Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 липня 2019, 11:00

Криптосвіт: проблеми з законом та їх рішення

Без врегулювання крипторинок нагадує Дикий Захід і не здатен розвиватися у правильному напрямку. 

Виктор Кочетов, СЕО криптовалютной биржи Kyrrex, рассказал о регуляции криптовалют в мировом масштабе и о том, как ее отсутствие мешает отрасли.
фото: pymnts.com

СЕО криптовалютної біржі Kyrrex Віктор Кочетов розповів про статус криптовалют у світі та про те, чому ліцензування бірж матиме позитивний вплив на галузь. 

Ринок криптовалют — фінансовий Дикий Захід. Хакери постійно стежать за розвитком сфери і розробляють стратегії атак. Нечисті на руку криптобіржі накручують фейкові обороти заради місця в топі. Більшість платформ для торгівлі будували криптоентузіасти — люди, які не мають нічого спільного з банківським сектором і фінансовими ринками. Ці фактори, разом зі стрибками курсу біткоїна, заважають стабільності криптосвіту.

Біржі навчилися адаптуватися. «Криптозима» не призвела до стагнації, сфера зростає — з'являються гравці, лідери виходять на нові ринки. Головні критерії вибору торговельної площадки для трейдера — ліквідність і безпека. Питання надійності залишається відкритим: важко довіряти сфері, яка майже не регулюється.

Всього на крипторинку близько 500 бірж, причому понад 90% з них не мають юридичної структури або хоча б зареєстрованої компанії. По суті, є тільки сайт, де трейдер торгує на свій страх і ризик. Доки справи йдуть добре, ніхто не думає про фінансові ризики. Така незареєстрована біржа функціонує, доки не набридне СЕО, який, як правило, залишається в тіні. У разі шахрайства трейдеру немає на кого подати до суду.

Регуляція криптовалюти: світова практика

У різних країнах у криптовалют є свої назви: цифрова валюта — в Аргентині, Таїланді та Австралії, віртуальний товар — в Канаді, Китаї і на Тайвані, криптотокен в Німеччині, платіжний токен у Швейцарії. Всі юрисдикції попереджають про небезпеку інвестицій в криптовалюту, говорять про можливості відмивання грошей та інші злочини.

За даними звіту Library of Congress, такі країни, як Алжир, Болівія, Марокко, Непал, Пакистан і В'єтнам наклали заборону на будь-які дії з криптовалютою. Іспанія, Білорусь, Кайманські острови і Люксембург не надають криптовалюті легальний статус, але розуміють перспективи і дають «зелене світло» інвесторам. Великобританія, Південна Африка і Бельгія вважають, що ринок криптовалюти поки що не потребує регламентації. У країнах ЄС криптообмін не регулюється.

В Японії біткоїн — законний платіжний засіб з квітня 2017 року. FSA — відповідальний орган, який відповідає за реєстрацію та видачу ліцензій криптобіржам. Країні належить більше 50% світового ринку криптовалюти.

США поки що не дали криптовалюті легальний статус. Однак Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами видала дозволи на створення біткоїн-ф'ючерсів Чиказькій біржі опціонів і CME Group. Тобто біткоїн був визнаний цифровим активом. До того ж окремі штати видають ліцензії криптобіржам.

Уряд Мальти стимулює розвиток IT-сектору, так як вважає інновації основним способом залучення фінансування. Тому держава часто випускає консультаційні документи про регулювання та інвестиції в криптосфері.

Перешкоди на шляху до закону

Галузь розвивається і, як кожне нове починання, відчуває труднощі дорослішання. Її учасники прагнуть перенести традиційні підходи в нові сфери і, в цілому, такий підхід досить здоровий. Класичні фінансові ринки існують близько 200 років — криптосфера може перейняти успішний досвід.

Багато юрисдикцій намагаються прирівняти нові інструменти до існуючих, а в результаті невеликій компанії пред'являють ті ж вимоги, що і великому банку. Операції різних обсягів повинні ранжируватися, але про це забувають.

При дотриманні всіх вимог багато видів діяльності можуть стати невигідними. Тому у криптобірж немає іншого виходу, окрім пошуку сприятливих юрисдикцій.

Від хаосу до порядку

Вибір юрисдикції залежить від цільової аудиторії і набору послуг, які біржа планує надавати. Різні ліцензії передбачають різні вимоги — часто вони не перетинаються.

  • Ліцензуючий орган визначає умови операційної діяльності.
  • Служби фінансового моніторингу встановлюють вимоги, що виключають відмивання грошей.
  • Органи інфраструктури визначають правила і стандарти технологій.
  • Податкові органи висувають вимоги щодо обліку і звітності, включаючи нестандартні операції.

Різнобічні зобов'язання узгоджують між собою і формують в окремий проект. Щоб отримати ліцензію, потрібно привести всі процеси у відповідність до вимог.

Біржа складає внутрішні документи, що регламентують діяльність. Також їй потрібно підготувати заяву та супровідні документи, які описують діяльність компанії. У цьому випадку можуть знадобитися висновки аудиторів, консалтингових агентств та інших зовнішніх організацій. Наприклад, Malta Financial Services Authority (MFSA) вимагає наявність агента Virtual Financial Act (VFA Agent), який представляє інтереси ліцензіата.

Навіщо потрібна ліцензія

Ліцензія дає доступ до певних ринків і клієнтів, це показник зрілості компанії.

Ліцензування вимагає часу і фінансових витрат, тому не всі біржі поспішають перейти в легальний бізнес. Багато хто боїться цієї процедури і не розуміють її важливість.

Працювати з ліцензованою біржею важче, ніж з нелегальною: ідентифікація суворіша (через вимоги KYC/AML). Але такі формальності себе виправдовують — клієнт буде працювати з партнером, внутрішні механізми якого перевірені незалежними експертами. Ліцензія говорить про прозорість бізнесу, постійний моніторинг якості послуг, високий рівень інформаційної безпеки і цілісність системи.

Відсутність регулювання крипторинку заважає йому розвиватися в правильному напрямку. Хвиля хайпа пройшла: сфера вимагає професійного підходу і юридичної стійкості. Можливості криптобізнесу великі, але їх можна реалізувати тільки у випадку, якщо компанії працюють відповідально.

Коментарі - 2

+
+40
bonv
bonv
8 липня 2019, 13:52
#
Важко державам змиритися що торгові операції здійснюються без сплати податків на законному рівні:)))
+
0
sanch ☺
sanch ☺
9 липня 2019, 9:32
#
Как врачам, полиции, судьям..., ведь без финансирования от государства придется на взятки полностью перейти
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися