Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 квітня 2019, 15:20

У НБУ оцінили ризики впливу нафтових санкцій на курс гривні

Російські санкції, пов'язані із забороною на експорт нафти і нафтопродуктів, не матимуть значного впливу на економіку України і курс гривні. У цьому запевнив голова Нацбанку Яків Смолій під час брифінгу з питань монетарної політики.

Російські санкції, пов'язані із забороною на експорт нафти і нафтопродуктів, не матимуть значного впливу на економіку України і курс гривні.
Фото: rbc.ua

Що кажуть в НБУ

За словами Смолія, на обсяги поставок нафтопродуктів санкції вплинуть несуттєво. Але водночас можуть виникнути ускладнення, пов'язані з логістикою і збільшенням часу доставки цих продуктів.

«Теоретично це може призвести до зростання цін, але наразі ці цінові ефекти ми оцінюємо достатньо стримано», — зазначив голова НБУ.

Також він додав, що українські постачальники бензину можуть переорієнуватися на інші ринки. Адже значну частку нафтопродуктів Україна отримує не з Росії, а з Білорусі.

Читайте також: Нацбанк прогнозує зниження темпів економічного зростання

«Попри те, що зараз є тимчасові обмеження поставок і звідти, потрібно розуміти, що експорт нафтопродуктів складає значну частку доходів білоруської економіки, тому вона зацікавлена відновити поставки», — зазначив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Нагадаємо, Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через надходження неякісної російської нафти.

Раніше уряд Росії розширив санкції проти України,забороняючи експорт нафти і нафтопродуктів в країну.

Коментарі - 8

+
+40
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
25 квітня 2019, 15:46
#
РФ решила нам сама помочь с энергонезависимостью
+
+15
bonv
bonv
25 квітня 2019, 18:13
#
І взагалі з незалежністю України…
+
+57
Vanga 777
Vanga 777
25 квітня 2019, 15:47
#
Уже повлияли, бензин и дизтопливо подорожали на 2грн!
+
+15
bonv
bonv
25 квітня 2019, 18:04
#
У страху очі великі?:) Вже на 2 грн?
+
+38
AleksandrBank
AleksandrBank
25 квітня 2019, 16:02
#
Пока влияние в 1 грн.

До этого топливо само поднялось на 1 грн из-за роста цен на мир.рынках.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 квітня 2019, 16:15
#
Білорусь частково відновила постачання пального до України
https://hromadske.ua/posts/bilorus-chastkovo-vidnovila-postachannya-palnogo-do-ukrayini
+
0
Дмитрий Сергеенко
Дмитрий Сергеенко
25 квітня 2019, 16:56
#
Я так понимаю, что вопрос поставок нефтепродуктов («специально лицензируемых»), это вопрос торга и новых договоренностей между РФ и Украиной. Если договоренности будут достигнуты и станут соблюдаться — не повлияет, в противном случае бензин несколько поднимется в цене — ближе «к рынку», т.е. ценам в ЕС.
Ссылки на Белорусь тут мне не очень понятны, в РФ прошел налоговый маневр, поставки нефти на НПЗ Белоруси по внутри российским ценам заканчивается, квоты на компенсации (покрывающие выработку бензина Беларусью самой для себя) вполне конкретные и гнать нефтипродукты за копейки за рубеж будет уже сложно. Собственно именно это ИМХО и явилось причиной недавнего возбуждения Лукашанко и его высказываний в адрес Москвы.
А повлияет это на курс или нет — посмотрим.
Кроме нефтепродуктов есть еще и уголь. Тоже интересная тема, не влияющая на курс гривны. Н
+
0
nomer
nomer
25 квітня 2019, 18:18
#
На курс влияет баланс прихода и ухода валюты. Пока приход больше чем выводится, но любой перекос влияет негативно. Поэтому пока это не слишком ощутимо, но влияние будет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися