Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 травня 2019, 15:17

Як швидко впаде гривня

Темпи зростання світової економіки знижуються. Україна близька до того, щоб оголосити дефолт. А тут ще й рік виборний в самому розпалі, словом, приводів для валютних стрибків і девальвації гривні достатньо.

Темпи зростання світової економіки знижуються, Україна близька до того, щоб оголосити дефолт, а тут ще рік виборний в самому розпалі, словом, приводів для валютних стрибків і девальвації гривні достатньо.
фото: bank.gov.ua

Незважаючи на це, вітчизняна валюта зміцнюється! Чому так відбувається і коли курс розвернеться розповів ЕП партнер Kreston GCG Артем Ковбель

З початку року курс гривні підвищився до долара на 5,5% — це немало в нашому випадку, а до того ж йде врозріз з торішніми прогнозами багатьох експертів.

Вивчивши уважно поточну ситуацію, поясню, чому вона виникла і чого очікувати далі.

Чому гривня зростає?

Є декілька причин зміцнення національної валюти. Зібрані разом, вони істотно переважують негативні фактори.

До таких причин можна віднести:

  1.  Великі інвестиції нерезидентів в ОВДП. Навіть не великі, а величезні. Україна продає державні облігації за рекордно високою ставкою (для облігацій з терміном дохідності до двох років перевищують 18%, а півроку — 19%), тому зараз в ОВДП не інвестує хіба що тільки ледачий.За словами голови Ради НБУ Богдана Данилишина, в травні обсяг ОВДП в портфелі нерезидентів досяг 4%.На початку року цей показник був на рівні 1%. Такий різкий стрибок інвестицій дозволив НБУ активніше купувати валюту на міжбанківському ринку і тим самим збільшити обсяг золотовалютних резервів майже на 1 млрд доларів.
  2. Експорт. Зараз на світових ринках (а точніше — на продовольчих і сировинних) складається сприятлива для України ситуація. Ціни на зерно та метали досить високі, завдяки чому Україна може продавати свою продукцію з чималою вигодою, стимулюючи приплив валюти до країни.
  3. Посівна. Вона зараз якраз в самому розпалі. А це означає, що аграрії заводять в Україну більше валюти зі своїх іноземних рахунків, щоб фінансувати польові роботи.
  4. Ціни на газ і нафту. На даний момент вони відносно невисокі, відповідно уряду доводиться менше витрачати валюту, значна її частина як і раніше осідає в країні.

Як довго збережеться зростання?

Недовго — це точно. Можливо, до кінця літа, але цілком ймовірно, що негативні тенденції проявляться раніше.

Все залежить, по-перше, від ситуації на світових ринках, по-друге, від діяльності Мінфіну та новообраної влади.

Адже Мінфін не зможе продавати ОВДП вічно і тим самим поповнювати бюджет. Як тільки пропозиція закінчиться — потік інвестицій нерезидентів теж вичерпається.

Це обов'язково негативно вплине на курс (але не факт, що це буде єдиний фактор), якщо Україна не зможе запропонувати інвесторам щось ще.

Крім того, не варто забувати про сезонні коливання курсу. Традиційно з вересня-жовтня гривня починає повільно, але вірно поступатися долару.

Питання в тому, як сильно вона впаде цього року. Якщо не буде будь-яких значущих потрясінь, як всередині України, так і на міжнародній арені — велика ймовірність, що до кінця цього року національна валюта не підніметься вище рівня 30 грн/дол.

Вирішальний вплив на курс також чинитиме політика новообраного президента України, його здатність вирішувати проблеми, що накопичилися і, звичайно, співпраця з МВФ.

Від того, чи буде вона і наскільки ефективною, залежить не тільки валютний курс, а й економічна стабільність, авторитет України на міжнародній арені та її взаємовідносини із зарубіжними партнерами.

Коментарі - 8

+
+278
bonv
bonv
23 травня 2019, 16:15
#
Раніше я сміявся з тих хто при Порошенку кричав про дефолт України…
При Коломойському і його зе-команді вже не до сміху… З їхніми заявочками що дефолт це не проблема…
+
+146
bonv
bonv
23 травня 2019, 16:17
#
ОВДП можна продавати вічно і при тому поступово знижуючи відсоток заробітку але іноземних інвесторів лякає нова незрозуміла влада..
+
+165
AnnaGerman
AnnaGerman
23 травня 2019, 20:21
#
Вы таки не правы: 1)нова незрозуміла влада лякає не тільки іноземних інвесторів; 2) нова незрозуміла влада взагалі лякає , і зовсім ніяких не інвесторів.
+
+8
bonv
bonv
23 травня 2019, 23:08
#
Я таки погоджуюсь:) +15
+
+30
М-н Супер Печенька пр.Соборний 153
М-н Супер Печенька пр.Соборний 153
23 травня 2019, 17:09
#
Бред
+
+21
Wless
Wless
23 травня 2019, 17:49
#
Для сыръевого производителя продовольственной страны кризис перепроизводства по-фигу, жрать меньше никто не собирается, и 70 баксов за нефть это разве дёшево, идём на 35.
+
+119
PetrLund
PetrLund
24 травня 2019, 10:19
#
Конец мая — посевная... Все, что нужно знать об этом аналитике.
+
0
BroNiK
BroNiK
24 травня 2019, 11:53
#
Да, а сбор урожая в декабре)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися