Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 травня 2019, 8:06

Де продавати майно банкрутів? «За» і «проти»

Паралельно з передвиборною агітацією й дебатами в Україні відбулася ще одна важлива подія – Президент України підписав новий Кодекс про банкрутство. І хоч значною мірою факт залишилася поза увагою суспільства – це надважливий крок до ефективної і прозорої процедури банкрутства в нашій державі.

Про те, як тепер будуть продавати майно банкрутів, і які сценарії розвитку ситуації існують, розповів керівник із розвитку майданчика Аукціони.Prom.ua бізнес-напряму EVO Артур Гребєнников. 

Не секрет, що тривалий час продаж майна боржників у нас відбувався фіктивно. Аукціони були закритими і лише «для своїх». Відповідно вартість такого майна виявлялася мізерною. А про відкриту конкуренцію і зростання ціни було годі й думати. Тепер, коли у новому Кодексі передбачено, що продаж майна банкрутів здійснюватиметься через дворівневу систему електронних торгів, є шанс виправити ситуацію.

Дворівнева система забезпечить для аукціонів з продажу майна боржників відкритість інформації про активи та перебіг процедур, а також легкий і рівний доступ для всіх потенційних покупців. Зараз в Україні такою є Prozorro.Продажі. У системі акредитовані 54 незалежних майданчики, тобто оголосити торги або подати пропозицію можна з будь-якого з них. Така схема вже допомогла реалізувати активи на понад 16 млрд грн.

Формат відкритих онлайн-аукціонів на прикладі системи Prozorro.Продажі вже довів свої переваги. Реалізовувати активи прозоро ще у 2016 році вирішили у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб. Це значно підвищило результативність продажів майна банків, що ліквідуються.

Задля більш ефективної реалізації аукціони малої приватизації минулого року теж вирішили проводити в системі Prozorro.Продажі. Майно продається у всіх куточках України, а ціна зростає в середньому на 63% від початкової. Зараз до процесу, що розпочався з активів Фонду державного майна України, активно долучаються зі своїм майном і великі міста, й невеликі селища. Наприклад, майже два місяці тому перші об'єкти продав Київ. За нежитлові приміщення площею 144 кв.м, розташовані на бульварі Верховної Ради, змагалися 100 потенційних покупців. Стартова ціна об’єкта становила трохи більше 220 тис. грн. Переможець аукціону запропонував за нього 3,6 млн грн.

Із грудня 2018-го через Prozorro.Продажі почали працювати й комерційні підприємства. Тепер вони не тільки купують і орендують у держави, а й продають свій транспорт, нерухомість та інше майно. Бізнес починає довіряти та використовувати для ефективної роботи електронну систему, створену для держави. І це один з найважливіших показників успішності Prozorro.Продажі.

Ситуація з продажем майна боржників має два можливі сценарії розвитку

Попри те, що використання дворівневої системи для реалізації майна боржників гарантоване законодавством, ситуація неоднозначна. Є загроза, що в порядку проведення цих торгів можуть передбачити продаж лише на одному майданчику. Якщо так станеться, це значно обмежить ринок і звузить коло потенційних покупців. Відповідно – знизиться конкуренція в аукціонах і суттєво зменшиться зростання ціни.

До того ж, варто пам’ятати про захист інтересів кожного окремого покупця. Уявіть, які ризики виникають, коли лише один майданчик володіє інформацією про те, хто подав пропозицію в торги, і той же майданчик є інструментом участі. Чи не перетвориться це на схему, в якій можна вирішувати, кого допустити до потрібних торгів, а кого – ні?

Якщо аукціони з продажу майна боржників проходитимуть у Prozorro.Продажі, це означатиме відсутність обмежень для учасників та відкриті дані. Будь-який потенційний покупець зможе на власний розсуд обрати для роботи один або й навіть декілька торговельних майданчиків. Також завдяки відкритості системи кожен охочий зможе дізнатися, який актив продається, подивитися інформацію про лот та перебіг аукціону. У відкритому доступі буде й супровідна документація, наприклад, технічний паспорт лоту, підтвердження права власності до продажу та договір із новим власником після. Це сформує значні можливості для контролю за перебігом продажу майна як зі сторони кредиторів і самих боржників, так і зі сторони правоохоронних органів і суспільства загалом.

Процедура реалізації майна боржника має відбуватись у Prozorro.Продажі, адже станом на зараз це єдина в Україні робоча дворівнева система електронних торгів. У ній вже акредитовані більшість активних торговельних майданчиків. А будь-який новий майданчик, що має амбіції працювати в зазначеній системі – може пройти акредитацію та розпочати роботу на рівних умовах з усіма іншими учасниками. Альтернативного дієвого механізму зараз просто не існує.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися