Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2019, 12:39

Три наслідки відміни обов'язкового продажу валюти

З 20 червня НБУ скасовує обов'язковий продаж частини валютних надходжень на рахунки підприємств та підприємців.

З 20 червня НБУ скасовує обов'язковий продаж частини валютних надходжень на рахунки підприємств та підприємців.
Фото: korrespondent.net

Про те, які наслідки це рішення матиме для валютного ринку, бізнесу та банків, розмірковує на своїй сторінці у Facebook виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

З точки зору балансу попиту і пропозиції на валютному ринку скасування обов'язкового продажу валюти… не змінить нічого. Останніми роками бізнес і так продає понад 90% експортної виручки при нормі у 30, а перед тим 50 відсотків. Тобто НБУ скасовує обмеження, яке вже фактично не було необхідним. Але цей жест матиме не тільки символічне значення.

По-перше, регулятор послідовно втілює дорожню карту валютної лібералізації, яку оприлюднив після прийняття закону «Про валюту і валютні операції». Отже, це чіткий сигнал учасникам ринку та владі: йдуть реформи, покращуються макроекономічні умови — один за одним скасовуються бар'єри, які обмежують рух капіталу.

По-друге, тривала дія пакету жорстких валютних обмежень, в першу чергу щодо обов'язкового продажу валюти, свого часу спонукала бізнес до «консервування» валюти і «закриття» частини розрахунків за експортно-імпортними операціями за межами України.Це скоротило і без того невеликий обсяг нашого валютного ринку, а з тим збільшило і його вразливість до тимчасових коливань попиту-пропозиції.

Тепер бізнес матиме змогу гнучкіше розпоряджатися власною валютою та планувати операції. Звісно, потрібен час і подальші послаблення, щоб підприємства відчули комфорт всередині країни і перебудували зовнішньо-економічну діяльність. Але позитивна динаміка є, і глибина та ефективність валютного ринку поступово зростатимуть.

По-третє, для банків спроститься адміністрування частини клієнтських операцій — сортування валютних надходжень на рахунки клієнтів (не всі підпадають під обов'язок часткового продажу), розподіл на окремі рахунки, різні процедури обов'язкового та добровільного продажу тощо.

Коментарі - 6

+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
19 червня 2019, 13:06
#
Одно радует, что валюту просто так никто не будет держать на счетах. их положат на депо или вложат в ОВГЗ, но в большинстве, не инвестиционные, а простые компании, положат на депо. сливать будут на высоких котировках или когда нужны деньги, это не даст особо скакать курсу... просто теперь около 26 не увидим аж никак
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 13:22
#
26 пока не бизнесу и не бюджету не нужно. Ниже 26 будет когда инвестиции реальные пойдут.
+
+57
zaNOza :)
zaNOza :)
19 червня 2019, 14:33
#
Никогда не будет,  я еще в прошлом году написала
+
+15
RAhynokUA
RAhynokUA
19 червня 2019, 19:45
#
«сливать будут на высоких котировках»
Да это понятно, кто ж на низких то сливает. Другое дело, что понять, высокая котировка или нет - задача архисложная. На этом рынок и стоит, что наверняка никто не знает, перепродан актив или перекуплен. Узнается это обычно уже после, когда снесли торговый счет. При такой активости нерезов на рынке ОВГЗ и упрощение доступа к финансовым рынкам наруже и 26 может быть слишком мягко сейчас. Думаю уйдем выше. Если США с Китаем договорятся - это уж навреняка.
+
+15
RAhynokUA
RAhynokUA
19 червня 2019, 19:47
#
И да - ставка рулит, ежели будут держать - даже на этом будем укрепляться. Пока из гривны уходить рано.
+
0
juular
juular
25 червня 2019, 9:40
#
Совпадение ли? Отменили обязательную продажу валюты, мой банк мгновенно ввел комиссию на снятие наличных из банкоматов и кассы банка, для всех уровней клиентов. Это с одной стороны. Получается, ранее они могли «поиграть» на межбанке и что-то заработать, теперь эту «комиссию» будет платить клиент. С другой стороны также мгновенно снизили процент по т.н. накопительным счетам в валюте…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися