Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2019, 11:17

НБУ розповів про схеми переведення в готівку мільярда в Укрсоцбанку

Нацбанк роз'яснив причини застосування штрафу до Укрсоцбанку на 30,5 млн грн за порушення у сфері фінансового моніторингу. Про це повідомила прес-служба регулятора.

Нацбанк роз'яснив причини застосування штрафу до Укрсоцбанку на 30,5 млн грн за порушення у сфері фінансового моніторингу.
Фото: Finclub.net

Нацбанк вирішив оприлюднити суть виявлених в Укрсоцбанку порушень, оскільки отримав офіційне повідомлення про оскарження Укрсоцбанком в судовому порядку листопадового рішення НБУ про накладення штрафу. Про це «Мінфін» писав раніше.

Що розповіли в НБУ


Нацбанк виявив в Укрсоцбанку ризикову діяльність у сфері фінансового моніторингу, а саме виявив факти зняття готівки в період з травня 2016 року по вересень 2017 року сумарно понад 1 млрд грн клієнтами банку — групою з 327 фізичних осіб та двома юрособами.

У готівку переводилося 98,73% коштів, які надійшли на їхні рахунки, зокрема тільки одна особа, яка передала паспорт невстановленим особам, зняла 107,1 млн грн.

Характер цих фінансових операцій дозволив НБУ вважати, що метою їх здійснення є легалізація злочинних доходів. Свою думку НБУ підкріплює тим, що банк визначив «незадовільний» фінансовий стан великої кількості фізосіб — клієнтів банку, проте зробив висновок про відповідність фінансових операцій їх фінансовому стану.

Нерідко клієнти здійснювали операції в сумах, що перевищують сотні тисяч або навіть мільйони гривень, тобто не могли володіти або розпоряджатися такими активами.

01 03 2019 Shemy v Ukrsocbanku 1 ua

НБУ виявив невідповідність мети надходження коштів на рахунки фізосіб — клієнтів банку — інформації про їхню професійну діяльність.

Аудитори НБУ також виявили випадок зняття готівки фізичною особою, яка на момент здійснення цієї операції була померлою. А 99 осіб і 42 особи-контрагенти фігурують в кримінальних провадженнях.

Крім того, в НБУ стверджують, що окремі фінансові операції проводились з використанням документів з ознаками фіктивності або взагалі за відсутності підтверджувальних документів.

01 03 2019 Shemy v Ukrsocbanku 2 ua

Висновок Нацбанку майже сходиться з висновками внутрішнього аудиту банку, зокрема, в ньому наголошується, що:

1) загальна система внутрішнього контролю у сфері боротьби з відмиванням коштів оцінена на недостатньому рівні;

2) недостатня організація системи контролю за проведенням ризикових операцій клієнтами через нестачу превентивних заходів і недостатню автоматизацію процедур аналізу та виявлення операцій, що не мають економічної обґрунтованості або мають ознаки фіктивності;

3) працівники банку не приділяли належної уваги якості вивчення клієнта.

Коментарі - 7

+
0
greenozon
greenozon
5 березня 2019, 11:21
#
Іде війна народная, війна із Укрсоцем :)
подивимся хто кого
кейс обіцяє бути цікавим!
+
0
locustsucol
locustsucol
5 березня 2019, 11:34
#
И за такой наглый обнал миллиарда — всего лишь штраф 30 млн грн?!
+
0
yarg
yarg
5 березня 2019, 11:42
#
А что должно быть? у нас за убийство меньшие наказания…

хотя можно еще обслуживание зомби им вменить — и сдать в Святую Инквизицию.
«Аудиторы НБУ также выявили случай снятия средств наличными физическим лицом, которое на момент осуществления этой операции было умершим»
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
5 березня 2019, 12:58
#
Меня больше всего интересует меркантильный вопрос — за какую сумму в гривнах наш самый справедливый суд пойдёт на встречу Укрсоцбанку и признает незаконными все претензии НБУ…
+
0
yarg
yarg
5 березня 2019, 15:35
#
За 30 миллионов.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 березня 2019, 13:07
#
Факты на лицо, думаю НБУ победит. Как и по Мегабанку.
+
0
vadymbanker
vadymbanker
5 березня 2019, 15:23
#
Уж надеюсь. Мегабанк, Укрсоцбанк, от них веет старыми схемами 90х, эти банки должны быть кардинально изменены или ликвидированы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися