Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 червня 2019, 18:18

Нацбанк готується запустити цілодобову роботу СЕП

У межах модернізації та подальшого розвитку системи електронних платежів НБУ (далі – СЕП) Національний банк вніс зміни у технологію її роботи. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

У межах модернізації та подальшого розвитку системи електронних платежів НБУ (далі – СЕП) Національний банк вніс зміни у технологію її роботи.
Фото: ogo.ua

Що це значить

  • Зміни пов’язані із автоматичним проведенням платежів у файловому режимі на кінець банківського дня.
  • Запровадження такого режиму є однією з обов’язкових передумов для роботи СЕП у цілодобовому режимі.

Відповідні норми містить постанова правління НБУ від 12 червня 2019 року № 76, що набирає чинності з 22 червня 2019 року.

Читайте також: У 2018 році СЕП щодня обробляла 1,5 мільйона платежів

Цими змінами у СЕП запроваджується автоматичне проведення платежів у файловому режимі, не підтверджених безпосереднім учасником СЕП – отримувачем коштів на кінець банківського дня, за кореспондентським рахунком цього учасника в цей день.

Така новація в роботі СЕП має запрацювати через два місяці з дня набрання чинності постановою № 76. Це дасть можливість безпосереднім учасникам забезпечити свою готовність до змін у технології роботи системи.

Читайте також: Скасування обов'язкового продажу валюти: у чому вигода для бізнесу

Також Постановою № 76 з Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті виключаються норми, пов’язані з відкриттям/закриттям кореспондентських рахунків банків-резидентів у національній валюті, оскільки ці питання надалі регулюватимуться Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, викладеною в новій редакції.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися