Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 березня 2019, 18:52

Нацкомісія назвала 10 ознак фіктивного інвестпроекту

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) поінформувала інвесторів про десять ознак фіктивності інвестиційного проекту або фінансових операцій. Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) поінформувала інвесторів про десять ознак фіктивності інвестиційного проекту або фінансових операцій.
Фото: internationalwealth.info

Десять ознак фіктивності проекту

1. Великий відсоток гарантованої прибутковості. Основною ознакою скам-проектів є пропозиція надприбутків, які в рази більші середньої відсоткової ставки банків по депозитах. Деякі проекти пропонують прибутковість в 100% і більше річних, тоді як алгоритм використання грошей і логіка заробітку описані розмито.

2. Відсутність відповідних дозволів і ліцензій. Як правило, проект не має жодних офіційних регуляторних дозволів та ліцензій на здійснення діяльності, яка пов'язана з наданням фінансових послуг, управління активами або іншими послугами на ринках капіталу в країні, де вона залучає гроші. Іноді інвесторові пред'являють «ліцензії» зарубіжних сумнівних організацій або екзотичних країн.

3. Агресивний маркетинг. Масштабна, яскрава, багатообіцяюча рекламна підтримка, яка зазвичай ґрунтується на емоційних мотивах, а не раціональних аргументах. Вас має насторожити велика кількість позитивних відгуків на сайті компанії, рекомендації лідерів думок, блогерів тощо. 


4. Відсутність фізичного офісу. Винятково онлайн-комунікація, відсутність фізичного офісу в місті або країні, де проект пропонує послуги, укладання угод без фізичної присутності, особистого або електронного підпису і звірки документів.

5. Відсутність реєстрації в країні залучення інвестицій. Контактні юридичні особи та бенефіціари, як правило, є резидентами таких країн, як Сейшельські острови, ОАЕ, Британські Віргінські острови, Сент-Вінсент і Гренадіни, Республіка Вануату, країн з офшорними зонами, пільговими митними або реєстраційними умовами.

6. Відсутня акредитація інвестора. Як правило, відсутність будь-якої перевірки фінансового стану інвестора, його кредитної історії. Проекти не цікавляться фінансовими можливостями інвестора, його ресурсами, готові працювати навіть з малозабезпеченими клієнтами, пропонуючи їм позики на кабальних умовах.

7. Сумнівні або неперевірені біографії менеджерів. Закритість інформації про фактичних керівників проекту, відповідальних за юридичний, фінансовий, бухгалтерський супровід діяльності проекту. Розпливчаті і юридично нечіткі назви посад номінальних керівників, які фігурують в рекламних матеріалах. Відсутність підтвердженої професійної історії. Наявність фактів або реалізованих проектів, які неможливо підтвердити з попередньої діяльності топ-менеджерів. Публічні особи, які можуть представлятися керівниками таких проектів, фактично можуть бути найманими акторами і жодним чином не причетні до процесу управління.

8. Відсутність підписаних документів. За українським законодавством, висновок фінансових договорів вимагає персоніфікації підписантів, особистого підпису паперів, наявності таких фізично підписаних обома сторонами документів в декількох примірниках або підписаних за допомогою електронного цифрового підпису.

9.Наполегливі пропозиції залучати друзів. Пропозиція інвестору залучати до інвестицій друзів, родичів, знайомих є поширеною практикою скам-проектів. Сумнівні проекти розробляють і пропонують деталізовану програму отримання додаткових бонусів і доходів у разі залучення інвестором в проект нових осіб.

10. Приховування права власності. Відсутність будь-яких документів, які можуть підтверджувати право власності на активи або їх частину, в які теоретично інвестує скам-проект. Відсутність систематичних звітів про операції, діяльність, результати в управлінні проектом активами інвестора.


Як упевнитися в надійності проекту


НКЦБФР закликає інвесторів за наявності хоча б кількох таких ознак бути пильними й обережними.

  • Найкраще провести додаткові перевірки, щоб переконатися в надійності проекту, або ж взагалі відмовитися від таких інвестицій.
  • Також завжди можна зробити відповідні запити до фінансових регуляторів, які в межах своєї відповідальності нададуть відповідний висновок або інформацію.

Коментарі - 2

+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
25 березня 2019, 19:20
#
Все равно пока желающих срубить быстро и дураков полно. Это как «автоматы» — до сих пор ходят, раз их так много в городах.
+
+50
bonv
bonv
25 березня 2019, 20:56
#
ОВГЗ підходить під перший показник:):)…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися