Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 квітня 2019, 8:21

Податкові перевірки. Не допустити не можна перевіряти

Всім відомо, як проводяться податкові перевірки. Багато вже написано, оскаржено і доведено. Здавалося б, здивувати нічим… Але досконалості немає меж. 

Про черговий неординарний випадок, який стався під час податкової перевірки, «Мінфіну» розповів адвокат, старший юрист практики податкового права і бізнес-ефективності ЮК Juscutum Ярослав Сокуров.

Ситуація вийшла така. Інспектори прийшли на підприємство з позаплановою перевіркою, надали всі необхідні документи. З документами все добре — є наказ і направлення з усіма реквізитами, вірні і діючі посвідчення. І начебто все в порядку. Але підвели підстави, а саме — в наказі підставою значився пп. 78.1.4 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України, ненадання документальних підтверджень на запит контролюючого органу і службова записка. 

Виявилося, що запит, на який посилалася податкова, був направлений підприємству ще 1,5 роки тому і складений з порушенням норм закону, в тому числі через відсутність підстав для отримання інформації та документів. Відповідаючи на нього, підприємство вказало всі порушення і позначило, що він не є обов'язковим. Одночасно були надані письмові пояснення щодо поставлених запитань.
Виходить, у податковій не було підстав виходити на перевірку. Ознайомившись з документами податківців, керуючись вищезгаданими аргументами, було прийнято рішення не допустити перевіряючих.

Читайте такожПодаткові перевірки по-новому: чого чекати від ДФС України в 2019 році

У такій ситуації інспектори зробили все чітко: склали в двох примірниках акт про недопуск, підписали його, отримали письмові пояснення від директора, завірили факт отримання пояснень своїми підписами, один примірник акта вручили підприємству. І пішли.

Підприємство відразу оскаржило в суді наказ про проведення перевірки та заздалегідь підготувалося до процесу щодо арешту майна. Адже саме такі повноваження є у органу ДФС, коли їх не пускають на перевірку.

Але не тут-то було. Під час подачі позову про оскарження наказу адвоката «порадував» директор. Виявилося, інспектори приїхали знову, стоять під офісом і хочуть… продовжити перевірку і вручити запити на надання документів в рамках цієї перевірки. Ті самі запити — без печатки і не на бланку.

На логічне зауваження директора: «Ми ж вас вчора не допустили?! Ви навіть акт склали відповідний ...», — було отримано впевнену відповідь: «Ми проконсультувалися з нашими юристами: вони вважають, що перевірка триває».
Виявляється, юристи податкової сформували позицію: «Якщо підписали направлення — значить перевірка почалася». І додали: «Така позиція підтверджується Верховним судом, є практика».

Тобто, акт про недопуск — взагалі несуттєвий документ. Ну склали, підписали… і що?! Забігаючи наперед, скажемо, що жодного судового рішення «юристи» так і не надали.
А кодекс податкова взагалі ігнорує. Адже пряма норма ПК України свідчить, що відмова підписати направлення фіксується відповідним актом інспектора. І такий акт — підстава для початку перевірки. Що ж виходить: підписуєш направлення - перевірка, а не підписуєш — теж перевірка?!

У підсумку, директор не пустив інспекторів. Представники ДФС, виконуючи вказівки керівництва, три дні, що залишилися, (сама перевірка була розрахована на 5 днів) оббивали пороги підприємства. Але безуспішно. Їм пропонували варіант зняти на відео процес вручення запитів в офісі підприємства, але вони від такої ідеї відмовилися, попередньо порадившись з тим же керівництвом.

Однак безвихідних ситуацій немає і тому інспектори направили запити поштою, в останній день «перевірки» (нагадуємо, що перевірка виїзна). Отримавши запити, підприємство вирішило не ігнорувати їх і підготувало аргументовану відповідь, з детальним описом вищевикладених подій. Відповіді надали в податкову через канцелярію, отримали відмітки про прийняття.

Виходить така ситуація:
— за фактом, перевірка не відбулася, первинні та інші документи не надавалися і не аналізувалися;
— в суді відкрито провадження з оскарження наказу на проведення перевірки;
арешт на майно не накладався;
— на думку податкової перевірка відбулася і зараз готується акт.

Що ж буде далі — чи дійсно представники контролюючого органу складуть акт за результатами «перевірки», якої не було або це всього лише маніпуляція?! Якщо акт все ж таки буде, що інспектори в ньому напишуть? Це особливо цікаво, адже інспектори своїми руками склали і підписали акт про недопуск до перевірки.

Зовсім скоро все проясниться. Про те, як будуть розвиватися події, зовсім скоро знову розповім в новому матеріалі.

Коментарі - 3

+
+63
AleksandrBank
AleksandrBank
11 квітня 2019, 10:12
#
Инвесторы Вы готовы к такому? )
+
0
sanch ☺
sanch ☺
11 квітня 2019, 17:49
#
«Не допустить нельзя проверять»
где запятую ставить?
+
0
ukas
ukas
16 квітня 2019, 7:45
#
А что в сухом остатке?
В сухом остатке, проверка будет все равно, положим плановая.
Предприятие не слабо потратилось на юристов.
Юристы заработали на ровном месте.
Знаю такие случаи, когда юристы пытаются обжаловать запятые, а их клиенты при этом сидят годами в СИЗО.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися