Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2019, 15:09

Як заробити на виборах

Ще кілька днів і закінчиться президентська епопея. Про те, що буде після виборів з економікою, курсом і всіма нами, йде багато суперечок. 

Як вийти з нинішньої ситуації з найменшими втратами, а при можливості і з прибутком, незалежно від результату виборів, в своєму блозі на НВ написав професор КSE, викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан.

Хто б не сів у президентське крісло, думаю, навряд чи варто очікувати економічного сплеску. Звичайно, зараз в моді стверджувати, що економіка – це прерогатива не президента, а Кабінету міністрів та інші розумні речі, але що не кажи, а за всі роки незалежності найбільше на неї впливав саме президент. 

Не буде економіки, не будуть рости зарплати. Їх, звичайно, можна підвищити і без економіки, але тоді не виключаю, що ми з сумом в очах почнемо згадувати, як чудово жилося за попередніх президентів, і з тугою в голосі передавати молодому поколінню легенди про «долар по вісім».

Фондовий ринок. Про небіжчика або добре, або нічого. Коли в країні немає грошей, звідки в неї взятися фондовому ринку. Ну, а ті компанії, які живуть і живуть, в основному аграрної спрямованості, завжди можуть розжитися грошима, розмістивши свої акції на Варшавській біржі.

Нерухомість. Говорено – переговорено. Протягом останніх п'яти років ціни в доларах падали в середньому на 8.7%, на рік, в результаті, зробивши вас біднішими майже на 40%. Зіставивши обмежений попит з невичерпною пропозицією, думаю, що в осяжній перспективі ситуація не зміниться.

Читайте такожКуди вкласти гроші в Україні з прибутком

Облігації. ОВГЗшки! Їх рекламують по телевізору і радіо, радісні новини про їх фантастичну прибутковість розклеєні на рекламних щитах у метро. Хто ж не знає, який це хороший фінансовий інструмент? Напевно, якби знаменитий «чистильник взуття» з Нью-Йорка знав про українські ОВДП, то обов'язково порадив би Дж. П. Моргану, їх купити. Тільки уявіть, 19.5% річних. До того ж, на тлі зміцнення гривні заробіток ще вищий. Незрозуміло тільки одне, якщо все так добре і стабільно, то чому держава платить фантастичні відсотки, а якщо все погано, і ми просто будуємо піраміду, то, коли вона впаде? Якось не віриться, що можна довго протягнути, весь час позичаючи під 20% і не розвиваючи економіку.

Цікава, на мій погляд, історія з гривнею. Зважаючи на її фантастичну стійкість під натиском президентської кампанії, напрошуються два висновки. Перший – у людей немає гривні, щоб після перегляду сюжетів про здачу аналізів або бесід кандидатів по телефону відразу ж обміняти її на долари. Другий – у більшості людей, що володіють гривнею, те, що відбувається, не викликає жодних негативних емоцій. Як кажуть нинішні корифеї слова: «все норм». Особисто мені здається, що другий варіант більш імовірний. 

Отже, що ж залишається? Як в цій непростій ситуації повного розгулу демократії і неймовірних перспектив, що відкриваються перед країною, відірвати собі «хоч вовни жмут»? Поки, бачу два варіанти!

Перший, більш надійний. Поки є можливість опанувати і скористатися західними ринками цінних паперів, опановуйте та користуйтеся. Вони існують століттями і багатьох, хто розумно користувався, зробили заможними людьми. Звичайно, і в найбільших фінансових центрах, Нью-Йорку і Лондоні, є свої «квартали», Бронкс і Вестмінстер, але їхні мешканці, на щастя, живуть більш-менш відособлено, в державне управління не лізуть, а законослухняні громадяни з власної волі не те, що ввечері, навіть і вдень туди не ходять. Так що, інвестувати можна.

Другий, в українському стилі – швидко, ненадійно і не вимагає підготовки. За останніми даними, ставки на перемогу молодого кандидата складають 1.3, досвідченого 4.6. В принципі, для звичайних громадян, готових купувати ОВДП, ставки на президентство не такий вже і ризик. Тим більше, заробити майже вп'ятеро – звучить привабливо. Навіть, якщо програєте, поставивши на досвідченого, не переживайте, адже цілком імовірно, що дуже скоро після вашої поразки, почнеться парламентська епопея, за нею олігархічна семибоярщина, яка в будь-якому випадку швидко перетворить програні вами гроші на фантики. А втрачати фантики не так і прикро!

Так що, робіть ставки, панове виборці, і всі на вибори!

Коментарі - 16

+
+38
AleksandrBank
AleksandrBank
16 квітня 2019, 15:44
#
Интересный разнос )

О втором варианте — что у большинства это не вызывает эмоций, я давно говорю с прошлой недели. Люди никак не реагируют как и межбанке. Люди устали от политических клоунов до 1 тура, и сейчас когда их осталось два — люди равнодушно смотрят и паники нет. Панику раздувает только Коломойский и Президент.
+
0
irakez
irakez
16 квітня 2019, 19:05
#
Почему наличный курс ушел в такой отрыв от межбанковского? Такой разницы не было очень давно.
+
+68
yarg
yarg
16 квітня 2019, 17:04
#
«Фондовый рынок. О покойнике либо хорошо, либо ничего. Когда в стране нет денег, откуда в ней взяться фондовому рынку»
— грамотей… Деньги в стране есть. Нет обьектов, в которые их можно вкладывать.

«Даже, если проиграете, поставив на опытного, не переживайте, ведь вполне вероятно, что очень скоро после вашего поражения, начнется парламентская эпопея, за ней олигархическая семибоярщина, которая в любом случае быстро превратит проигранные вами деньги в фантики. А терять фантики не так и обидно!»

— просто лопушок
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2019, 18:31
#
«Проффессор» Компан давно уже воспринимается, как стендап-комик)
+
+41
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
16 квітня 2019, 18:21
#
Если вопрос инвестирования в ценные бумаги зарубежных компаний или украинские ОВГЗ только изучаете,

но не хотите впустую тратить время и терять %-й доход,

разместите депозит в банке

и не упустите возможность получить бонус от «Минфина».
+
0
htcleo
htcleo
17 квітня 2019, 2:56
#
До 200 на депозиты в банки...13-15
+
+26
__ EK __
__ EK __
17 квітня 2019, 9:57
#
И получишь на выходе фантики или ничего…
+
+40
yarg
yarg
17 квітня 2019, 11:24
#
Тада. покупайте биткоины и не прогадаете. или акции фейсбука.
+
+15
__ EK __
__ EK __
17 квітня 2019, 16:35
#
Я не привык платить за то, что не могу потрогать )
+
+30
yarg
yarg
17 квітня 2019, 18:01
#
Тогда без вариантов — выпивка и закуска.
+
+15
__ EK __
__ EK __
18 квітня 2019, 7:16
#
И тут мимо — я не пью)
+
0
vkazachenko
vkazachenko
18 квітня 2019, 8:59
#
В статье не раскрыто, как же все-таки заработать денег на выборах…
+
0
yarg
yarg
18 квітня 2019, 11:20
#
Листовки раздавать, в комиссии сидеть… способов масса.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
24 квітня 2019, 23:45
#
Как заработать на выборах — срочно перекраситься и вступить в Зе-команду, подав заявление в партию «Слуга Народа».
Ну а там как повезёт — либо в АП, СНБО, Генштаб, может прокурором или судьёй, а может и по партийным спискам в депутаты ВРУ попадёте.
Всё зависит от вас и Коломойского.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 квітня 2019, 10:13
#
Хммммм, что и на должность Данилишина можно попасть? )
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 квітня 2019, 11:35
#
AleksandrBank
«на должность Данилишина можно попасть?»


Намного легче, чем на должность Смолия.

Изучайте внимательнее права Президента Украины.

Президент имеет право назначать половину Наблюдательного совета НБУ.
А уж кого эти ребята выберут главой Наблюдательного совета — Президент может только посоветовать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися