Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 травня 2019, 18:04

НБУ посилить захист прав користувачів платіжних карт

Нацбанк пропонує посилити відповідальність банку і користувача платіжної картки і привести операції у відповідність до міжнародної практики розрахунків. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Нацбанк пропонує посилити відповідальність банку і користувача платіжної картки і привести операцій відповідно до міжнародної практики розрахунків.
Фото: forbes.ge

Що це означає

В НБУ розробили проект постанови, який передбачає зміни до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, що діє з 2014 року.

У Нацбанку пропонують ці нововведення для громадського обговорення. Зауваження та пропозиції до проекту приймаються до 17 червня 2019 року на поштову та електронну адресу НБУ.

Права й зобов'язання користувача картки

У Нацбанку пропонують встановити такі додаткові вимоги у випадках оскарження клієнтом грошових переказів, які він не проводив:

  • банк-емітент повинен після отримання повідомлення від користувача відновити залишок коштів на його рахунку до стану, в якому він був до здійснення цього переказу, не пізніше наступного робочого дня (крім випадку, коли у банку є підстави вважати дії користувача неправомірними, про що повідомлено правоохоронні органи);

Читайте також: З квітня всі карти Visa стали безконтактними

  • користувач несе всі збитки, пов'язані з переказом, який він оскаржує, якщо банк довів, що дії або бездіяльність користувача призвели до втрати, незаконного використання ПІН або іншу інформацію, що дозволяє ініціювати платіжні операції;
  • банк-емітент має право не повертати користувачеві на його рахунок суму в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз близько 350 грн), якщо переказ, який оскаржує користувач, здійснений з використанням втраченої / викраденої або неправомірно використаної платіжної картки та / або її реквізитів, а користувач повідомив в банк про її втрату / крадіжку або неправомірне використання реквізитів тільки після проведення такого переказу.

Читайте також: Із червня monobank почне видавати карти Visa

Видавати картки будуть за новими правилами

Крім того, регулятор планує осучаснити порядок емісії платіжних карт і операцій з їх використанням відповідно до міжнародної практики розрахунків, зокрема:

  • зобов'язати банк в договорі з клієнтом визначати порядок видачі та передачі електронного платіжного засобу користувачеві;
  • надати права агентам банку ідентифікувати / верифікувати користувача і передавати йому платіжну карту;
  • передбачити права фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, використовувати корпоративну платіжну карту;
  • надати довіреній особі клієнта право отримувати платіжну картку, але без права користуватися нею.

Коментарі - 6

+
+39
bonv
bonv
17 травня 2019, 18:12
#
Жінка заходить у дорогий бутік.
Біля входу її привітно зустрічає молодий продавець:
— Здраствуйте, проходьте, будь ласка. Чи можу я чимось вам допомогти?
— Та я просто подивитись зайшла, бо грошей у мене з собою немає…
— (грубо) Тоді чого ти сюди приперлася?! Йди геть звідси!
— …але є кредитна картка Visa Gold.
— (бадьоро) І знову здраствуйте!
+
+39
bonv
bonv
17 травня 2019, 18:36
#
Клиент банка обращается к служащей: — Девушка, а вы в кредит даете?:)
+
0
sanch ☺
sanch ☺
18 травня 2019, 15:22
#
Нацбанк в курсе, что эти условия уже прописаны в его же постановлении № 705 от 05.11.2014 г. и отчасти в ЗУ «Про платежные системы и перевод денег в Украине» ??
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 травня 2019, 12:05
#
Может цкрбанки просто не в курсе, вот НБУ и хочет в очередной раз им напомнить да и клиентам банков тоже...
+
0
Григорій Романюк
Григорій Романюк
21 травня 2019, 9:35
#
«надати права агентам банку ідентифікувати / верифікувати користувача і передавати йому платіжну карту» - так це хіба не те, коли дзвонять з банку і кажуть вам потрібно пройти верифікацію, прийдіть із паспортом у відділення або заблокуємо усі ваші гроші?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 травня 2019, 10:53
#
«так це хіба не те»

Однозначно — «не те»…

Это когда по указанному вами адресу представитель банка (агент банка) доставляет банковскую карту и перед её вручением вам в руки, проводит идентификацию (верификацию) вас, как клиента банка.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися