Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 червня 2019, 14:45

ШвидкоГроші: в чому причина популярності мікрофінансових організацій

https://scontent.fiev5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/s2048x2048/61411447_657391824813583_11768038592348160_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent.fiev5-1.fna&oh=f0f65552e0f84f0eacb19a9babd8a697&oe=5D93DAD6

За останні кілька років частка мікропозик на українському ринку кредитування зросла в рази. Експерти прогнозують, що в 2019 році сегмент мікрокредитів збільшиться ще як мінімум 30%. Незважаючи на це, частина українців продовжує відноситься до позики грошей у мікрофінансових організацій (МФО) з побоюванням. Наскільки виправдані побоювання скептиків і чому в пошуках «грошей до зарплати» і невеликих споживчих кредитів українці все частіше вибирають МФО?

Причин, за якими кредитування в мікрофінансових організаціях стало популярною альтернативою банківському, кілька. «Швидкі» кредити — це:

1. зручно;

2. швидко;

3. доступно;

4. прозоро.

Мікрофінансові організації пропонують своїм клієнтам невеликі позики (в середньому до 5 тис. Грн) на короткий термін під фіксовані відсотки. Оформити такий кредит можна двома способами: у фізичному відділенні компанії або через інтернет на її офіційному сайті. Обидва варіанти однаково зручні для споживачів, так як МФО найчастіше мають велику мережу офісів. Наприклад, один з лідерів ринку — мережа «ШвидкоГроші» — майже за 10 років діяльності відкрила на території України близько 274 представництв у всіх великих і середніх містах. У цих відділеннях люди отримують гроші «на руки» після консультації з професійними кредитними експертами. Однак основа для вибухового зростання популярності мікрокредитів — це можливість моментального зарахування грошей на банківську карту клієнта при подачі заявки через інтернет. Саме «ШвидкоГроші» однією з перших запровадила на українському ринку систему онлайн-кредитів і сьогодні робить основний упор на розвиток саме цього напрямку.

Найближчим часом «ШвидкоГроші» обіцяє представити своїм клієнтам інноваційні інструменти, які ще більше спрощують процедуру подачі заявок.

Одне з головних переваг МФО перед банками — швидкість розгляду заявок. Отримати мікрокредит сьогодні в буквальному сенсі можна швидше, ніж дійти до найближчого банкомату. Відгуки про компанію «ШвидкоГроші» кажуть, що від моменту звернення за кредитом до отримання коштів найчастіше проходить не більше 10 хвилин. Детальніше тут. І це в тому випадку, якщо позичальник звертається в компанію вперше. Постійні ж клієнти отримують гроші ще швидше — до 5 хвилин. Саму заявку в МФО, в порівнянні зі зверненням в банк, подати теж значно простіше: не потрібно збирати довідки про доходи, з місця роботи, шукати поручителів і т.д. Досить надати паспорт, ідентифікаційний код і підтвердити наявність постійного (необов'язково офіційного) джерела доходу.

Отримати кошти в МФО можуть практично всі охочі незалежно від наявності поганої кредитної історії або її повної відсутності. Більш того, в тій же мережі «ШвидкоГроші» підвищення фінансової грамотності клієнтів називають одним з найважливіших пріоритетів своєї діяльності: позичальникам не тільки детально пояснюють всі тонкощі кредитних договорів, а й дають всі необхідні інструменти для контролю за коректною і своєчасною виплатою позики в особистому кабінеті користувача на сайті компанії. Таким чином, клієнти компанії поступово переглядають підхід і усвідомлюють важливість планування свого особистого бюджету.

https://scontent.fiev5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/s2048x2048/62221846_2485736978143596_3705941865980231680_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fiev5-1.fna&oh=488f258ab53d5b183e8fc7a083447064&oe=5D934B4C

Незважаючи на всі очевидні переваги кредитування в мікрофінансових організаціях, багато українців сприймають МФО як свого роду «шарашкіни» контори. Причиною тому служить цілий ряд міфів і стереотипів, які щільно зміцнилися в суспільній свідомості. Вони стали результатом відсутності у людей належного рівня фінансової грамотності, але часто є і самим банальним проявом недобросовісної конкуренції. Наприклад, якщо ввести в пошуковій системі запит «Компанія ШвидкоГроші» відгуки», то можна прочитати що:

— діяльність компанії не врегульована законом і може бути припинена в будь-який момент;

— компанія обманюють своїх клієнтів, нав'язуючи невигідні умови;

— колектори «ШвидкоГроші» занадто жорстко спілкуються з клієнтами, прострочила виплату і т.д.

Подібні «відгуки» завдають шкоди як репутації компанії «ШвидкоГроші», але і всьому ринку швидкого кредитування. Спростовувати кожне з цих тверджень окремо навіть не має сенсу. Досить звернутися до фактів:

  1. Діяльність всіх МФО в Україні регулюються законом. Його порушення передбачає не тільки величезні штрафи, але й позбавлення компанії ліцензії на роботу.
  2. Припинити в один день роботу компанії з сотнями відділень по всій країні, в яких працюють і отримують зарплату тисячі співробітників, просто неможливо;
  3. Всі пункти кредитного договору прописані детально, а сам документ доступний онлайн будь коли і вміщається на двох аркушах формату А4. Підтвердження цьому можна знайти в розділі «ШвидкоГроші відгуки» (на сайті minfin).

Якщо вам потрібен довгостроковий кредит або велика сума грошей — мікропозик не ваш варіант. «Швидкі» кредити — інструмент миттєвої фінансової допомоги, розрахований на видачу коштів на короткий час в разі критичної необхідності. Якщо ви все ж вирішили звернутися за подібним позикою — обов'язково уважно вивчіть договір і переконаєтеся, що зможете вчасно погасити тіло кредиту і відсотки. Пам'ятайте, що для уникнення непотрібних проблем в цьому зацікавлені не тільки ви, але і самі мікрофінансові організації.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися