Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 квітня 2019, 11:16

Долар перед виборами: чого очікувати сьогодні на міжбанку

П'ятниця буде дуже напруженим днем на валютному ринку, хоча і зі зниженням загального обсягу операцій.

П'ятниця буде дуже напруженим днем на валютному ринку, хоча і зі зниженням загального обсягу операцій.
Фото: politeka.net

Накладається одночасно багато факторів, які при певному збігу обставин можуть істотно покачати курс протягом дня. І працюють вони все різноспрямовано. Ось головні:

1) Завершення періоду основних податкових платежів у клієнтів на фоні вихідних днів в США і більшості країн ЄС. Компанії активно розраховуються по податках з державою і у них практично не залишається на це вже запасу часу, що стимулює їх до продажу валюти на міжбанку і підтримує гривню.

Все б добре, але сьогодні не працюють в повноцінному режимі американські та європейські банки (відзначають Страсну п'ятницю) і це змушує багатьох продавців валюти працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти — на наступний робочий день). Такий режим не дуже популярний у нас на міжбанку і багато компаній будуть знаходитися в певному курсовому цейтноті та будуть змушені погоджуватися на умови продавців.

А ось тут можуть бути сюрпризи, в зв'язку з тим, що продавці і покупці природно по різному дивляться на формування ціни на валюту. Це збільшить курсові коливання на ринку;

2) Ліквідність у банківській системі і п'ятничний ефект. Проти нацвалюти зіграє зростання коррахунків банків на ранок п'ятниці на 1,6 млрд гривень — до 54,55 млрд на фоні невеликого зниження ділової активності перед вихідними по тим компаніям, які вже розрахувалися з бюджетом;

3) Діяльність спекулянтів і поведінка Нацбанку. НБУ необхідно максимально активно поповнювати резерви, тому що вже у травні необхідно заплатити 2 млрд доларів за зовнішніми боргами. Викуповуючи надлишок долара на міжбанку — регулятор утримує курс на торгах від просідання, що на руку експортерам. Але в ті дні, коли долара не вистачає — НБУ практично не втручається з продажем валюти і дає можливість курсу зростати. Це психологічно створює в учасників ринку настрій на потенційне зростання валютних котирувань, чим активно користуються спекулянти, граючи «на підвищення».

4) Пік напруження політичних пристрастей перед другим туром президентських виборів і галас навколо націоналізації Приватбанку. Обидва чинники опосередковано впливають на настрої ринку, але в цілому поки гривня тримається добре. Ажіотажу особливого немає, а черг в банк з панікуючими вкладниками теж не спостерігається. Впевнені, що так буде і далі.

Ми прогнозуємо на п'ятницю знижений обсяг торгів в межах до 190-240 млн доларів при укладанні до 300- 370 угод і коридор по долару в межах 26,80 — 26,95 гривень з періодичними спекулятивними спробами розігріти курс.

При появі ситуативного надлишку долара на міжбанку (у що ми сьогодні знову не віримо) — ми побачимо НБУ з інтервенцією по викупу валюти через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,75- 26,90 і продаж 27,05-27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,08 гривень та продаж 27,10-27,20 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 13

+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
19 квітня 2019, 11:27
#
Ракеты не будет, рост вполне реален.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
19 квітня 2019, 11:37
#
19.04.2019
История с Приватом будет иметь свой эффект на курс, особенно доллар. Легкий рост, паники нет, мы уже «пуганы». Плюс новые санкции от РФ, которые затронут 70% поставок угля, 35%+ нефти и т.д. с 01.06.2019 — также сейчас даст сигнал многим ускориться в закупках, т.е. нужна будет валюта на закупки.
Все отлично понимают, что дата 01.06.2019 — это специально сделано РФ, чтобы сразу поставить нового или старого Президента в позу, склонить к переговорам и т.д. Кум Путина об этом косвенно намекнул и уже предложил план выхода, в т.ч. решение проблемы по Донбассу для Зеленского, если они станет — это официально сказано Медведчуком, тут договорняка не было.

Вчера Зеленский первый раз «вышел в свет» и показал свою команду на 1+1Право на Владу, пришла большая команда, и то не все. Достойно выстоял, я ожидал что упадет лицом в грязь и т.д. Ответил на острые вопросы по Привату, Коломойскому и Путину. Сегодня будет шоу на Стадионе, следить за которым будут не только в Украине, но и весь мир, а в РФ я думаю также устроят показ как Премьеру и хит сезона.

Важно уже заранее думаю и быстрее уходить от зависимости от РФ по энергоносителям, потому что этот вопрос станет в любой момент, порой самый неожиданный.
Доллар 26,82-26,97 — вырос и стабилен
Евро 30,16-30,34 — Евро как и вчера спокоен, ноль реакции на события
Рубль 0,4188-0,4215 — рубль сегодня самая активная валюта, у них как и у нас обычно выходного нету. Плюс новые санкции
+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
19 квітня 2019, 11:37
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/120810/#com3583504
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 квітня 2019, 12:05
#
Курс падает, так как сегодня «кривой рынок» и покупателей-импортеров нету.

Уходим к 26,82-26,85.

У них выхода нет.

Евро также не много просел, но Евро живет своей жизнью.

Рубль также падает.

Тактика заработать на вчерашних новостях сегодня провалилась, по больше части нужно сказать спасибо сложившийся ситуации, так как сегодня многие в ЕС и США не работают.
+
0
MyChoice
MyChoice
19 квітня 2019, 12:18
#
Так уж случилось, что скоро получать буду евро, а не баксы. Что значит «Евро живет своей жизнью»? Это хуже, чем в долларах получать? Меньше стабильности? Обьясните, пожалуйста.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 квітня 2019, 12:49
#
Да все нормально, просто торговля в дол.США больше у нас, потому и колебания более существенные и чувствительные порой.

Что получать?

Со стабильность все нормально. Монетарная политика рулит от НБУ.
+
0
MyChoice
MyChoice
19 квітня 2019, 13:10
#
Ответ на «что получать» — прибыль :)
+
0
nomer
nomer
19 квітня 2019, 12:49
#
Это достойно ответил, или те советники, это прямые представители его обязаностей.
А шоу на стадионе это очередной КВН в профиль, лично меня пугает как мы дотянем до следующей весны с таким уровнем и не получим финансово по всей статьях.
+
+25
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 квітня 2019, 11:37
#
Загони розставлені, загонщики розганяють тему — все готово, лосям, як кажуть в Британії, «велком». Купляйте, бо далі буде… дешевше. Нажаль, в Україні значна довіра доларам, чи то більш недовіра власній валюті, тому істерія завжди на руку кому завгодно, тільки не простим смертним. Я вже не раз приводив розрахунки, що в довгостроковій перспективі гривневі заощадження вигідніші, ніж бакси під матрасом. Єдиний момент, вибирайте надійні банки з низькими відсотками. А всім всепропальщикам, мої співчуття. Наукою доведено, оптимісти живуть довше.
Довгих років Вам.
+
+54
Sergiy Markov
Sergiy Markov
19 квітня 2019, 12:29
#
Мушу зауважити щодо заощаджень у нацвалюті: я дозволив собі поставити довготерміновий експеримент — у 2006 р. вклав деяку суму (не критичну) в один з провідних інвестфондів, а також і у надійному банку, саме задля перевірки тези щодо «вигідності довготермінових вкладень». Результат планую описати в аналітичному матеріалі, але, якщо без подробиць — в абсолютних значеннях, тобто в сумі в гривнях, вклади зросли, тобто, дали прибуток (з якого я ще й маю сплатити податок в разі їх отримання). Але от у відносних біда — кількість основних продуктів, а також доларів, які можна було б придбати за вкладені у 2006р. кошти і за той гривневий результат від вкладів, який я отримав би зараз після сплати податків — показує реальний збиток. Якось так...І це, до речі, тема до роздумів про накопичувальну пенсію теж…
+
0
irakez
irakez
19 квітня 2019, 17:13
#
Долгосрочная перспектива — это лет 20, правильно? Подскажите, пожалуйста, что случилось с гривневыми сбережениями тех, выбирал при этом еще и низкие проценты, с 1999 года по 2019 год?

Спасибо :)
+
+24
Bux Rus
Bux Rus
19 квітня 2019, 12:18
#
Очередной ситуативный всплеск, и не последний до лета, а там в лучшем случае уверенный рост тоже с качелями и может большей амплитудой.
+
+12
kozyrev
kozyrev
19 квітня 2019, 12:43
#
Думаю, пробовать покачать рынок на политических новостях спекулянты конечно попытаются, но люди уже давно приспособились к этим «чудо» зрадам или «чудо» перемогам и особо на новостях по Привату и политических баталиях в обменники не побегут. Нет у них свободных денежных знаков.Их изъяли игры 2014-2016 годов и банкопад.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися