Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 червня 2019, 11:07

Долар у четвер: чи будуть нові валютні ралі

Четвер пройде у форматі традиції цього тижня — суєта на валютному ринку продовжиться.

Четвер пройде у форматі традиції цього тижня — суєта на валютному ринку продовжиться.
Фото: rbc.uа

Справа в тому, що період основних надходжень валюти на цьому тижні (експортери плюс нерезиденти під аукціон ОВДП) вже пройшов. Сьогодні і завтра на торгах у вигляді пропозиції буде присутня тільки валюта експортерів. А це вельми обмежені обсяги.

Зате активність покупців тільки зросте. Попереду три вихідних дня (субота -понеділок) з урахуванням святкування Трійці і тому імпортери будуть сьогодні поспішати закрити свої зовнішні розрахунки, щоб встигнути розрахуватися за зобов'язаннями або отримати товар до довгих вихідних. Це збільшить обсяг попиту і посилить тиск на гривню.

Крім цього, на ранок четверга істотно зросли коррахунки банків (відразу на 2,6 млрд гривень — до 63,5 млрд), що дає можливість спекулянтам покачати ринок.

Частина цього зростання ліквідності пов'язана з вчорашніми погашеннями раніше проданих Мінфіном ОВДП. Клієнти, які отримали цю гривню — вже не продаватимуть валюту під свої поточні операції, а витрачатимуть гривневі надходження від держави. А частина одержувачів — нерезидентів вийде на ринок з купівлею валюти для репатріації заробленого на облігаціях.

Все це дає шанс спекулянтам і великим гравцям-продавцям знову спробувати попрацювати у форматі зростання курсу.

У той же час готівковий ринок поки просто працює «з обороту» і коригує свої цінники тільки в межах коливань міжбанку, не розігріваючи самостійно котирування, чим підтримує гривню.

Ці різноспрямовані чинники зіграють сьогодні всі одночасно і в цілому тренд по курсу буде повністю залежати від великих гравців та поведінки нерезидентів, які отримали вчора гривню від погашень ОВДП.

Нацбанку доведеться дуже уважно стежити за тим, що відбувається на торгах і у разі стрибків котирувань — втручатися з інтервенціями.

Тим більше, що валютні гойдалки останніх днів порядком зіпсували економічні показники, які впливають на показники інфляції, що категорично не влаштовує регулятор.

Знову отримати восені нові показники по інфляції, які повністю перебивають всі прогнози НБУ і потім розводити руками мовляв «не змогла, усі навколо винні, а ми в білому» — вже не пройде.

Надто вже часто за останні три роки прогнози Нацбанку фактично нагадували політичні реляції на догоду уряду та МВФ. Але реальну економіку не обдуриш і «вуха» натягнутих цифр все одно вилазять то там, то тут.

Ми прогнозуємо на четвер продовження коливань курсу в межах досить широкого коридору 26,30-26,55 гривень за долар з обсягами операцій до 440 мільйонів доларів при здійсненні до 560 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,15- 26,35 і продаж 26,48-26,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,30-26,35 гривень та продаж 26,42-26,53 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 10

+
+2
Maleficarum
Maleficarum
13 червня 2019, 11:17
#
«импортеры будут сегодня спешить закрыть свои внешние расчеты, чтобы успеть рассчитаться по своим обязательствам или получить товар до этих длинных выходных. Это увеличит объем спроса и усилит давление на гривну.»  Сильно  притянута  складовая   роста..  Праздники  летние не   загонят   население  в  маркеты   любой  направленности..  Все  по дачам  и на  огородах.  Товар  в   маркетах- не  сильно  востребован    в сей  период. Так что миркую-  никакого  движняка  «в рост»  не  будет..  А  вот  опты  и ПОВ  на  праздники  запасаться  гривоном  таки  станут.  Так что  котиры  наличные  подсядут  как  в  бидах  так и  офферах.
+
+10
Алексей Козырев
Алексей Козырев
13 червня 2019, 11:39
#
Для Maleficarum. Мне кажется — сегодня основным моментом будет реакция и действия нерезов, получивших гривну от погашения облигаций. Пойдут дальше в бумаги — курс удержится, решат выходить в приличных объемах — жди скачков курса, причем — быстрых. Наличный рынок сейчас погоду не делает.
+
+2
Maleficarum
Maleficarum
13 червня 2019, 11:52
#
Уже  сыграло  бы  это  обстоятельство.. Спрос  на  нале  был  бы   выше  предложения  Но  всё  наоборот (пока)  И кажись   тенденция  с  недостатком  гривона  сохранится..  Затарку  гривоном  на  завтра  никто  откладывать не станет.. Завтра  на МБ   курс  может  лечь  в  преддверии  выходных  Тогда   опты  останутся  без  гривона  на   три  дня  выходных  ( Ну и вторник  им  ( оптам  не  поможет Ибо   гривон   станет  испытывать   приличное  количество  предложений при  открытии МБ) Так что   оптам  именно  сегодня  надо  искать  гривон.. (  Что они  и  делают  раз  предложение  выше  спроса)
+
0
Андрій Сакієнко
Андрій Сакієнко
13 червня 2019, 13:08
#
Звідки тоді така ціна? спекуляції?
+
0
bonv
bonv
13 червня 2019, 11:43
#
Покупців сьогодні буде більше ніж продавців..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2019, 11:44
#
Не факт. Если убрать НБУ думаю продавцов больше
+
0
bonv
bonv
13 червня 2019, 11:55
#
Ще не виходив..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2019, 12:01
#
Потому пока и идем ниже 26,40. Выйдет, начнется коррекция.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2019, 11:44
#
13.06.2019
Качели продолжаются. Игры в две стороны будут и далее. Несмотря на рост еще остатков до 63,5 млрд., что нереально много, утром игра на снижение и далее качели. Рынок понимает что гривны очень много, потому «вестись» на снижение пока особо не готов. Но в тоже время нужно понимать что у нас июнь месяц. Потому ситуация не определенная.

Нужно понимать, что сегодня будут спешить закрывать контракты, пятница останутся небольшая часть клиентов, так как впереди 3 выходных. Рынок сегодня также будет очень активный.

Всем выгодна игра в районе 26,50. В т.ч. НБУ который отгребает валюту. Сегодня такая же у него задача. Крупные игроки и НБУ будут крутить курсом и далее. Прогнозировать сложно.

Доллар 26,33-26,52
Евро 29,71-29,93
Рубль 0,4070-0,4094

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/121874/
+
0
giani
giani
13 червня 2019, 12:15
#
Так, пошёл 1 час дня, вот сейчас и посмотрим на движение, если будет. В предыдущие дни именно с этого времени был перелом дневного тренда.
А нал явно вниз смотрит, жарко налу расти, вчера, в отличии от МБ, лишь половину от дневного снижения отыграла, но отрываться от МБ не будет особо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися