Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 липня 2019, 12:25

Що буде з курсом гривні восени: фактор Коломойського

Гривня зростає: курс вже перевалив за 26,0 і іноді доходить до 25,5, провокуючи паніку на валютному ринку. Між тим, таке зростання відповідає тенденціям останніх років. А от яким буде курс гривні до кінця року, визначить формат нового уряду.

Гривня росте: курс вже перевалив за 26,0 та іноді доходить до 25,5, провокуючи паніку на валютному ринку.
фото: dengi.ua

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса на своїй сторінці у Facebook пояснив причини зміцнення національної валюти і припустив, яким буде курс гривні восени.

Гривня дійсно зміцнюється, і робить це різкіше, ніж проходило сезонне зміцнення національної валюти останні три роки. Але ми бачимо все той же сезонний тренд: починаючи з лютого гривня зміцнюється, і це триває до середини-кінця літа.

Цього року тренд посилений вкрай сприятливою ситуацією для національної валюти. З одного боку, з початку року в номіновані в гривню ОВДП зайшло вже близько 2 млрд доларів від іноземців, яких давно не було на внутрішньому ринку. Повернення до нормальної ситуації, коли іноземці купують номінований у гривні борг, підтримує національну валюту.

З іншого боку, зростають ціни на сировинні товари, які традиційно експортує Україна. Ціни на руду за рік зросли майже вдвічі, прекрасно себе почуває кукурудза і пшениця. А ціна на газ, навпаки, падає — на європейських біржах вона становить близько $140. Все це підтримує гривню і посилює сезонні тенденції щодо зміцнення національної валюти.

Із загального тренда вибивається стрибок, який ми побачили місяць тому. Якщо пам'ятаєте, на початку червня національна валюта стрибнула до 27,0 за долар. Причина — інтерв'ю Коломойського у Financial Times, де він активно ратував за дефолт. Багатьох це інтерв'ю налякало і, як результат, гривня почала падати. Але ситуація так і залишилася локальною. Ми побачили хорошу комунікацію з боку української влади — президент вперше відкрито опонував Коломойському, уряд зробив спільний конференц-дзвінок з МВФ, на якому інвесторів запевнили, що опція дефолту навіть не розглядається. У результаті ринки швидко заспокоїлися.

Більш того, вийшов ефект пружини: отриманий від позитивних запевнень імпульс призвів і до зростання вартості українських активів до рівня вище, ніж було до виходу на арену Коломойського, і до сильнішого зміцнення гривні.

Чого чекати восени

Сезонні чинники, які завжди тиснули на гривню, проявлять себе і цього року. Інша справа, що активність іноземців змушує макроекономістів переглядати прогнози курсу гривні на кінець року і вже ніхто (з осудних людей) не говорить про курс близько 30 гривень за долар. Скоріше ми побачимо гривню в діапазоні 27-28, що ознаменує зміцнення національної валюти другий рік поспіль. Важливо розуміти, що чим частіше ми говоримо про сезонність, тим більше людей будуть намагатися на ній заробити. А отже, з часом вона повинна зникнути — за умови, що фінансові ринки продовжать розвиватися.

Але в усьому цьому є дуже багато «якщо» — принаймні, поки що. Важко передбачити, якою буде активність іноземців. Мінфін потихеньку зменшує ставки за гривневим боргом, що в перспективі може знизити інтерес іноземців до покупок.

Потенційно в світі багато вільних мільярдів доларів, які може залучити українська гривня, і де поєднуються валютна стабільність, високі ставки і хороша макроекономічна ситуація. Але це працює тільки при збереженні вкрай позитивного настрою на світових ринках. А він вже зараз нагадує період 2006 — 2007 років, коли в пошуках «чого б ще придбати» інвестори і спекулянти заходили в найвіддаленіші куточки світу. Зараз важко сказати, зайде у другому півріччі в Україну 1 млрд доларів від іноземців, 2 млрд доларів або взагалі нічого. І це основний фактор невизначеності при прогнозуванні динаміки курсу.

І треба розуміти: фундаментом валютної стабільності, як і раніше, залишається співпраця з МВФ. Не буде співпраці — всі іноземці моментально вирушать на вихід. До речі, про іноземців. Багато піклувальників за автентичну економіку бачать в цьому страшні знамення. Як так, приходять злі спекулянти, доять бідних українців. Але суть в тому, що присутність іноземців на внутрішньому ринку — це нормально для будь-якої країни світу. Ненормальним був довгий період, коли іноземного капіталу в Україні не було.

Впливати на динаміку курсу багато в чому буде новий формат уряду. І якщо результати виборів більш-менш передбачувані, то що буде далі, сказати важко. Ми можемо отримати технократичний уряд, який буде в змозі не тільки домовитися з МВФ, але і значно прискорити реформи. А це може призвести до такого припливу капіталу, що про сезонність можна буде забути.

А можемо отримати «політичний» уряд і стандартне для України болото. Більше того, можемо отримати третій варіант — «уряд Коломойського», і тоді треба буде забути про співпрацю з МВФ. І, як результат, про стабільний курс валют. Передбачити зараз, який формат уряду ми побачимо у вересні, абсолютно неможливо.

Коментарі - 6

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
11 липня 2019, 14:46
#
Он повторил мои слова, о том когда Президент публично высказался в Брюсселе насчёт дефолта и что это дало многим понимание.
Вот только я эти слова сказал месяц назад, а Фурса сейчас. Это видно в мое блоге на 1 июля, и в тот день месяц назад в июньском блоге.
+
+237
Y. D.
Y. D.
11 липня 2019, 16:57
#
Ну поздравляем что Фурса «читает» ваш блог ))))
+
0
MykolaA
MykolaA
12 липня 2019, 9:26
#
Дотепно! Люто плюсую! Розсмішили зранку!
+
+2
AleksandrBank
AleksandrBank
12 липня 2019, 10:19
#
Смех - это самая лучшая эмоция!
+
+57
Elena1997
Elena1997
12 липня 2019, 9:45
#
У Фурсы всё сводится к одному: Караул, Коломойский ! А до первого тура президентских выборов всё сводилось к: Караул, Тимошенко ! :)
+
+54
bonv
bonv
12 липня 2019, 20:36
#
Коридор на гривню чекає в 28,1-29
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися