Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 травня 2019, 12:41

Коломойський, дефолт і курс гривні

Весь тиждень інвестори спостерігали за реакцією української влади на пропозицію Коломойського оголосити дефолт за суверенними зобов'язаннями. І хоча нічого страшного не сталося, курс гривні за тиждень добіг з 26.3 до 27.

Весь тиждень інвестори спостерігали за реакцією української влади на пропозицію Коломойського оголосити дефолт за суверенними зобов'язаннями.
фото: SNB.CHF.com

Про те, як змінюються настрої нерезидентів на ринку ОВДП розповів НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Світові ринки

На світових ринках протягом тижня відбулась лише невелика корекція. Хоча новини з усіх боків насторожують. З однієї сторони, торгова війна США з Китаєм підвищую ймовірність рецесії. З іншого боку — у Великобританії ось-ось на Даунінг-Стріт зайде Борис Джонсон. І це лякає тому що його прем'єрство означатиме ставку на жорсткий Brexit. Мабуть, у Лондоні вирішили, що жахливий кінець краще, ніж жах без кінця. Але у цього рішення буде своя ціна, зокрема, у відсотках від ВВП Британії.

А може бути і у здійсненні мрії Вільяма Уоллеса, адже шотландці говорять вже про наступний референдумі про незалежність і на тлі виходу Британії з ЄС це може спрацювати. Так чи інакше, попереду нас чекає веселе літо і не тільки у зв’язку з виборами в Україні. Але поки ранок п’ятниці індекс S&P500 відкриє на позначці в 2788 пунктів.

В Україні погоду робив Коломойський

В українському сегменті головні новини теж прийшли здалеку. Ігор Коломойський, який тепер ніби й не перша, але вже точно не друга людина в державі, в інтерв'ю Financial Times запропонував Україні провести дефолт. І вирішити таким чином проблему з головним болем за допомогою гільйотини. Нам ще пощастило, що в понеділок у США і Британії був вихідний. І багато хто прочитав це інтерв'ю і вирішив, що воно настільки абсурдне, що не може бути правдою. Адже вони вірять, що Україною керують раціональні люди.

Читайте також: Якщо Україна оголосить дефолт. Наслідки для економіки

Звісно ж, перший торговий день, вівторок, відкрився розпродажами на українському ринку єврооблігацій. Але прекрасний настрій інвесторів, помножений на гарну комунікацію проблеми з української сторони, зробили свою справу і до кінця тижня український сегмент суверенних єврооблігацій торгується вже вище, ніж на початку тижня.

Допомогли і заяви, напевно, всіх людей навколо Зеленського, чомусь, правда, без самого Зеленського про те, що дефолт — це плід хворої уяви, і ніхто його не робитиме. Особливо допоміг спільний конференц-дзвінок українського Мінфіну і МВФ перед достроковим від'їздом місії МВФ. Там було багато позитиву, зокрема і від місії МВФ, представники якої вийшли із зустрічі із Зеленським повністю закоханими. Що вміє робити президент, так це говорити людям те, що вони хочуть почути. І лише майбутнє покаже, чи дійсно він так повірив у програму МВФ, що готовий навіть забути всі свої деструктивні побажання щодо податку на виведений капітал і податкової амністії.

Нерезиденти надули гривню

А ось внутрішніх гравців важко переконати в тому, що слова Коломойського — це просто слова. Особливо на фоні того, що поки слова Коломойського здатні і  главу адміністрації президента призначити і навіть скликати РНБО заради рентабельності феросплавних заводів. Та й внутрішні гравці в принципі набагато краще знають, хто такий Коломойський, і на що він здатний, особливо, якщо йому ніхто не заважає гратися з судами.

В результаті гривня пробігла за тиждень з 26,3 майже до 27,0. Всьому виною іноземці, які замість того, щоб масово купувати нові ОВДП, почали продавати вже куплені, старі. Причому не в таких і колосальних обсягах поки. Але цього вистачило, щоб гривня втратила майже 3%.

Не виключено, втім, що та сама комунікація з української сторони виправила ситуацію, і переляк вдалося погасити в зародку. Якщо так, то наступного тижня ми побачимо дуже успішний аукціон з розміщення нової порції державних облігацій і з ним і корекцію в гривні.

Поки ж простих українців має радувати динаміка цін на цибулю і капусту.У травні ціни на цибулю обвалилися на 54% (читай — вдвічі), а на капусту — на 78% (майже вп’ятеро). 

Коментарі - 4

+
+23
AnnaGerman
AnnaGerman
31 травня 2019, 13:23
#
«Интервью настолько абсурдно что не может быть правдой...они верят что Украиной правят рациональные люди»
-Я тебе верю Беня ,и  как можно тебе не верить , - говорил Фроим Грач ...
  ( «Одесские рассказы» Исаак Бабель)
+
+9
bonv
bonv
31 травня 2019, 15:38
#
Про динаміку на цибулю і капусту - респект:))))))
+
+51
bonv
bonv
31 травня 2019, 15:39
#
Що Коломойський скаже те Зеленський і буде робити..
+
0
nykand
nykand
3 червня 2019, 13:53
#
Ждём доллар по 40?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися