Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 травня 2019, 12:14

Експертка розповіла про перспективи іпотеки в Україні

Лише 3% покупців на первинному ринку Києва і області стають власниками житла за допомогою іпотечних кредитів. Однак зараз вже більше 20% забудовників регіону мають спільні програми з комерційними банками щодо надання іпотеки. Про це розповіла Ольга Соловей, співзасновник «Українського клубу нерухомості», передає ЕП.

Лише 3% покупців на первинному ринку Києва і області стають власниками житла за допомогою іпотечних кредитів.
Фото: mfcprivat.com.ua

Що це означає

Експерт зазначила, що до кінця 2019 року кількість забудовників в київському регіоні, що надають можливість придбати квартиру за допомогою спільних з комерційними банками іпотечних програм, може зрости до 30%.

Читайте також: Травневі акції і знижки від забудовників Києва та передмістя

Експерт звернула увагу на те, що останні 2-3 роки найпопулярнішими у покупців є програми розстрочки. За її даними, кількість покупок житла за допомогою цього механізму в 2018 році перевершило 60%, а в 2019 році, цілком імовірно, зросте до 65%.

На думку експерта, одним з найефективніших механізмів залучення покупців на ринок якраз можуть стати спільні між забудовниками і комерційними банками іпотечні програми.

Інвестиції в нерухомість. Об'єкти Київміськбуду


«За такими програмами покупцеві доведеться заплатити в середньому на 3-5% менше коштів. Крім цього, покупець ще й отримає додаткове підтвердження надійності того чи іншого об'єкта будівництва, а також самого забудовника. Адже перед тим, як запровадити іпотечну програму, банки дуже ретельно перевіряють „портфель“ реалізованих проектів та оцінюють здатність забудовника вчасно завершити будівництво », — заявила Соловей.

Однак, на її погляд, пропозицій від забудовників і комерційних банків явно недостатньо для повноцінного поновлення іпотеки.

«Ринок потребує працюють і масштабних державних програмах. Тим паче, що 3 державні банки входять в 10-ку найбільших банків країни і мають всі можливості для участі в реалізації державних іпотечних програм», — підсумувала експерт.

Отримати пропозицію

Коментарі - 5

+
0
BroNiK
BroNiK
29 травня 2019, 14:44
#
Ипотека все еще дорогая, если бы по 5-10% годовых да еще и в гривне, то покупателей было бы не 3 %, а 93%.
+
0
mary27
mary27
29 травня 2019, 15:33
#
5-10% в гривне?
Это депозиты под 1%.
А депозитов под 1% еще очень долго не будет.
+
0
BroNiK
BroNiK
29 травня 2019, 16:57
#
Депозиты по 1-5%, естественно при нулевой инфляции или близкой к ней. Но это в нормальных странах с сильной экономикой. Нам с такими темпами развития, при ОЧЕНЬ благоприятных внешних и внутренних факторах, лет 20-50.
+
0
mary27
mary27
29 травня 2019, 17:29
#
«это в нормальных странах с сильной экономикой» - экономика «нормальных стран» задыхается от дефляции.
А «желтые жилеты» жгут машины.
+
+15
mary27
mary27
29 травня 2019, 15:32
#
«Всего 3% покупателей на первичном рынке Киева и области становятся собственниками жилья с помощью ипотечных кредитов.» - это потому, что украинцы до такой степени зубожiлi, что покупают недвигу за наличные)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися