Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 квітня 2019, 16:56

Україна має ініціювати нову програму співпраці з МВФ — голова НБУ

Україна повинна ініціювати нову програму МВФ і повернутися до довгострокової співпраці з Міжнародним Валютним Фондом. Про це сьогодні на брифінгу заявив голова НБУ Яків Смолій.

Україні потрібно повернутися до більш дострокового співробітництва з Міжнародним Валютним Фондом та іншими фінансовими організаціями, вважає Яків Смолій.
Фото: delo.ua

На думку Смолія, нові переговори з кредитором можна починати вже цієї осені, після завершення чергового перегляду місії МВФ.

«Продовження співпраці є запорукою макрофінансової стабільності і підтримки ліквідності поточного рахунку для обслуговування, в першу чергу, зовнішнього боргу. Це також дає можливість співпрацювати з іншими міжнародними організаціями, такими як Світовий банк, ЄБРР, Єврокомісія» — прокоментував голова НБУ.

Він нагадав, що Україна зараз співпрацює з МВФ за програмою stand-by, термін дії якої закінчується на початку 2020 року.

«14-місячна програма stand-by була розрахована на перехідний період, щоб підтримати Україну у рік подвійних виборів і забезпечити певний рівень золотовалютних резервів» — пояснив голова Нацбанку.

Яків Смолій також підкреслив, що очікування НБУ щодо отримання Україною траншей МВФ цього року не змінилися. В рамках програми stand-by Україна очікує надходження двох траншів на загальну суму 1,3 млрд доларів. МВФ виплатить їх після переглядів виконання урядом попередніх умов. Перший перегляд має відбутися у середині травня, другий — у листопаді.

«Ми очікуємо приїзд місії МВФ в середині травня, як і планувалося. Місія буде проводити ревю програми і за його результатами прийме рішення щодо надання нового траншу», — повідомив Смолій.

Він також підкреслив, що Національний банк виконав всі умови МВФ, які стосувалися НБУ. «Решта частина умов – це інші суб’єкти діяльності, які будуть відповідати на запитання», — сказав Смолій.

Голова НБУ не зміг відповісти на питання, як вплине рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо незаконної націоналізації Приватбанку на продовження співпраці з кредитором.

«Це питання свіже, мі його ще не обговорювали з МВФ. Я думаю, воно також буде темою для обговорення під час їхнього візиту», — спрогнозував голова НБУ.

Він також наголосив, що НБУ та Мінфін докладуть максимум зусиль, щоб захистити інтереси держави у судах наступних інстанцій і готуватимуть апеляції.

Коментарі - 8

+
+49
bonv
bonv
25 квітня 2019, 16:59
#
Співпраця з МВФ та Світовим Банком це не тільки дешеві кредити в економіку України але і реальні реформи…
+
0
igor75
igor75
25 квітня 2019, 20:30
#
Нагадує гасла на парт зібранні! Можете привести приклад реальних реформ за 5 послідніх років?
+
+15
bonv
bonv
25 квітня 2019, 20:55
#
Світовий банк назвав головні реформи в Україні за останні п'ять років.
Як зазначається в огляді, до ключових реформ, реалізованих після 2014 року, належать:
1. значна фіскальна консолідація,
2. перехід на гнучкий валютний курс,
3. реформування тарифів на енергоносії та системи соціальної допомоги,
4. забезпечення більшої прозорості державних закупівель,
5. спрощення регулювання бізнесу.
+
+24
igor75
igor75
25 квітня 2019, 23:14
#
Прості люди від таких реформ, користь получили?

1. ???????
2. Частково.
3. Удавка для людей, збільшення боргів за комуналку це підтверджує.
4. Повня брехня!
5. Повна брехня!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 квітня 2019, 1:27
#
«Прості люди від таких реформ, користь получили?»

Простим людям потрібен безумовний базовий дохід (ББД)

Все інше їм не потрібнє…
+
0
AndriyUA
AndriyUA
26 квітня 2019, 1:32
#
«Удавка для людей, збільшення боргів за комуналку це підтверджує.» Це стало удавкою, бо корупціонери-популісти довший час гралися в соціалізм занижуючи тарифи і довели ситуацію до критичної. Якщо би вчасно почали регулювати тарифи і робити необхідні реформи (в тому числі енергозберігання) — все пройшло би набагато легше.
+
+15
bonv
bonv
26 квітня 2019, 8:36
#
ПроЗорРо це брехня? З вами все зрозуміло…
+
0
AndriyUA
AndriyUA
26 квітня 2019, 1:26
#
Давайте підемо від зворотнього: Які реформи у нас робляться без тиску міжнародних організацій, та західних держав?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися