Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 липня 2019, 8:00

Долар нижче 25,70: що далі

Минулий тиждень істотно зміцнив гривню. На міжбанку долар впав з 26,17/26,21 до 25,64/25,68 гривень, євро подешевшав до 28,77/28,81 гривень, а рубль — до 0,402/0,4028.

Минулий тиждень істотно зміцнив гривню.
112.ua

Просідав і готівковий ринок, де до кінця п'ятниці в обмінниках долар можна було купити в межах 25,90-25,95 гривень, а іноді і нижче.

Головними причинами зміцнення нацвалюти в цей період були: великі продажі гривневих облігацій Мінфіном України на аукціоні 2-го липня, дефіцит нацвалюти в банківській системі, просідання готівкових котирувань в обмінниках, вихідний четвер у США з роботою нашого міжбанку на умовах ТОМ.

Є ще одна причина різкого припливу валюти, про яку офіційні джерела не завжди охоче говорять. Майбутні вибори змушують багатьох можновладців, які мріють зберегти свої пости і беруть участь в новій депутатській гонці — витрачати частину того, що «нажито раніше непосильною працею» для додаткового фінансування своїх виборчих компаній. І це в основному — не гривня. А витрати на політичні проекти вимагають саме гривневих витрат. Ось і несуть «нещасні» або їх довірені «гаманці» в обмінники з валютою для отримання гривні.

Крім цього, допомагали нацвалюті — поки що низькі обсяги покупки валюти нафто- і газотрейдерами — держкомпаніями для підготовки до опалювального сезону, сприятлива кон'юктура на сировину, метали і агропродукцію на міжнародних ринках, а також зниження ділової активності в сезон відпусток.

Навіть операції з репатріації дивідендів «дочок» іноземних компаній «потонули» в цьому потоці пропозиції валюти, що забезпечило надлишок долара і євро на міжбанку.

Але основою валютного масованого заливу ринку все ж були дії іноземців, які скуповують високодохідні гривневі облігації на аукціонах Міністерства фінансів і для цього продають валюту.

Цей надлишок активно викуповував Нацбанк всі дні минулого тижня, використовуючи Matching. І робив це в рекордних масштабах. Всього регулятор, за розрахунками «Мінфіну», купив не менше $ 300- 340 млн, поступово занижуючи ціну. Якщо починав купувати долар Нацбанк минулого понеділка ще по 26,20 гривень, то завершував він в п'ятницю свої інтервенції вже істотно нижче 25,77.

Що буде з курсом найближчими днями

На поведінку учасників торгів та котирування вплинуть:

1) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. 9 липня пропонуються гривневі облігації на найпопулярніші у іноземних і місцевих інвесторів терміни (включаючи 6-ти річні папери). Чиновники не без підстави розраховують, що нерезиденти продовжать активно скуповувати українські облігації, що знову простимулює продаж ними валюти і посилить позиції гривні на міжбанку в період з понеділка до середи. «Мінфін» прогнозує обсяг майбутнього розміщення ОВДП на аукціоні 9-го числа в межах 7-9,5 млрд гривень;

2) Інтервенції НБУ, ліквідність в банківській системі, готівковий ринок і господарські операції клієнтів.

Дії Нацбанку. НБУ продовжить викуповувати надлишок долара на міжбанку для поповнення резервів, намагаючись при цьому поступово знижувати ціну такого викупу. Обсяги інтервенцій регулятора будуть в межах «чергових» $20 млн в день в четвер і п'ятницю. А ось на початку тижня (доки іноземці заводять валюту під аукціон) — загальна сума викупу може ще легко досягти і $100-140 млн.
За нашими розрахунками всього за ці дні у Нацбанку буде можливість поповнити резерви на суму до $110-180 млн без істотного тиску на курс. Використовувати регулятор буде Matching.

Головне, щоб регулятор «не перестарався» і не розгорнув своїми масованими скупками курс вгору.

Ліквідність у банківській системі і господарська діяльність клієнтів. У період з минулого понеділка до четверга коррахунки банків перебували в межах 36,6-51,3 млрд гривень, а за п'ятницю НБУ чомусь (!) не вивісив на свій сайт інформації навіть на момент написання цієї статті (ранок 6 липня).

Незважаючи на «таємність» п'ятничних даних Нацбанку — ми все ж не бачимо підстав до істотного зростання коррахунків цього тижня, окрім як за рахунок вливань в систему гривні від викупу Нацбанком долара у іноземців під аукціон з ОВДП, що проводиться 9 липня.

За рахунок необхідності закривати свої поточні господарські операції клієнти будуть активно витрачати гривню, що знизить тиск на курс на міжбанку і збільшить обсяги пропозиції валюти. Цей фактор працює на користь зміцнення позицій нацвалюти на торгах. Хоча великі експортери вже і зараз постійно «плачуться» з приводу такого стрімкого зміцнення гривні.

Готівковий ринок продовжить бути постачальником валюти на міжбанк через викуп її у населення і продаж через валютну позицію на торгах.

Звичайно, власники обмінників будуть орієнтуватися на котирування міжбанку, але ключовим для них в цей період, при виставленні цінників в обмінниках, буде співвідношення реального попиту і пропозиції за валютою в даному регіоні. Особливих загроз для курсу гривні з боку готівкового ринку, як і раніше, немає. Але минулої п'ятниці до вечора попит на готівкову валюту почав зростати і ця тенденція збережеться і цього тижня.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 8-12 липня:

На міжбанку. Дії та курсові завдання найбільших гравців міжбанку будуть диктувати ринку тренд за валютою і динаміку обсягів торгів. З 8 до 10 липня до цього ще додасться вплив результатів аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП, що істотно додасть статистики торгів з понеділка до середи.

Істотну частину пропозиції поглине сам ринок. Але у Нацбанку збережеться відмінна можливість поповнити резерви ще на $110-180 млн, використовуючи Matching. Основну купівлю долара в резерви НБУ проведе в період продажу валюти нерезидентами під аукціон Мінфіну (тобто з 8-го до 10-го липня).

Якщо НБУ «не перегне палицю» з обсягами викупу долара на міжбанку для поповнення ЗВР, то котирування безготівкового долара в період з 8 до 12 липня будуть перебувати в межах коридору 25,50-25,90 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — четвер до $420-450 млн при укладанні до 510-580 угод з поступовим зростанням обсягів у понеділок — середу за рахунок продажів валюти нерезидентами під аукціон Мінфіну;

У п'ятницю зниження статистики міжбанку через падіння ділової активності перед вихідними з обсягами торгів в межах $380-400 млн при здійсненні до 450-490 угод;

На готівковому ринку курс в обмінниках продовжить орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку клієнтів з періодичним коригуванням цінників на поведінку міжбанку.

Якщо на торгах не буде сюрпризів і Нацбанк «не перестарається» зі скупкою надлишку долара в ЗВР, що спровокує штучне перевищення попиту над пропозицією і зростання котирувань, — то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» зі спредом за доларом в межах до 20 копійок, до 30-35 копійок за євро і до 0,006-0,008 гривень за рубль.

У період з 8 до 12 липня при відносній стабільності котирувань міжбанку — долар в обмінниках банків буде перебувати в межах 25,50-26,05 гривень, а в обмінниках фінкомпаній 25,55-25,95 гривень.

Коментарі - 9

+
+80
AleksandrBank
AleksandrBank
8 липня 2019, 10:12
#
На 08.07.2019 остатки на уровне 39 млрд., что не дает двигаться курсу вверх. Если аукцион будет такой же удачный как и неделю назад, то котировки уйдут ниже. Я бы дал коридор 25,30-25,80.
За прошлую неделю НБУ накосил 320 млн.дол., это 64 млн в день в средней, получает правда в том что в один из дней он накосил под 100 млн.
+
+30
hanspushka
hanspushka
8 липня 2019, 13:59
#
Он накосил в последний день 230 млн. Зачем вы играете в угадывания и считаете среднее, если вся информация по интервенциям НБУ есть в открытом доступе.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 липня 2019, 14:43
#
Дайте ссылку, я пока вижу только по неделям инфо на сайте НБУ.
+
0
hanspushka
hanspushka
8 липня 2019, 15:30
#
Https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=38643651&cat_id=40807142 Графа  Інші монетарні операції.
+
+30
bonv
bonv
8 липня 2019, 13:50
#
Знову НБУ буде косити валюту на цьому тижні..
+
0
Teilor
Teilor
8 липня 2019, 14:02
#
Будь як НБУ, роби як вiн.
+
+30
bonv
bonv
8 липня 2019, 14:07
#
По вуха у валюті:)) Мені не потрібно..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 липня 2019, 15:02
#
Главное чтобы «вуха» не стали Зелені :)
+
+20
chargedmen
chargedmen
9 липня 2019, 5:03
#
Я вот не понимаю одного. Уже 5 лет война идет. 2 млн украинцев работают в Польше. 

"Треть переводов приходится на Польшу, и по сравнению с показателем предыдущего года объем поступлений из этой страны вырос на 16,4% – до $3,63 млрд.
Далее в перечне стран, из которых поступает наибольший объем переводов, стоит Россия, однако поступления из этой страны сократились на 26,6% – до $948 млн за прошлый год. Источник: https://biz.censor.net.ua/n3119380"

Зачем везде отображаются котировки рубля?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися