Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 березня 2019, 7:52

Кожному за працю: чи повернуться додому заробітчани та хто отримає європейські зарплати

Масова трудова міграція українців до Європи незабаром може зменшити оберти. Принаймні, в цьому впевнені в Нацбанку.

За прогнозами НБУ, вже в цьому році потік заробітчан припинить зростати колишніми темпами. Сповільниться і динаміка грошових переказів, які мігранти відправляють на батьківщину. На Інститутській вважають, що вони складуть за підсумками 2019 року $11,4 млрд. Для порівняння: у 2018 році цей показник зріс до $11 млрд. проти $9,3 млрд у 2017 р.

Українці стануть менше замислюватися про роботу на чужині з кількох причин. Одна з головних — швидке зростання зарплат в Україні, яке дозволяє нашим громадянам отримувати непогані доходи і без виїзду за кордон.

«Мінфін» розбирався, чи дійсно у нас з'явилося багато грошової роботи і чи можна розраховувати на подальше зростання зарплат.

Пауза чи друге дихання?

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб в недавньому інтерв'ю «Мінфіну» навів кілька аргументів, які пояснюють загасання трудової міграції.

По-перше, приріст дозволів, виданих на роботу в тій же Польщі, знижується, в порівнянні з попередніми роками. По-друге, падає популярність запитів в Google щодо пошуку роботи за кордоном (її регулярно моніторить Нацбанк). По-третє, різниця між зарплатами в Україні та Польщі поступово знижується. «За останні 3 роки номінальна зарплата в нашій країні зросла в 2,5 рази. Ми не очікуємо, що всі, хто поїхав, повернуться в Україну. Просто бачимо, що процес інтенсивної міграції загасає», — розповів Сологуб.

Така тенденція, за його словами, стосується не тільки Польщі, а й інших країн — Німеччини, Чехії та ін.

Те, що очевидно для регулятора, викликає великі сумніви у кадровиків. Представники відразу декількох великих майданчиків з працевлаштування заявили — потік бажаючих виїхати на роботу в Європу не тільки не зменшився, але й, навпаки, зростає.

«Поки що передумов для зниження трудової міграції немає. Зарплати у нас дійсно трохи підросли, але все ж залишаються, мінімум, удвічі нижчими за європейські. Крім того, європейські роботодавці роблять чималі зусилля, щоб залучити наших робітників. У Німеччині в 2020 р набере чинність закон про лібералізацію законодавства щодо трудових мігрантів (їм стане простіше отримати дозвіл на роботу, буде введена більш справедлива оплата праці — «Мінфін»). Зараз, слідом за німцями, аналогічний закон лобіюють і чеські роботодавці, які також переживають кадровий голод. Швидше за все, в найближчому майбутньому його приймуть», — розповіла «Мінфіну» фахівець експертно-аналітичного центру «HeadHunter Україна» Юлія Дрожжина.

Польські роботодавці у боротьбі за український персонал також не залишилися осторонь. Як мінімум, для наших людей вирівнюються умови оплати праці (їх підтягують до місцевого рівня в 13-14 злотих за годину). А з цього року мінімальна зарплата в Польщі зросла ще на 7% — до 2250 злотих на місяць або 14,7 злотих за годину.

Як розповів «Мінфіну» голова міської організації Незалежної профспілки гірників у Кривому Розі Юрій Самойлов, у них вже 200 робітників виїхало на польські заводи «Аселор Міттал». «Особливо великий відтік на краківське підприємство. Там спочатку фахівців з України не брали, так би мовити, із солідарності з нашими роботодавцями. Але так як дефіцит робочих рук в Польщі зростає, керівництво тамтешніх заводів налаштоване вже не так принципово. Зарплати у наших хлопців в Кракові — близько 2 тис. євро. Тут вони отримували по 15-16 тис. грн.», — каже Самойлов.

Для нашого ринку праці намітилися і інші загрози. За даними Дрожжиної, на перше місце за кількістю іноземних вакансій для українців під кінець 2018 року несподівано вийшов Китай. Причому, якщо в Європу потрібні, в основному, робочі, то в Піднебесній готові приймати наших викладачів англійської мови, фахівців в області тризму, ресторанного і готельного бізнесу та ін. Зарплати — до $2 тис. і вище.

Стало більше заявок також від кіпріотських роботодавців, які активно шукають IT- фахівців на $2-3 тис. В принципі, наші комп'ютерники поки що непогано почувають себе і на батьківщині, отримуючи ті ж гроші як від внутрішніх, так і від іноземних замовників. Але все може змінитися, якщо влада ухвалить підготовлений Мінсоцполітики законопроект, що забороняє роботодавцям співпрацювати з ФОПами. Адже більшість IT- фахівців оформлюються саме як фізособи-підприємці. В такому випадку податкове навантаження для них зросте більш ніж на 35%. Це може спровокувати відтік комп'ютерників за кордон, — вважають експерти.

Крім того, з України почали брати більше фахівців середньої і вищої ланки в Європу. Наприклад, в Німеччині та Польщі зростає попит на наш медперсонал, в Чехії приймають українських маркетологів, комп'ютерників, інженерів, — додала Дрожжина.

Трудова міграція залишатиметься ключовим фактором для нашого ринку праці. У минулому році потік заробітчан, які виїхали на постійну роботу, виріс до 3,2 млн тих. Так звана циркуляційна трудова міграція (3 місяці на заробітках, 3 місяці вдома) досягла 7-9 мільйонів. Швидше за все, трудові мігранти, які вже мають досвід роботи в Польщі і Прибалтиці, будуть переорієнтуватися на Німеччину. І тим не менше, Польща яка неодноразово заявляла про важливу роль українців у піднятті польської економіки, впроваджує стимулюючі фактори: підіймає зарплати, дає соцпакети, консультаційний супровід. Тобто українці, які приймуть рішення спробувати свої сили за кордоном, мабуть, почнуть з Польщі — вона ближче, немає великої мовної проблеми і наших там вже дуже багато, — зазначила голова Всеукраїнської профспілки виробників і підприємців Наталія Землянська.

Пустує половина робочих місць

Трудова міграція вже поставила український ринок праці з ніг на голову. Дефіцит робочих рук в нашій країні б'є всі рекорди.

«Справжній ажіотаж щодо робочих, особливо у великих містах. Якщо людина вміє працювати руками, вже до кінця дня у нього буде кілька реальних пропозицій. Причому, якщо ще кілька років тому кандидатів пильно перевіряли, вивчали резюме, підбирали за освітою, віком, місцем реєстрації, тепер всі процедури істотно спростилися. За великим рахунком, роботодавцям досить, щоб здобувач просто не був проблемним: не йшов в запій, не приймав наркотики, вчасно приходив на роботу. З усім іншим вони готові працювати: вчити, тренувати, підказувати», — говорить експерт ринку праці Сергій Марченко.

За даними Дрожжиної, якщо середній конкурс на середньостатистичну вакансію в Україні становить 2-3 ос./місце, то по робочим — всього 0,8. «Для порівняння: по юристам — 6,8 ос./місце, по топ-менеджерам — 15», — додала Дрожжина.

За словами Наталії Землянської, у 2018 році число вакансій зросло на третину, тоді як пропозиція, навпаки, падає. Брак робочих рук в промисловому секторі сьогодні оцінюється в рекордні 62%, тоді як по IT фахівцям цей показник становить 38%, працівникам сфери обслуговування і продажів — 34% і 29% відповідно, аграріям — 14% і медикам — 10%.

І, швидше за все, дефіцит робочого персоналу буде і далі зростати. Якщо тільки ще більше не погіршиться економічна ситуація в країні.

«Я більше побоююся не трудової міграції, а виборів. Зараз повна невизначеність не тільки зі зміною влади, але й зі стратегічним вектором розвитку країни. А економіка дуже чутлива до таких поворотів, і багато потенційних інвесторів зараз просто спостерігають, чим усе закінчиться. Тому деякі проекти, які могли ще більше підвищити попит на трудові ресурси, не стартували», — стверджує Марченко.

Всі хочуть працювати в офісі

В офісному сегменті ринку праці ситуація більш спокійна. За словами Марченко, білих комірців зараз найняти найпростіше. «Секретарі, бухгалтери, діловоди, юристи на ринку праці в достатку. В Україні люблять офісну роботу, тому пропозиція тут перевищує попит. Іноді здобувачі прямо так і пишуть в резюме: шукаю роботу в офісі. А ось працювати «в полях» охочих небагато. Тому одна з найбільш дефіцитних спеціальностей — менеджери з продажу», — говорить він.

За даними кадровиків, в минулому році на перші місця в списку найбільш затребуваних офісних фахівців вирвалися менеджери з продажу, маркетологи і комп'ютерники.

Найбільша конкуренція претендентів в таких сегментах, як «початок кар'єри» (студенти і молоді фахівці), «мистецтво», «юриспруденція», «управлінці вищої ланки». Проте, хоча там конкурс і зашкалює, досягаючи 15 осіб на місце, хороші фахівці цінуються і їм готові підвищувати зарплати.

Зарплати зростають, але не годують

Зростання зарплат, про які так люблять говорити наші чиновники, дійсно відбувається. Це підтверджує як Держстат, так і незалежні рекрутери. За даними офіційної статистики, середня зарплата українців на початку 2018 року стартувала з 7,7 тис. грн., а до грудня досягла 10,6 тис. грн. (в промисловості — 12,6 тис.), тобто зростання за підсумками року — близько 26%.

За словами Юлії Дрожжиної, в офісному сегменті зарплати зросли на 20-30%. Наприклад, в продажах приріст склав 25% (до 14 тис. грн), в маркетингу — 30% (до 14,5 тис. грн), в інформаційних технологіях і рекламі — 30% (від 15-18 тис. грн.). Адмінперсонал та медики отримали 20% надбавку. Найменше доплатили фахівцям у сфері освіти і науки — всього 3%. Зате у виробництві зростання окладів б'є всі рекорди: плюс 38% для інженерів і технологів і 42% — для робочого персоналу.

Втім, рекордна, на перший погляд, динаміка все одно не дозволяє українцям достроково жити на їх зарплати. Наприклад, на «Аселор Міттал Кривий Ріг» після минулорічного страйку робочим підвищили оклади з 7-8 тис. грн. відразу до 15-16 тис. А в цьому році обіцяють додати ще приблизно по 5 тис. Але при цьому в тій же Польщі вони можуть розраховувати не на 20 тис., а на 60 тис. грн.

Тож очікуване зростання зарплат на 15-20% в цьому році кардинально ситуацію на ринку не змінить. Тим паче, що більшість українців не отримує від роботодавців навіть мінімального соціального пакета, що є в Європі.

«У цінах січня 2019 року фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних українців склав 4 425 грн, а законодавчо встановлений прожитковий мінімум на січень — 1 921 грн, тобто він занижений в 2,3 рази. Від розміру законодавчо встановленого прожиткового мінімуму розраховують всі соціальні виплати в Україні. Про яку соціальну захищеність може йти мова в такій ситуації», — каже Землянська.

На думку Сергія Марченко, є хороші новини для висококласних топ-менеджерів і дефіцитних вузьких фахівців. «Їх зарплати будуть ближче до європейських, а між їхніми роботодавцями розгорнеться справжня війна за таланти. З повним набором шпигунських пристрастей, переманюванням, заохоченням грошима та ін… Загалом, на ринку праці в цьому році буде весело», — підсумував він.

Марія Коливанова

Коментарі - 27

+
+83
semenvekselberg
semenvekselberg
14 березня 2019, 10:04
#
Предвыборные прогнозы НБУ о снижении миграции вызывают только улыбку. Ведь внутренняя миграция в самом ЕС приветствуется, поощряется и даже рассматривается как что-то положительное. Эмигрантов даже ставят в пример тем участникам трудового рынка, которые и не собирались уезжать из родной страны. По ТВ крутят программы, объясняющие где и как лучше трудоустроиться:«в других странах, мол, платят больше. Так что не ленитесь, собирайте вещи и ищите лучшей доли за рубежом»…
ЕС создан для выживания центра за счёт периферии, и для воплощения в жизнь этой коварной задумки хороши любые средства. От платного медобслуживания и повышения коммунальных тарифов до снятия таможенных барьеров и повышения налогов. МВФ, а не местные правительства решает какие налоги вводить, насколько их поднимать, какой сектор теневой экономики должен присутствовать в каждом из системных государств и т.д. В результате, население стран периферической европы снижается катастрофическими темпами и нас, к сожалению, ожидает та же печальная перспектива…
Некоторым «успешным» евроЗоновским прибалтийским государствам уже к 2050 году грозит исчезновение нации как таковой. Стоит ли глупый безвиз таких жертв или мы за обнищание и растворение незалежной в европейском протухшем винегрете???
https://www.politico.eu/article/latvia-a-disappearing-nation-migration-population-decline/
+
+93
mary27
mary27
14 березня 2019, 17:59
#
«для воплощения в жизнь этой коварной задумки хороши любые средства. От платного медобслуживания и повышения коммунальных тарифов» — это подлый ЕС заставлял врачей «бесплатной» медицины сдирать с пациентов деньги?
Или ЕС продавал Украине газ «по 450»?
«прибалтийским государствам уже к 2050 году грозит исчезновение нации как таковой» — латыши превратятся в румын?)
«обнищание и растворение незалежной в европейском протухшем винегрете» — в ЕСе такое «обнищание», что в рунете давно существуют весьма многочисленные сообщества с поросенком Петром в качестве символа)
+
+89
Cez
Cez
14 березня 2019, 14:55
#
«По большому счету, работодателям достаточно, чтобы соискатель просто не был проблемным: не уходил в запой, не принимал наркотики, вовремя приходил на работу.» — таки сказки…
Неужели в Польше большинство соискателей либо ущербные, либо «проблемные»?

«Зарплаты у наших ребят в Кракове — порядка 2 тыс. евро. Здесь они получали по 15-16 тыс. грн.» — смысл эмигрировать в другую страну с другими культурой и языком ради такого роста з/п, который съест аренда, коммуналка и т.д.?
+
+78
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
14 березня 2019, 18:59
#
Х4 не достаньо для переїзду?

Ви серйозно?

І хто вам сказав, що ціна зйому квартири в Кракові як в Долині?
+
0
Cez
Cez
15 березня 2019, 15:13
#
В Кракове аренда и коммуналка явно выше, чем в Кривом Роге.
И у многих здесь свои квартиры, доставшиеся от родителей, дедушек, бабушек.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
15 березня 2019, 15:40
#
Краще в цифрах порівнювати
А якщо порівнювати з Києвом?
+
+15
Kanarej
Kanarej
15 березня 2019, 16:48
#
Арселор Митал в Кривом Роге, а не в Киеве :)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
15 березня 2019, 18:11
#
Головний офіс наче в Києві
+
0
Kanarej
Kanarej
15 березня 2019, 19:55
#
Ну але ж працівники у Кривому Розі :)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
15 березня 2019, 20:13
#
Але ж офіс отримує більше
+
0
Kanarej
Kanarej
15 березня 2019, 20:17
#
Але ж сумніваюсь, що мова йде про офісних співробітників, яких доречі в сотню раз менше ніж тих що у Кривому Розі?
+
0
Cez
Cez
18 березня 2019, 11:46
#
В статье черным по белому речь шла про рабочих в Кривбассе.
+
0
allexpl
allexpl
15 березня 2019, 1:57
#
«Зарплаты у наших ребят в Кракове — порядка 2 тыс. евро...» в сравнении с зарплатами в нашем городе это Х8
+
+15
Cez
Cez
15 березня 2019, 15:10
#
Сравниваются зарплаты на предприятиях Арселор Митал.
В Кракове порядка 2 тыс. евро, в Кривом Роге — 15-16 тыс. грн.
+
+40
bonv
bonv
14 березня 2019, 15:02
#
Люди мають вибір і самі будуть вирішувати де їм краще і працювати і жити…
+
+45
bonv
bonv
14 березня 2019, 15:20
#
Суть речей: — слово «робота» походить від слова «раб», а «звільнення» — від слова «воля»:)…
+
+53
AleksandrBank
AleksandrBank
14 березня 2019, 17:35
#
1. Динамика падает, так как падает кол-во людей в тех же городах и селах.
2. В Украине началась подниматься ЗП, потому часть передумали, даже разнорабочие сейчас на стройку могут устроиться на норм.ЗП.
3. Кто-то попробовал и вернулся, не видит он там себя без семьи.

Семен, даже в Париже люди, которые перевелись работать с др. стран по контракту, а не чернорабочие и строители, не получают космические ЗП, чтобы сказать что у них тут рай. ЗП в валюте нормальная, но и расходы нормальные, а условия по работе жесткие в планы халявы и ничего не деланья. 3500-4500 евро не ощущаешь там себя мегабогатым и счастливым.
+
+62
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
14 березня 2019, 19:01
#
А чим вам не щастя не думати, що до вас в офіс не зайде сбу і не забере ваші речі?
+
+24
AleksandrBank
AleksandrBank
14 березня 2019, 22:21
#
Лучше СБУ, чем чувак с Аллах-Акбар.
+
+5
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
15 березня 2019, 8:39
#
На окупованих територіях до вас завітають обидві структури
+
0
Kanarej
Kanarej
15 березня 2019, 16:51
#
Потому что не в деньгах счастье :) А точнее счастье — это не количество, а восприятие того, что есть. Можно хоть миллиард иметь, и жаловаться, как всё плохо и как всё достало.
+
+35
barbav
barbav
15 березня 2019, 8:55
#
Если власть не поменяется, то в стране останутся только пенсионеры и чиновники.
+
0
mary27
mary27
15 березня 2019, 11:41
#
Объясните, какая связь?
+
+15
bonv
bonv
15 березня 2019, 13:07
#
Ви хотіли сказати — коли влада поміняється?
+
+25
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
15 березня 2019, 15:39
#
Просто зміна осіб в кріслах нічого не змінить

Вітя-пєтя наче змінились, а політика — ні
+
0
Kanarej
Kanarej
15 березня 2019, 16:53
#
Ось тут в точку. Треба міняти всю систему, а не тих, кто на ній сидить зверху. До цього часу ми фактично займались тільки останнім.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
15 березня 2019, 20:14
#
Вже двічі намагались і нічого не вийшло
Точніше вийшло навпаки

Тепер задача максимум перенесення КС і ВС до Лондону

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися