Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 червня 2019, 11:00

Нацбанк оцінив ризики відмивання грошей у фінансових компаніях

У фінансовому секторі поступово відбувається міграція «брудних» фінансових потоків банків в небанківські фінансові організації (МФО).

Ризики проведення операцій переведення в готівку і відмивання грошей, а також фінансування тероризму з використанням МФО, зростають. Такий висновок на конференції МФО Анти Саміт в Києві озвучив Віталій Черняк, заступник директора департаменту — начальник управління департаменту фінансового моніторингу НБУ.

«В банках з осені 2017 року ми бачимо реальне покращення. У підсумку «брудні» операції почали йти на інші ринки», — зазначив Віталій Черняк в коментарі «Мінфіну».

Читайте також: Австрійці розслідують відмивання грошей українських банків

Оцінка сектору переказів

За словами Віталія Черняка, результати проведеної НБУ секторальної оцінки ризиків показують, що найбільша небезпека відмивання грошей і фінансування тероризму сконцентрована у сфері внутрішньодержавних та транскордонних грошових переказів. Причому найбільш високу оцінку ризику відмивання грошей НБУ поставив внутрішнім грошовим переказам. Що стосується ризиків проведення операцій фінансування тероризму, то він високий як для внутрішніх, так і міжнародних переказів.

Читайте також: ЄС склав чорний список країн з високим ризиком відмивання грошей

Чинники ризику

Ймовірність використання небанківських сервісів грошових переказів для відмивання грошей регулятор пов'язує з такими факторами як швидкість і простота операцій, широке географічне охоплення, онлайн доступ до послуг. Ризики фінансування тероризму залишаються високими в зв'язку з веденням бойових дій на Сході України, політичною нестабільністю, високим рівнем використання готівкових коштів та високим рівнем корупції.

Торгівля «готівкою»

Ризики проведення операцій з переведення коштів в готівку і торгівлі готівкою Нацбанк пов'язує зі сферою послуг з прийому платежів населення через термінали самообслуговування. Залишається можливість продажу готівки і мінімізації оподаткування у зв'язку з тим, що прийняті від населення платежі в готівковій формі потім можуть не інкасуватися.

«Фіктивна» небезпека

Також регулятор відзначає високий ризик оплати через термінали незаконних товарів і послуг, а також проведення платежів на користь фіктивних компаній, що надають неіснуючі послуги. Ці операції підвищують ризики легалізації коштів.

Електронний гаманець терориста

При цьому аналіз НБУ показує наявність ризиків фінансування тероризму у випадку, коли зібрані від великого числа клієнтів готівкові платежі потім перераховуються на електронні гаманці, передплачені картки мобільних операторів та банківські платіжні картки, рахунки в криптовалюті тощо. У зв'язку з цим необхідний аналіз тих випадків, коли на одного одержувача починають надходити платежі від великої кількості осіб.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися