Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 квітня 2019, 7:51

Долар близько 26,80: що далі

Сплата клієнтами податків і черговий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП скоротять обсяги вільної ліквідності в банківській системі. Це послабить тиск на гривню на валютному ринку.

Весь минулий тиждень на валютному ринку знову було не нудно. Періодично міжбанк поводився прямо протилежно тим факторам, які формувалися перед торгами. Через це тренд по курсу протягом дня змінювався і поводився нелогічно.

В звичайному логічному форматі не спрацювали:

- істотні розміщення Мінфіном України ОВДП.  9 квітня було продано паперів майже на 8,2 млрд у гривневому еквіваленті. Курс при цьому йшов вгору і в цей день, і на наступний, коли проводилися розрахунки за ці папери;

- різке падіння ліквідності в системі 10-го квітня до 38,7 млрд гривень на коррахунках фінустанов. При цьому курс виріс, незважаючи на гривневий голод на ринку;

- дуже швидкий зліт залишків на коррахунках відразу на 17,6 млрд гривень — до 56,3 млрд 11-го числа, який стався пізніше. Долар впав, незважаючи на таке істотне зростання гривневого навісу в системі.

Це ще раз говорить про те, що український ресурсний і валютний міжбанк повністю залежні від завдань і ситуативної поведінки дуже вузького кола фінустанов, які і «роблять погоду» на торгах, і від дій НБУ.

До цього міксу суто економічних питань активно додавався і політичний галас у зв'язку з майбутнім другим туром виборів президента. Це не додавало особливого оптимізму ні населенню, ні діловим колам як в Україні, так і за її межами.

В кінцевому підсумку, курс все ж втримався в досить вузькому коридорі. За період з 8 до 12 квітня долар виріс незначно — з ранкових 26,65/26,70 гривень на ранок минулого понеділка до 26,70/26,73 до кінця минулої п'ятниці.

Незважаючи ні на що, НБУ практично кожен день «анонімно» викуповував валюту в резерви. За даними «Мінфіну», він викупив не менше $80 млн.

Періодично регулятор скуповував валюту в не зовсім вдалий для цього момент і не завжди за оптимально низьким курсом. Це призводило до непередбачених перекосів попиту і пропозиції на міжбанку. Участники ринку навіть припускали, що регулятор навмисне підтримує долар на догоду виконання дохідної частини бюджету (чим вище курс, тим більші митні збори) і на радість нерезидентам, що купували українські облігації на аукціоні 9-го числа. 

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На поведінці учасників торгів позначаться наступні фактори:

1) Настання періоду бюджетних розрахунків у клієнтів, господарська діяльність підприємств та великодні вихідні в США і ЄС. На цьому тижні клієнтам треба розрахуватися за податковими зобов'язаннями перед бюджетом за березень, а за деякими позиціями — і за весь 1-й квартал.

Крім цього, фактично не будуть повноцінно працювати банки США і більшості країн ЄС 19 квітня (відзначають Страсну п'ятницю).

Необхідність розрахунків з державою збільшить потребу в гривні у бізнесу і змусить його активніше продавати валюту в перші чотири дні цього тижня.

У той же час і імпортери будуть активніше закривати свої зовнішньоекономічні операції, щоб потім “не зависнути" з валютними проплатами на три дні (п'ятницю, суботу та неділю), а в деяких країнах ще й на наступний понеділок.

Період бюджетних розрахунків зазвичай працює на користь зміцнення нацвалюти, так як зростає попит на неї. Додасть інтересу до нацвалюти з боку компаній в цей період і необхідність здійснення авансових виплат персоналу, а також необхідність фінансування своїх поточних виробничих витрат. На тлі цього — закінчення опалювального сезону скорочує активність щодо скупки валюти великими імпортерами-постачальниками енергоносіїв, що також спрацює на зміцнення позицій гривні.

Валютний та ресурсний ринок, у міру наближення кінця бюджетних розрахунків, буде все більш залежним від поведінки і ситуативних завдань найбільших гравців із забезпечення своїх витрат у гривні;

2) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, дії Нацбанку, ліквідність в банківській системі, поведінка готівкового ринку і політична обстановка перед другим туром виборів.

16 квітня (вівторок) Мінфін України проведе чергове розміщення ОВДП, номінованих у гривні і доларах США. Один з випусків доларових ОВДП буде навіть з можливістю дострокового погашення. Висока дохідність цих паперів цікава іноземним інвесторам і частина з них активно скуповує ці облігації, що змушує їх продавати валюту на міжбанку, щоб розрахуватися за гривневі ОВДП. Це спрацює на збільшення пропозиції на ринку і допоможе гривні, а також Нацбанку. Регулятор буде викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах для поповнення резервів.

Але на особливі обсяги залучення ресурсів до бюджету від саме цих розміщень  розраховувати не варто. 21 квітня — другий тур президентських перегонів і багато інвесторів вважатимуть за краще «поставити на паузу» свої покупки наших паперів до прояснення ситуації. А частина – вважатиме за краще просто «перевкласти» в ці папери отриману раніше гривню і валюту від попередніх погашень таких паперів. Багато в чому так вже було на аукціоні 9 квітня, коли обсяги розміщень аукціону були відмінними (майже 8,2 млрд гривень в еквіваленті), але курс долара, тим не менш, виріс.

Дії Нацбанку, ліквідність банків, готівковий ринок. Сплата клієнтами податкових платежів і покупка як клієнтами, так і банками, ОВДП скоротять обсяги вільної ліквідності в банківській системі, що послабить тиск на гривню на валютному ринку.
Ми прогнозуємо збільшення коливань залишків на коррахунках банків на цьому тижні за рахунок активізації бюджетних розрахунків і проплат за облігації в межах коридору 42-57 млрд гривень.

Але залежність міжбанку від ситуативних завдань невеликого числа найбільших клієнтів робить його заручником їх рішень з купівлі/продажу валюти на торгах. Ці перекоси провокують потенційні злети і падіння котирувань, коли більшість з подібних компаній на торгах виявляються «в одному боці» — на купівлі або на продажі валюти. Додадуться до цього і обсяги операцій нерезидентів з валютою в період розрахунків за ОВДП.

Це змусить НБУ постійно бути присутнім на міжбанку з метою згладжування курсових коливань і поповнення ЗВР за рахунок скупки надлишку пропозиції долара, якщо він виникне. Регулятор знову віддасть перевагу «тихій» та «анонімній» роботі через Matching.

Готівковий ринок і політична обстановка. Незважаючи на останні періодично «нестандартні» реакції курсу минулого тижня, про що ми вже писали на початку статті, готівковий ринок як і раніше поки що просто є заручником ситуації на міжбанку і власної гри не веде.

Тільки якщо політичне напруження пристрастей істотно розбурхає населення — можливе швидке перетворення цього сегмента в каталізатор чергового спекулятивного зльоту котирувань на початку в самих обмінниках, а потім — і на міжбанку. Але в даний час ми не бачимо до цього передумов і прогнозуємо досить консервативний розвиток подій на готівковому ринку.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 15-19 квітня:

На міжбанку ситуативні перекоси попиту і пропозиції збережуться. А залежність тренда за курсом від дій і ситуативних завдань найбільших гравців під час сплати податків і в період розрахунків за куплені ОВДП, а також від поведінки НБУ, — тільки посилиться.

Основну частину пропозиції буде поглинати сам ринок, але Нацбанк буде змушений бути присутнім на торгах фактично щодня, використовуючи «тиху» форму інтервенцій через Matching.

Великого надлишку пропозиції валюти навіть в період розрахунків за ОВДП «Мінфін» не очікує. Ми прогнозуємо обсяг можливого викупу Нацбанком в резерви на цьому тижні в межах $35-70 млн. Курс безготівкового долара в період з 15 до 19 квітня перебуватиме в межах коридору 26,60- 26,95 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — до $400-420 млн при укладанні до 450-520 угод;

У вівторок-четвер — зростання обсягу операцій. На початку — за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП (вівторок-середа), а потім — за рахунок необхідності продажів валюти для оплати бюджетних платежів у найбільших клієнтів міжбанку.
Піки активності та обсягів операцій будуть в середу (день оплати за облігації) і четвер (передостанній день сплати податків і останній повноцінний день на валютних торгах перед вихідною п'ятницею в США і більшості країн ЄС). Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $440-470 млн при здійсненні до 540-600 угод;

У п'ятницю — зниження валютної активності клієнтів за рахунок свята в США і більшості країн ЄС, а також у зв'язку з ефектом закінчення тижня. За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку складуть не більше $190-240 млн при здійсненні до 300-370 угод.

На готівковому ринку цінники обмінників як і раніше будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, а також на ситуацію на міжбанку.

Якщо на торгах не буде сюрпризів, то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреда в 15 -25 копійок за доларом, в межах 25-35 копійок — за євро і 0,004-0,008 гривні за рубль.

При розгойдуванні міжбанку — готівковий ринок буде негайно реагувати на те, що відбувається, впираючись тільки в обсяг реального попиту з боку громадян.
При відсутності серйозних політичних потрясінь у зв'язку з виборами — «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 15-19 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,65-27,00 гривень, а в банках 26,60-27,10 гривень.

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 квітня 2019, 9:19
#
Полностью поддерживаю во всем МинФин, и прогноз 26,60-26,95 +- 5 коп. Неделя перед выборами не должна никак повлиять. Эта неделя выплат Авансов и расчетов с бюджетом, потому в гривны мало плохих факторов, чтобы уйти вверх выше 27. Я думаю средний коридор 26,70-26,80 будет.
+
+26
kozyrev
kozyrev
15 квітня 2019, 11:35
#
С коридором тоже согласен, но думаю постараются покачать котировки в течении сессий. Как никак выборы, а нас в стране для некоторых валютных персонажей — выборы без валютных игр это не выборы), а пустая трата денег налогоплательщиков )
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 квітня 2019, 12:06
#
Качели это когда 15-30 коп прыжки. Я думаю таких не будет. Будет спокойное движение, как и прошлая неделя.

Сейчас такое же наблюдаем.
+
0
nomer
nomer
15 квітня 2019, 12:33
#
Все интересное начнется уже ближе к середине мая, на новостях о МВФ и новых «выступлениях» нового президента.
+
0
bonv
bonv
15 квітня 2019, 21:30
#
Обсяги кредитів та депозитів населення у банках у 2018 році перевищили докризовий рівень. НБУ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися