Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 червня 2019, 11:31

Газпром не пропонував жодних «мирових угод» — Нафтогаз

Російський монополіст «Газпром» не пропонував НАК «Нафтогаз України» жодних «мирових угод», а лише продовжує наполягати на скасуванні зобов'язань за рішеннями міжнародних арбітражів. Про це у Facebook написав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Російський монополіст «Газпром» не пропонував НАК «Нафтогаз України» жодних «мирових угод», а лише продовжує наполягати на скасуванні зобов'язань за рішеннями міжнародних арбітражів.
Фото: censor.net.ua

Що це значить

  • «У відповідь на інформацію російських ЗМІ з посиланням на Олександра Новака, голову Міненерго РФ, Росія запропонувала Україні врегулювати питання арбітражу між „Нафтогазом“ і „Газпромом“ мировою угодою. Ми можемо повідомити, що „Нафтогаз“ поки не отримував жодних таких пропозицій. Якщо отримаємо, ми їх уважно розглянемо», — зазначив Вітренко.

За його словами, зокрема українська сторона може розглянути, в якій формі «Газпром» виконає рішення попереднього арбітражу по компенсацію «Нафтогазу» збитків від невиконання «Газпромом» своїх зобов'язань з транзитним контрактом в 2009-2017 роки.

Читайте також: Кабмін опублікував рішення про зміну механізму формування ціни на газ

При цьому представник НАК нагадав, що за цим рішенням «Газпром» винен Україні вже понад 2,8 мільярда доларів.

Також, за його словами, «Нафтогаз» готовий розглянути пропозиції щодо нового транзитного контракту за європейськими правилами, в якому в тариф додатково до повного покриття витрат з 2020 року буде закладена компенсація за невиконання «Газпромом» своїх контрактних зобов'язань у 2018-2019 роках .

Оскільки ця компенсація є предметом вимог української сторони в новому арбітражі, то в разі врегулювання цього питання «Нафтогаз» не буде цього вимагати в арбітражі.

Читайте також: Газпром запропонував Нафтогазу «химерну» знижку

При цьому Вітренко зазначив, що новий арбітраж почав не «Нафтогаз», а «Газпром».

Як припустив Вітренко, Новак, найімовірніше, мав на увазі «мирову угоду» у значенні, вже озвученому Олексієм Міллером, головою «Газпрому», під час попередніх зустрічей, за якою рішення попередніх арбітражів за контрактами на поставку і транзит газу не будуть застосовуватися.

«Тобто ми маємо як мінімум „добровільно“ відмовитися від 2,8 млрд доларів, а по максимуму ще й повернутися в статус боржника за положенням контракту „бери або плати“ (понад 80 млрд доларів до кінця 2019) і газ, відібраний у 2014-2015 році (близько 4 мільярдів доларів)», — прокоментував заяву представник «Нафтогазу».

Читайте також: Нафтогаз подав скаргу на Газпром в Єврокомісію

На його думку, російська сторона нав'язує Україні цю «мирову угоду» в обмін на продовження поточного контракту на транзит, який, в інтерпретації «Газпрому», всупереч рішенню арбітражу, не несе жодних зобов'язань «Газпрому» щодо обсягів транзиту.

І як тільки «Газпром» добудує Північний Потік-2 і Турецький Потік, на думку Вітренко, він припинить транзит через Україну, залишивши «Нафтогаз» ні з чим.

Як зазначив представник компанії, Києву в цій ситуації слід пояснювати західним партнерам, що і Україну, і Європу намагаються обдурити, як це вже було в 2009 році.

Що дієві заходи — це припинення будівництва Північного Потоку-2 і ефективне антимонопольне розслідування за скаргою України проти «Газпрому», а також готуватися до припинення транзиту з 2020 року, отримуючи при цьому через міжнародний арбітраж за це компенсацію.

Коментарі - 9

+
0
bonv
bonv
14 червня 2019, 11:34
#
Газпрому як і росії,  довіри немає в економічних договорах/зв"язках..
+
+15
bonv
bonv
14 червня 2019, 11:36
#
Тільки новий  транзитний  контракт за європейськими правилами!
+
0
jurius
jurius
14 червня 2019, 11:56
#
Думаю позиція РФ буде «всруся але не здамся» тому не варто очікувати що Газпром взагалі підпише прозорий європейський контракт. Подлянка в їх стилі, тому скоріше за все нам треба вже зараз думати як жити в нових реаліях без російського транзиту. І сама перспектива такого виклику повинна збирати за круглими столами, форумами не тільки топ-експертів країни, а представників всіх політсил, які називають себе патріотичними і демократичними.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 червня 2019, 12:52
#
Так, знижка може бути, але ж вони напишуть, що хочу даю, не хочу заберу. І в результаті буде дорого, тому крім транзиту не варто з ними бавитися. І ще одне, як то не пропонували нічого? А Бойку з Мертвечуком? Для москалів Бойко досі легітимний міністр енергетики... Просто його кинули як лоха... також.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
14 червня 2019, 13:38
#
А мне, как плательщику налогов в Украине, как частному потребителю природного газа, кому верить? С одной стороны Украинское государственное предприятие, являясь монополистом, которое (под гасла о энергонезависимости) продает мне российский газ по не понятному тарифу, наемный менеджер ( руководитель ) которого получает премии в уе и переводит их за границу - ...маме..! А с другой стороны государственное предприятие РФ (страны - агрессора) ? Только при всех вариантах - кто то на этом зарабатывает и кто то это все оплачивает! Уверен, что, тот же Ветренко или Кобелев регулярно общаются с Миллером на тему как еще развести украинских лохов и как лучше получить «откатик» !
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 червня 2019, 14:26
#
Нафтогазу верить.
+
0
ekassw
ekassw
14 червня 2019, 14:46
#
Тебе, ольгинец, как платят — по ставке или повысерно? «плательщик налогов в Украине», ROFL.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
14 червня 2019, 14:58
#
Ольгинец не я, я с другой организации! Если хотите можем встретится и обсудить основные моменты «оплаты»! Я открыт для общения в любой точке Киева!
Жду предложений
С уважением!
Да, совсем забыл — может вам лучше пообщаться с мамой Юрия Витренко, с Наталией Витренко — лидером прогрессивной социалистической партии Украины, вот она точно, лучше меня знает о расценках в Ольгино!
+
0
mary27
mary27
14 червня 2019, 14:50
#
Та щас ЗЕкоманда все порешает, «газ в обмен на незалежность»)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися