Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 березня 2019, 8:16

Податкові перевірки по-новому: чого чекати від ДФС України в 2019 році

Податкові перевірки, як і раніше, залишаються ключовим інструментом для тиску на підприємців. Додає масла у вогонь держбюджет на 2019-й, дохідну частину якого перед прийняттям збільшили якраз за рахунок надходжень від ДФС України.

Як же контролюючий орган перевірятиме бізнес, щоб виконати поставлені завдання, «Мінфіну» розповів адвокат, старший юрист практики податкового права та бізнес-ефективності ЮК Juscutum Ярослав Сокуров.

Планові документальні перевірки. План на 2019 рік затверджено ще в минулому році. Список «щасливчиків» можна знайти на сайті ДФС України. Якщо вас там не виявилося, то не розслабляйтеся. Протягом року список будуть коригувати відповідно до затверджених критеріїв ризику і на цей поїзд ще можна «встигнути». Відстежуйте оновлення на сайті податкової і завжди будьте готові до перевірки.

Позапланові документальні перевірки за «старими хвостами». «Старі хвости» — це «листи щастя» на предмет взаємин з контрагентами. Припустимо, півтора-два роки тому ви не відповіли на запит, вважаючи його незаконним, або аргументовано відмовили. І коли все забулося, до вас раптово приходять з перевіркою. Для податкової час — не перешкода: головне — вкластися в терміни для донарахувань (1095 днів). Пояснити таку «витримку» просто — орган ДФС чекає слушної нагоди. За півтора-два роки за вашим контрагентом може з'явитися «негативна інофрмація». Наприклад, протокол допиту у кримінальній справі, вирок суду за фіктивним підприємництвом, де директор/засновник вашого контрагента зізнався, що не має відношення до діяльності підприємства і погодився «очолити» компанію і підписувати документи за винагороду. З такою інформацією простіше написати акт і після донарахувати вам податок. До слова, перевірку можуть ініціювати навіть якщо ви надали повний пакет — пояснення та копії документів.

Документальні перевірки за юридичною адресою. Багато підприємств зареєстровані за однією адресою, а по-факту знаходяться в іншому місці. І там, і там є підтверджуючі документи, наприклад, договори оренди. Але інспектори можуть «піти» вас перевіряти саме за юридичною адресою, в той час як всі первинні документи, товар, техніка, персонал знаходяться за фактичною. Потім виявиться, що інспекторів відмовилися прийняти або зовсім там нікого не було. Все фіксується актом, протоколом про адміністративне правопорушення. І якщо суд може не прийняти такий протокол до розгляду, відправивши на доопрацювання, то органу ДФС не складе труднощів на підставі акта перевірки зняти вам податковий кредит, витрати і донарахувати штраф. Потім потрібно доводити, що по-факту перевірки не було, ніхто до вас не приходив, ви нікому не відмовляли в доступі і всі документи в порядку.

Камеральні перевірки. Це відмінний спосіб поповнити бюджет. Наприклад, перевірити своєчасність сплати податку на додану вартість. Про перевірку вас не повідомляють. Супроводити її не можна, адже проводиться вона без попередження на підставі поданої вами звітності. Перевірити і донарахувати штафние санкції можуть навіть за період, за яким у вас є позитивне рішення суду. На питання «як таке може бути?» у податковій відповідають просто — юридичний відділ не передав інформацію, а за вами числиться борг, на який і нараховані санкції. Єдиний спосіб домогтися справедливості — боротися. На практиці закінчити процес вдається на стадії оскарження безпосередньо в ДФС України, не доводячи справу до повторного суду. А ось головне управління не бере на себе таку «мегавідповідальність» і, як правило, не приймає заперечення платника, відмахуючись: «нехай розбираються в ДФС України». З цього необхідно винести урок — важливо самостійно повідомляти контролюючому органу про виграну справу.

Це далеко не повний перелік «методик» податкової. Від представників ДФС завжди можна очікувати сюрпризів і новинок. Такі реалії. Нам доведеться пережити черговий сезон боротьби за місце під сонцем. Але є і позитивні моменти. Наприклад, більш ефективними стали адміністративні скарги (на рівні ДФС України). І щоб уберегти себе від фінансових втрат, потрібно знати свої права і грамотно ними користуватися, вчасно оскаржувати результати перевірок, а ще краще — вміти грати на випередження: перевірити стан справ до приходу інспекторів.

Коментарі - 4

+
+59
Oligarh
Oligarh
11 березня 2019, 11:58
#
Читаешь все это, а потом читаешь комментарии некоторых о том как все стало круто, как все изменилось к лучшему, чтобы изменить бизнес климат, не нужно побеждать путина или россии, просто нужно не доить бизнес а способствовать развитию бизнеса в украине
+
0
glasscompany
glasscompany
11 березня 2019, 15:27
#
Автор — пессимист. как раньше, уже не будет
+
+81
rredrred
rredrred
11 березня 2019, 20:27
#
Да нет, автор статьи хорошо информированный оптимист. пока чиновники относятся к бизнесу как к врагам, а не как плательщикам их зарплаты, никакого развития не будет, а только сворачивание
+
+56
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
12 березня 2019, 9:13
#
Люто плюсую.
Именно такое отношение я наблюдаю у контролирующих органов.
Им хоть ты закройся — фиолетово. Мол на твоем месте вырастет новый бизнес.
Однозначно нужно менять климат и поворачиваться лицом друг к другу. Но при этом никто не отменяет жесткие санкции для тех, кто нарушает закон.
Но подход просто обязан быть дружественным.
P.S.
Как-то один юрист рассказывал, что в Германии налоговый инспектор может простит ошибку плательщику налога. Простить! Понять и простить! Неведомый уровень отношений для нас сейчас.
P.P.S.
Верю, что изменения будут. Но хочется пораньше, а не топтаться на одном и том же уровне. По сути вся система внешне преображаться, а внутри все те же волки в овечьих шкурах.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися