Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 травня 2019, 10:54

Бізнес в Україні гірше, ніж в Колумбії, краще ніж у Індії

У глобальному рейтингу Doing Business-2019 від World Bank, Україна посіла 71 місце, піднявшись на п'ять позицій порівняно з 2018 роком. Про причини зростання та ризики цього року розповів ЕП старший юрист KPMG Law Ukraine Oлександр Руденко

У глобальному рейтингу Doing Business-2019 від World Bank, Україна посіла 71 місце, піднявшись на п'ять позицій порівняно з 2018 роком.
фото: businessman.ua

Серед основних досягнень, які покращують інвестиційний клімат в Україні, варто відзначити лібералізацію валютного регулювання, спрощення приватизації державного та комунального майна, легалізацію інституту номінальних утримувачів цінних паперів та реформування інституту ТОВ.

У той же час, скасування мораторію на перевірки контрольними органами може підвищити регуляторний тиск на бізнес.

Лібералізація валютного регулювання

У лютому 2019 року набув чинності закон «Про валюту і валютні операції» та відповідні постанови Нацбанку, покликані реформувати систему валютного регулювання в Україні. Ці акти запровадили перехід від принципу «заборонено все, що не дозволено» до принципу «дозволено все, що не заборонено» — від адміністративних методів до ризико-орієнтованих інструментів регулювання.

На покращення інвестиційного клімату вплинуть такі ключові зміни валютного регулювання як скасування обов'язкової реєстрації зовнішніх запозичень, скасування індивідуальних ліцензій на валютні операції та їх заміна е-лімітами, а також довгоочікувана можливість для нерезидентів відкривати в українських банках, крім інвестиційних, поточні рахунки.

Впровадження номінального утримувача цінних паперів

У листопаді 2018 року набули чинності зміни до законів щодо сприяння залученню іноземних інвестицій. Основні зміни — легалізація інституту номінальних утримувачів цінних паперів, які повинні стати учасниками депозитарної системи України.

Відповідно до норм закону, іноземні фінансові установи (номінальні утримувачі) матимуть право відкривати рахунок у цінних паперах в депозитарних установах України на підставі відповідного договору. Одночасно номінальні утримувачі зможуть відкривати у себе рахунки для нерезидентів — власників цінних паперів.

Це зменшить кількість формальностей, оскільки для нерезидентів-інвесторів усунено необхідність особисто укладати договори з українськими депозитарними установами. Крім того, для нерезидентів-інвесторів скасовується необхідність бути присутніми при проходженні процедур відкриття рахунків у цінних паперах та особистої ідентифікації в Україні.

Спрощення діяльності ТОВ

У червні 2018 року набув чинності закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Він покликаний створити гнучкі та цивілізовані умови діяльності товариств з обмеженою відповідальністю, запровадити визнані міжнародною практикою інструменти корпоративного управління, надати учасникам більше можливостей для реалізації корпоративних прав і вирішення спільних питань розвитку бізнесу.

Основними досягненнями закону є запровадження інституту корпоративного договору та безвідкличної довіреності з корпоративних прав, скасування обмеження кількості учасників товариства, відмова від детальної регламентації змісту статуту, удосконалення процедури реалізації переважного права учасника товариства.

Крім того, цей закон встановлює можливості для створення наглядової ради, ухвалення загальними зборами учасників рішень шляхом заочного голосування або опитування, врегулювання конфлікту інтересів.

Прозора приватизація державного і комунального майна

У березні 2018 року набув чинності закон «Про приватизацію державного і комунального майна», який відкрив шлях до прозорої приватизації. Нова процедура приватизації встановлює єдиний алгоритм продажу об'єктів, дозволяє розширити коло потенційних покупців і збільшити конкуренцію.

Закон скорочує строки підготовки до продажу об'єктів і збільшує строк для подання заявок. У разі проведення великої приватизації залучатимуться міжнародні радники, а мала приватизація проходитиме за допомогою електронних торгів.

За умови належної імплементації закону приватизація дозволить залучити реальних інвесторів, відродити промислове виробництво, суттєво наповнити державний та місцеві бюджети і зробити реальну історію успіху для країни.

Закінчення мораторію на перевірки — негативний фактор 2019 року

З 1 січня 2019 року представники бізнесу можуть зустрітися з підвищеною увагою регуляторних органів у зв'язку з втратою чинності мораторієм на перевірки.

Згідно з Інспекційним порталом, на 2019 рік заплановано понад 110 тис планових і понад 30 тис комплексних перевірок. Найбільше перевірок проведуть ДСНС — 43,1 тис, Держпродспоживслужба — майже 22 тис, Держпраці — майже 17 тис.

Рейтинг Doing Business-2019

джерело: The World Bank

Які шанси в України у 2019 році

На інвестиційну привабливість України також вплине ухвалення законопроектів щодо імплементації плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування (БЕПС) та щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг (так званий спліт).

Ці акти перебувають на розгляді Верховної Ради.

Ухвалення законопроекту щодо БЕПС дозволить платникам податків звертатися для ініціювання процедури взаємного узгодження не тільки до уповноваженого органу країни резидентства, а й до органу відповідної іноземної країни.

Це сприятиме забезпеченню належного захисту у разі неправомірного застосування положень конвенцій про уникнення подвійного оподаткування.

Ефективне розділення функцій Національної комісії з регулювання фінансових послуг між НБУ та Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку спростить регулювання фінансових установ і лібералізує вітчизняний фінансовий ринок.

Більшість інвесторів чекають на подальшу лібералізацію адміністративного впливу на економічні процеси в Україні і на подальший прогрес в реалізації реформ.

Коментарі - 21

+
+61
brigadirius
brigadirius
28 травня 2019, 11:18
#
А арест в начале мая Печерским судом нескольких ДЕСЯТКОВ ТЫСЯЧ счетов предприятий с подачи ДБР, всего лишь по причине несоответсвия «критеріям ризикованості платників податків» , это тоже либерализация ведения бизнеса? Да, среди этого десятка тысяч есть много откровенно сливных бачков обнальщиков, но у нас как всегда сначала всех загребут, а потом ценой неимоверных усилий в судах чесным налогоплательщикам приходится доказывать свою правоту.
+
+22
dvded .
dvded .
28 травня 2019, 11:27
#
Можно статью назвать и по другому: «Бизнес в Украине лучше, чем в Греции, Сан Марино, Катаре, Мальте и чуть ниже Люксембурга»
+
+15
bonv
bonv
28 травня 2019, 11:54
#
Але на 5 позицій піднявся..
+
+20
bonv
bonv
28 травня 2019, 11:55
#
Дуже важливо у відносинах, щоб у мужика був не інстаграм, а гроші.:)...
+
+15
ua3
ua3
28 травня 2019, 12:05
#
А можете ссылку на решение скинуть? Да, нынче ДБР+ДФС способны убить вообще любые проявление и серого, и белого бизнеса. Походу все мало-мальски живое загоняется сейчас под Чёрный флаг (офшоры, Кеш, Зеленка), риски работать в белую сегодня на порядок выше, то непонятные аресты на счёт прилетят, то пн блокернут. По Doing business - как-то странно учитывается банковский сектор, исключительно в контексте получения кредита. Может это в цивилизованных странах первой 20 вопрос стоит именно так, а дальше ж там уже свои вопросы, которым не до кредитов... не блокернут ли или арестуют счет неведомые силы, не пропадёт ли банк. и т.п. и это не только Украины касается, а походу всего что ниже 20 позиции, не всем же в Барклай и ЭйчэСБиСи обслуживаться
+
+15
brigadirius
brigadirius
28 травня 2019, 15:12
#
Дело в том что аресты производились не в рамках одного криминального впровадження. Заходите сюда:  http://reyestr.court.gov.ua/  выбираете печерский раённый суд, ставите период например с 1 по 20 мая, смотрите ухвалы только слідчих судей по криминальным справам. Каждая вторая ухвала касается массовых арестов банковских счетов и НДС-кредитов. В каждой такой ухвале до полутысячи юрлиц. Для примера вам в личку скину номер дела.
+
0
yarg
yarg
30 травня 2019, 19:49
#
А все как обычно хотят чтобы и борьба с коррупцией была, но и можно было через кума обналить? нужно выбирать
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 червня 2019, 20:01
#
Когда кто-то берёт взятки - это страшная коррупция.
Когда сам обналишь - ты всего-лишь распоряжаешься своими деньгами на своё усмотрение.
+
0
brigadirius
brigadirius
29 травня 2019, 13:22
#
Ще один приклад «підтримки» бізнесу  https://hvylya.net/news/digest/ukrainskih-fermerov-zastavili-poluchat-licenzii-na-toplivo.html
+
+15
preyvanamor
preyvanamor
30 травня 2019, 23:39
#
Напишу навіть більше: Грузія на ШОСТОМУ! місці.

І що з того?

Щось не бачу, щоб в Грузії сильно робився бізнес. Чому грузини такі бідні? Вони ж мають бути багатшими за норвежців (7-ме місце). В Грузії ж так легко робити бізнес! Ти просто приїжджаєш в Грузію і бізнес САМ починає робитись, а ти просто лежиш на пляжі чорного моря.

Черговий рейтинг-кал...
+
0
roman731
roman731
9 червня 2019, 19:09
#
Верно. Тут же ж как это работает - кому какие подарки положены. Норвегии - сытая спокойная жизнь, Грузии - достижения по вскарабкиванию на рейтинг, Украине - «спробуйте ще раз».
+
0
yarg
yarg
9 червня 2019, 19:20
#
У норвегии 70 лет совкодроча небыло. они своих коммунистов сразу взяли  в1917 году , камень в ногам - и в море. И вот результат.
+
0
roman731
roman731
9 червня 2019, 19:24
#
Ого, кто бы знал, что всё так просто! Спасибо, что хоть вы просветили.

Но у нас-то декоммун полным ходом, так что заживём со дня на день.
+
0
yarg
yarg
9 червня 2019, 19:28
#
Не поможет. 70 лет генетической памяти изменить не так просто. переименование улиц такого эффекта не даст. нужно 70 лет ждать пока зараза выветрится.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 червня 2019, 19:16
#
Roman731
«Но у нас-то декоммун полным ходом»

Полным ходом идёт откат и реванш...

Например...
1. Запрещённая в Украине компартия недавно провела сво

+
0
roman731
roman731
10 червня 2019, 19:46
#
Хорошая попытка продолжать хохмить. Каков же это реванш, если у КПУ от коммунистического только название, а всё остальное ничем не отличается от других партий.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 червня 2019, 19:56
#
«Каков же это реванш»

Обычный, бытовой реванш…

Компартия запрещена, а она проводит свой съезд и планирует участвовать в выборах.
Правоохранители молчат, президент — тоже молчит.

Если бы они назывались как угодно, но только без упоминания коммунистических терминов — это и выглядело бы более законно и нельзя было назвать реваншем.

Кстати, есть ещё партия двух «Г» — два сепара, два мера — Харькова и Одессы — провели в Харькове партийный съезд и тоже хотят в депутаты ВРУ пропихнуть своё «Г».

Да и некоторые одиозные политики, сбежавшие из Украины в январе-феврале 2014 в Россию — где все пять лет президентства Порошенко отсиживались, начинают возвращаются в страну и у Прокуратуры к ним нет никаких претензий — непонятно тогда зачем они сбегали из страны, а ведь они точно знают что и когда нарушали, а прокуратуре до этого и дела нет.
Одно слово — чисты перед законом.
+
0
roman731
roman731
10 червня 2019, 20:28
#
> партия двух «Г» — два сепара, два мера — Харькова и Одессы

Народ совсем рехнулся. Сразу двух мэров городов-миллионников записывают в «сепары».

Алё, гараж! Неужто ваше мнение уже настолько никому не интересно, что вы его через интернет тулите-распыляете. Неужели непонятно насолько это по-тупому выглядит, когда безымянное никто клеймит сепаром мэра украинского города к тому же пережившего в своем кресле многих деятелей, которые уже на скамейке запасных.

Умора!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 червня 2019, 20:19
#
«Хорошая попытка продолжать хохмить.»

Екс-регіонал, голова партії «Християнські соціалісти» Михайло Добкін хоче скасувати закон про мову. Він заявив про це на форумі об'єднаних опозиційних сил «Довіряй ділам» 10 червня, повідомляють Патріоти України.
«Нам не соромно, що першим нашим законом, внесеним до парламенту буде скасування декомунізації та мовного закону», – заявив Добкін.
Колишній регіонал вважає, що закон про мову дискримінує половину населення України.
Іще пропонує скасувати закон про люстрацію.
Вважає, що той несправедливо позбавив роботи багатьох колишніх чиновників і силовиків.
+
0
roman731
roman731
10 червня 2019, 20:23
#
Так это хороший реванш, нужный. Это вообще-то очень даже европейский путь - двигаться в фарватере европейской языковой хартии и отменить дембельский аккорд предыдущего президента. Такой реванш нам нужен (жаль только, что не случится, потому что на самом деле никакого реванша нет, он только мерещится).
+
0
yarg
yarg
10 червня 2019, 20:25
#
А европейская языковая хартия требует русский язык для всех стран европы , или только для нас ? типа мы - избранные ?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися