Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 квітня 2019, 7:46

Чого чекати від курсу перед другим туром: ризики та сценарії

Поки що основна частина факторів працює на нацвалюту. На її користь спрацює:

Події минулого тижня знову змусили не розслаблятися всіх учасників валютного ринку. Більш того, вони дали можливість заробити і спекулянтам, і самому НБУ.
Спрацювали як економічні і фінансові чинники, так і психологічні і політичні причини.
З точки зору економіки каталізатором валютних ралі став аукціон з розміщення ОВДП 2-го квітня. Його результати спровокували істотні курсові коливання на валютному міжбанку. Іноземці активно скуповували українські папери та продавали для цього валюту минулого вівторка (проходив сам аукціон) і в середу (день оплати за них). Це не дивно. До держбюджету було залучено майже 10,1 млрд гривень за офіційним курсом НБУ.
Причому залучено дуже дорого і на досить короткі, за міжнародними мірками, терміни. В гривні — від 3 місяців до 1 року під 18,5-19,5% річних, та на 1,5 року - під 17,25% річних. В доларах — під 6,5-7,25% річних на термін від 4 до 12 місяців. І це фактично чиста дохідність для інвестора, без урахування накладних витрат на їх придбання та облік, тому що дохід за цими облігаціями податком не обкладається. Цим і пояснюється така цікавість до цих паперів з боку інвесторів і спекулянтів всіх мастей.
На курсових перекосах 2 квітня під час скидання валюти під купівлю ОВДП заробив Нацбанк. Спочатку він скупив до $70-80 млн за 26,85-26,93 гривень, а потім продав з них до $30-35 млн за 27,23 гривні. Спекулянти також залишились в плюсі. Підлаштовуючись під дії великих гравців, вони буквально підривали котирування.
З психологічної і політичної точки зору на ринку відбивалися результати першого туру президентських виборів. Зокрема — прогнози з приводу того, що в разі перемоги Володимира Зеленського ситуація навколо націоналізації Приватбанку може зміниися, а також маса інших «страшилок», які традиційно використовують політики у розпалі боротьби за владу.
Однак результат тижня виявився не таким вже страшним, як багатьом би хотілося. За фактом долар провалився на міжбанку з 27,17/27,22 до 26,66/26,70 гривень. На готівковому ринку курс продажу не перевищував 26,90 гривень з досить оптимістичним настроєм для нацвалюти. А сальдо операцій з викупу долара на міжбанку було позитивним для НБУ. Регулятор викупив, за розрахунками «Мінфіну», не менше $115-130 млн через Matching, продав — не більше $30-35 млн з суттєвим прибутком для себе.

Що буде впливати на валютний ринок найближчим часом

На цьому тижні на поведінку учасників торгів вплинуть кілька основних факторів:
1.Хід аукціону і результати чергового розміщення ОВДП Мінфіном України. 9 квітня, в середу, будуть пропонуватися облігації, номіновані в гривні, доларах і євро. Висока дохідність за ними і відсутність оподаткування залучать як іноземців, так і місцевих покупців. Попит на гривню зросте і частина інвесторів буде активно продавати валюту у вівторок і середу, щоб розрахуватися за ці папери;
2.Досить стримана економічна активність великого бізнесу в період до завершення президентських перегонів.
«Дочки» іноземних компаній вже завершили щомісячну купівлю валюти під репатріацію дивідендів, що знижує тиск на курс. А більшість великих імпортерів і експортерів вважають за краще до закінчення виборчого процесу проводити свою зовнішньоекономічну діяльність у досить скромних обсягах. Працює на гривню і сезонний фактор, так як через швидке завершення опалювального сезону постачальники енергоносіїв вже також не помічені в масованій скупці валюти для оплати газу, вугілля та мазуту для ТЕЦ. Зате аграрії і металурги продовжують продавати великі обсяги валюти для фінансування своїх поточних гривневих витрат з господарської діяльності;
3.Поведінка готівкового ринку. Котирування в обмінниках на цей тиждень знову стають заручниками політичної ситуації в країні, а також дій і курсових завдань великих гравців валютного ринку. Зв'язок готівкового та безготівкового курсів двосторонній і будь-яка паніка на готівковому ринку дуже швидко відбивається зростанням котирувань безготівки і навпаки — розгойдування найбільшими гравцями долара на міжбанку призводить до відповідної реакції обмінників. Власники обмінників будуть дуже уважно відстежувати тренд на міжбанку і оперативно змінювати котирування протягом дня при будь-яких стрибках курсу на торгах;
4.Ліквідність у банківській системі та дії НБУ. Нацбанк буде змушений щодня моніторити попит і пропозицію на торгах і буде намагатися активно скуповувати надлишок пропозиції долара на міжбанку через Matching. Йому важливо  забезпечити показники золотовалютних резервів України, згідно Меморандуму з МВФ, перед майбутніми піковими виплатами зовнішніх боргів і рішеннями фонду про виділення чергового траншу.
Що стосується ліквідності банківської системи, поки що вона залишається на прийнятному рівні. Весь минулий тиждень залишки на коррахунках перебували в межах 44,9-48,3 млрд гривень. За нашими очікуваннями, в ці дні вони будуть перебувати в межах 45-52 млрд гривень. Цього абсолютно достатньо для виконання всіх поточних банківських операцій і нормативів Нацбанку, але в той же час це не дає суттєвих ресурсів для спекулятивного розгойдування курсу.
Ринок залишиться повністю залежним від інтересів і курсових завдань найбільших гравців, результатів аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП і дій самого Нацбанку з викупу валюти на торгах.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 8-12 квітня

1) чергове розміщення привабливих для іноземців ОВДП у вівторок (сам аукціон) і розрахунки за них в середу;
2) період завершення опалювального сезону. Імпортери енергоносіїв будуть купувати менше валюти. В той же час аграрії та металурги продовжуватимуть її продавати, тому що їм потрібна гривня для фінансування господарської діяльності;
3) відносна несамостійність готівкового валютного ринку в даний час і його орієнтація на поведінку міжбанку. Поки готівковий ринок повністю копіює поведінку міжбанку, тому Нацбанку легше працювати над зниженням курсових коливань на всьому ринку. Регулятору досить тільки згладжувати стрибки курсу на торгах, щоб нейтралізувати і вплив готівкового снегменту
4) досить низький рівень «гривневого навісу» на міжбанку в вигляді зайвої ліквідності у банків, а також дефіцит гривні у більшості клієнтів.

Але ситуація може дуже швидко змінитися, якщо:

— Політична обстановка загостриться до краю, що викличе побоювання як у великих гравців українського місцевого міжбанку, так і в іноземних інвесторів;
— Декілька великих покупців валюти вийдуть одночасно з обсягами скупки в межах від $25-35 млн і вище кожний, а Нацбанк не втрутиться в ситуацію. 
— НБУ «перестарається» з обсягом викупу долара на міжбанку в будь-який з днів цього тижня, і таким чином порушить тенденцію з перевищення пропозиції над попитом і розгорне ринок в сторону зростання котирувань;
— Громадяни на політичних страхах почнуть скуповувати валюту або навпаки: зрадівши падінню готівкового курсу, вони почнуть її купувати в надії на зростання котирувань після виборів. Тоді це спровокує зростання курсу як на готівковому, так і опосередковано на безготівковому ринках.
Зважуючи всі ці ризики на нашому малооб'ємному і дуже залежному від політичних і економічних чинників валютному ринку, ми прогнозуємо наступну ситуацію на ці п'ять робочих днів:
На готівковому валютному ринку курс буде повністю залежати від обстановки на міжбанку і при цьому орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення. Обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту», з частою зміною котирувань протягом дня при зміні тренда з долару на торгах. Рівень спреда за цією валютою буде перебувати в межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній і в межах 20-35 копійок в банківських установах.
При відносно стабільному стані справ на міжбанку ми прогнозуємо коридор за готівковим доларом на 8-12 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,70-26,90 гривень, а в банках — 26,60-26,95 гривень.
Якщо ж зіграє будь-який з вищеперерахованих 4 негативних факторів — коридор з готівкового долара як в обмінниках фінкомпаній, так і в банках швидко розшириться до рівня 26,90- 27,35 гривень.
На міжбанку. Поки що ми не бачимо особливих економічних причин для погіршення ситуації на міжбанку в ці дні і лише психологічний і політичний чинники можуть швидко розгорнути міжбанк в сторону стрімкого зростання котирувань.
Більш того, об'єктивні чинники працюють на користь стабільної ситуації на торгах з можливостями для Нацбанку щодо подальшого поповнення резервів. Причому котирування регулятора при скуповуванні долара будуть значною мірою визначати тренд і коридор за курсом протягом щоденних сесій.
На подальше сильне зміцнення гривні ми не розраховуємо, тому що масований викуп надлишків долара Нацбанком буде стримувати просідання котирувань, а надто сильне зміцнення нацвалюти почне негативно впливати на показники дохідної частини держбюджету, де в даний час і так «діра» лише за перший квартал цього року в 25,3 млрд гривень.
Швидше за все, НБУ намагатиметься хоч якось підтримати колег з Мінфіну і Кабміну, і буде намагатися всидіти на всіх стільцях відразу, знаходячи компроміс між завданнями з поповнення ЗВР і одночасно стримання курсу гривні від подальшого ситуативного укріплення.
За розрахунками «Мінфіну» — компромісним варіантом для всіх учасників торгів, самого НБУ, Міністерства фінансів і Кабміну при стабільній політичній ситуації на цьому тижні буде коридор по долару в межах 26,55-26,90 гривень.
При загостренні політичного протистояння курс дуже швидко може повернутися в коридор 27,00-27,30 гривень з необхідністю гасіння Нацбанком чергових валютних пожеж за допомогою інтервенцій з продажу валюти.
При сприятливому розвитку подій тактика регулятора залишиться тією ж — викуп надлишків долара в «анонімному» форматі через Маtching в межах від $15 млн в день.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — поступове зростання обсягів операцій за рахунок проведення у вівторок чергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП (9 квітня — сам аукціон, 10 числа — оплата куплених облігацій).
Ми прогнозуємо обсяг операцій в цей період в межах до $420-460 млн при укладанні до 520-680 угод з піками активності у вівторок і середу.
У четвер-п'ятницю — поступове зниження активності на торгах клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня. Обсяги міжбанку в четвер складуть близько $410-430 млн при здійсненні до 490-510 угод і в п'ятницю — до $380-400 млн при здійсненні до 450-470 угод.
Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 12

+
+9
nomer
nomer
8 квітня 2019, 8:58
#
Пока до начала мая более менее спокойно.
Дальше должны выйти за диапазон 27.5.
А со средины лета ближе к 28, если оптимистично.
+
0
kozyrev
kozyrev
8 квітня 2019, 10:02
#
Не уверен, постараются покачать… Как же не заработать на выборах…
+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
8 квітня 2019, 11:01
#
На прошлой неделе мы все увидели какой НБУ «спекулянт», купил ниже, продал по дороже, хотя пусть получат по зубам «спекулянты банков». Думаю НБУ точно купил больше по «дельте» чем 100 млн. (покупка 130+ млн и продажа 30 млн.). Низкая ликвидность и далее двигает гривну, все валюты проседают. Отопительный сезон стал заканчиваться на прошлой неделе, в Киеве в пятницу перекрыли отопление как и в области, а южные города ранее. Единое что минус — это цены на нефть, заправки за прошлую неделю подняли ценник на 1 грн в среднем, хотя не критично. Политической шоу больше не вызывает страхов, в больше похоже на «битву экстрасенсов» и шоу «кто снял круче ролик», реклама Украины с точки зрения выборов запомнится многим.

Утро 08.04.2019 — остатки 40,8 млрд. ОМГ — хочется сказать, что это? ЗП выдали сотр-м? Слив валюты начнется. Плюс завтра если будет успешный аукцион — то будет пир для НБУ, косить так косить.

Многие банки висят на «сухом пайке» как по валюте, так и гривны. Недавно была статистика по депозитам по банкам, скажу одно — «батл» за ресурсы нереальный. Многие банки выйдут с ОВГЗ по окончанию, так как попросту у многих нет денег для кредитования, это жесть.

Неделя вцелом должна быть ниже 27. Жестко падать в низ будет мешать НБУ. У участников не будет выхода, пока курс на укрепление гривны, нечем качать пока.
+
0
nomer
nomer
8 квітня 2019, 11:49
#
Рынок зажат, но это все временное явление.
+
0
kozyrev
kozyrev
8 квітня 2019, 12:15
#
Согласен с nomer. Пока рынок зажат, но обычно после сжатия пружина…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 квітня 2019, 12:31
#
Любая «пружина» это понимает )
+
0
kozyrev
kozyrev
8 квітня 2019, 12:40
#
Для AleksandrBank Таки да )
+
0
bonv
bonv
8 квітня 2019, 16:25
#
Через тиждень міжбанк 26,4 — нал 26,3 в середньому… +/-
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 квітня 2019, 17:32
#
Нал точно не будет меньше межбанка! Пока там жесткое сопротивление проседанию.
+
0
Citadel
Citadel
8 квітня 2019, 18:52
#
Укрепления гривны это «блеф» в перспективе до конца года, $ дешёвый относительно, Фитч и Модис понизили ожидания по росту ввп Украины, гос долги и корп долги, скажите что это разве что не игры нац банка, $~28 в мае
+
0
bonv
bonv
8 квітня 2019, 22:38
#
28 то не проблема. Головне вчасно вийти і відкупити по 26:) Щоб знову вийти по 28+
+
+15
Vladmir62
Vladmir62
9 квітня 2019, 11:59
#
Здесь все хорошо рассказывают, как по учебнику. Есть только одно Но. Гривны -это не валюта. То есть зимой гривневую выручку от продажи энергоносителей нужно конвертировать в доллар по выгодной цене, Дальше слегка её обвалить и рассчитаться с бюджетом. Стоимость доллара в Украине — не вопрос рынка, а вопрос возможности населения тянуть проблемы государства.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися