Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2019, 14:33

У ФГВФО розповіли, як вивели 600 мільйонів з банку Національний кредит

Якщо на 1 січня 2015 року балансова вартість активів банку «Національний кредит» становила понад 2,5 млрд грн, то на момент введення тимчасової адміністрації (8 червня 2015 року) цю суму внаслідок застосування різних схем було зменшено до 1,9 млрд грн. Про це заявила Директор департаменту управління активами ФГВФО Ольга Білай.

Якщо на 1 січня 2015 року балансова вартість активів банку «Національний кредит» становила понад 2,5 млрд грн, то на момент введення тимчасової адміністрації (8 червня 2015 року) цю суму внаслідок застосування різних схем було зменшено до 1,9 млрд грн.
Фото: unian.ua

За її словами, оціночна ж вартість всіх активів «Нацкредиту» виявилася ще нижче — всього 178 млн грн, або 9% від суми, зазначеної «на папері».

«Фактично за місяць до визнання банку неплатоспроможним, його керівництво розпочало виведення активів», — зазначила вона.

Було застосовано кілька схем, з яких найбільшої шкоди завдало виведення коштів з кореспондентського рахунку в Bank Frick and Co Aktiengesellschaft (Ліхтенштейн) на користь новостворених іноземних компаній, заснованих працівниками «Нацкредиту».

Таким чином банку «Національний кредит» було завдано збитків на загальну суму понад 25 млн доларів (близько 600 млн грн за курсом НБУ на момент списання), які були фактично викрадені у його вкладників. При цьому, банк за документами начебто володів високоліквідними активами.

В кінці квітня 2015 року банк «Національний кредит» здійснив продаж одного зі своїх найбільш ліквідних активів — мережі платіжних терміналів. Крім порушення процедури продажу, зокрема, проведення оцінки активу після прийняття рішення про його продаж, була в два рази занижена його вартість.

Як було встановлено, цей актив коштував майже 45 млн грн, а банк продав його за 20 млн грн. В ході розслідування, проведеного Фондом гарантування вкладів, з'ясувалося, що покупець — компанія «Сантал» — не мала власних грошей на придбання мережі терміналів.

Напередодні укладення угоди на рахунок «Сантал» необхідні кошти надійшли з рахунку компанії одного з акціонерів «Нацкредиту». При цьому всі рахунки були відкриті в банку «Національний кредит», тобто фактично під час реалізації цієї схеми банк не отримав «живих» грошей, але при цьому втратив частину своїх активів.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
20 березня 2019, 14:36
#
Оголошення на сайті вакансій:
Запрошуємо тимчасову адміністрацію на цікаву роботу.
+
+57
Bux Rus
Bux Rus
20 березня 2019, 15:53
#
Красавцы. Поймали убийцу на месте преступления. Он на месте сознался. за отсутствием доказательств отпустили.
+
+42
greenozon
greenozon
20 березня 2019, 17:02
#
Чому ця інформація виходить ПОСТ ФАКТУМ???
чим займаєтся ТА після її ввод в банку
дуже сумно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися