правда потім — частину валюти продав (але вже значно дорожче) через інтервенцію за єдиним курсом. Остаточну статистику таких «ігор» НБУ ми отримаємо вже до наступного понеділка і стане зрозуміло — наскільки наш регулятор «загрався з валютою»;

На користь гривні працює тільки один фактор — наближення періоду податкових платежів у клієнтів за підсумками кварталу. Це психологічно заспокоює ту частину клієнтів, які побоюються істотного подальшого зростання курсу.

«Мінфін» зберігає свій вчорашній прогноз про те, що курсове «дно» вже пройдено і міжбанк продовжить корекцію. Інша справа, що ця корекція не завжди проходить тільки в бік зростання курсу, а зазвичай відбувається поступово. Іншими словами — в долар по 25,50 ми зараз «не віримо».

«Мінфін» прогнозує на четвер широкий коридор по долару в межах 25,65-25,90 гривень з активними курсовими коливаннями протягом дня в залежності від дій великих гравців і в першу чергу — НАК «Нафтогаз».

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,65 — 25,85 і продаж 25,97-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,80-26,01 гривень та продаж 26,09-26,20 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 8

+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
11 липня 2019, 11:42
#
11.07.2019
Вчера все пошло на перекосяк, во первых в последние дни НБУ скупал больше чем необходимые 20 млн, а зачастую все 100+ млн, и несколько выходов, тем самым «выкосил» всю валюту с рынка, во-вторых вчера вышли с крупной покупкой валюты НафтоГаз и другие операторы рынка нефтегазопродуктов. Это очень резко взвинтило курс вверх.
Вчера даже обменники вечером некоторые выставили курсы 26.00-26,15, все ожидали сегодня и далее рост курса вверх. Курс НБУ поднялся на 21 коп. За день остатки выросли на 23 млрд.грн — это сразу почувствовал рынок. Страшного ничего нету, потому что рынок и так несколько дней жил на уровне ниже 40 млрд.
Оплата налогов к 20-му числу будет также вынуждать компании искать гривну, это больше всего отразится в конце следующей недели.

«Дутый» рост вчера в конце дня утихнет. НБУ сегодня выходить не желательно, если он опять выйдет, это опять вернут рынок к цифре 25,90.

Доллар 25,70-25,90
Евро 29,00-29,18
Рубль 0,4080-0,4100

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/122244/
+
+15
bonv
bonv
11 липня 2019, 12:32
#
В начале недели был «занос» [инвалюты] – продавали иностранцы доллары, чтоб купить на аукционе [гривню, чтобы приобрести ОВГЗ], там переизбыток был долларового предложения – курс отошел от своего справедливого уровня в сторону. А вчера он встал обратно", – объяснил Сергей Фурса, специалист отдела продаж долговых ценных бумаг Dragon Capital.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 липня 2019, 14:41
#
Объяснения суховаты - он забыл упомянуть НБУ с покупками 100+ млн в день? И то что вышли крупные импортёры и сам Нафтогаз, когда НБУ все скупил.
+
+42
Александр  Ситников
Александр Ситников
11 липня 2019, 11:59
#
НБУ заходил с продажей? Интересненько. Стабильность перед выборами?
+
+45
bonv
bonv
11 липня 2019, 12:34
#
Ще і 50 коп на кожному баксі заробив:)
+
+30
bonv
bonv
11 липня 2019, 12:23
#
ТОП-6 факторов для подорожания доллара:
Отмена Нацбанком лимита на репатриацию дивидендов за границу.
Небольшие объемы размещения Минфином гривневых гособлигаций.
Покупки банками доллара под закрытие валютных позиций.
Повышенный спрос на валюту на наличном рынке.
Негативные ожидания экспортеров на фоне плохой бюджетной статистики.
Низкая ликвидность валютного рынка.
+
+30
bonv
bonv
11 липня 2019, 12:39
#
Говорить о смене тенденций рано в силу дополнительного предложения валюты на рынке из-за предстоящих парламентских выборов. После волеизъявления начнется тенденция к ослаблению гривни и вступит в силу фактор сезонности.
+
+30
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
11 липня 2019, 12:53
#
Интересно как на межбанке выглядят часто упоминаемые вливы валюты для выборов
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися