Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2019, 12:43

Нафтовидобуток в ОПЕК знизився до мінімуму 5 років

Держави, які входять в ОПЕК, знизили видобуток нафти у 1,5 рази більше, ніж цього вимагає угода. В результаті цього нафтовидобування у червні знизилось до мінімуму за п'ятирічний період. Аналітики lblv.com не виключають зростання цін на «чорне золото».

Незважаючи на зменшення нафтовидобутку в ОПЕК, вартість Brent впала на 14% з максимальних показників квітня, опустившись до 64,23 долара за барель. Інвестори все ще стурбовані зниженням світової економіки, що продовжує впливати на ринкову динаміку.

За рахунок яких країн вдалося домогтися скорочення?

Як передає Reuters, у минулому місяці видобуток державами ОПЕК зменшився на 170 тисяч бар. в день, порівняно з травнем, склавши 29,6 мільйона бар. Таким чином, квота щодо зниження нафтовидобутку була перевищена в 1,5 рази.

Реальний видобуток був зменшений на 156%. Максимально показник був знижений за рахунок таких країн як Ангола, Кувейт, а також Лівія, Іран і Венесуела, яких виключили з договору. При цьому, у Саудівській Аравії виробництво було збільшено на сто тисяч бар. на добу, порівняно з травнем. Щодня в червні видобувалося 9,8 мільйона бар., але це все одно було нижче прописаної для держави квоти в 10,3 мільйона бар.

Сланцевий видобуток в Штатах знижується

Після падіння вартості нафти, зростання видобутку у Сполучених Штатах почало сповільнюватись. У період з серпня по вересень минулого року нафтовидобуток у державі збільшився у річному співвідношенні на 1,97 мільйона бар., а у лютому-квітні цього року показник піднявся на 1,52 мільйона бар., про що повідомляє місцеве Управління енергетичної інформації.

Експерти відзначають, що при зниженні ціни на нафту до 65 доларів для WTI, зменшуються темпи буріння свердловин, а це спричинить зниження нафтовидобутку у другому півріччі 2019-го. Так, зростання нафтовидобутку сповільнюється у сланцевих басейнах.

Прогноз на «чорне золото»

На початку червня Брент торгувався в районі 60-65 доларів за барель. На зниження росту економіки у світі вказують недостатньо сильні макроекономічні дані з Європи, Штатів і КНР. Це може сприяти падінню попиту на «чорне золото».

Експерти lblv.com припускають, що в третьому квартальному періоді цього року вартість нафти може піднятися на 5% з нинішнього показника, склавши 67,33 долара за барель. Аналітики BNP Paribas прогнозують, що до вересня Brent коштуватиме по 76 доларів за барель.

Ярослав Кравцов, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін