Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2019, 10:26

Рахунок в європейському банку. Основні нюанси

Після виходу статті на тему «Як відкрити рахунок в іноземному банку? Нові можливості 2019», до редакції надійшло багато запитань, щодо роботи європейських банків.

У більшості виникла помилкова думка, що іноземні банки не хочуть мати справу з громадянами України. Це стосується не тільки відкриття особистого рахунку для українця, а й розрахункового рахунку для компанії, власником якої є громадянин України.

Відповісти на запитання, де і кому відкривають рахунки в іноземних банках, нам допомогли експерти юридичної компанії MaIra Consult.

Де я можу відкрити особистий рахунок, як громадянин України?

Україна не входить в санкційні списки і іноземні банки розглядають документи громадян України в загальному порядку, без якихось обмежень (як, наприклад, громадян Іраку, Ірану і т.д.). Інша справа, що Україна не є членом ЄС, тому від громадян України банк найчастіше вимагає додаткові документи (наприклад, підтверджене джерело доходу на території України, виписку з особового рахунку в банку). Іноземні банки, можуть відмовити українцю у відкритті особистого рахунку, але не на підставі його громадянства, а через фактичне проживання в іншій країні. Наприклад, якщо Ви хочете відкрити рахунок в Англійському банку, Вам необхідно проживати на території Великобританії, офіційно там працювати, вчитися і т.д.

Чи можу я відкрити рахунок на офшорну компанію?

З огляду на світові тенденції по боротьбі з відмиванням грошей, більшість іноземних банків надають перевагу компаніям, які здають фінансову звітність і сплачують податки. Крім подання фінансової звітності (а в деяких випадках необхідний аудит), іноземні банки вимагають, щоб компанія — клієнт підтвердила, своє фактичне місцезнаходження в країні реєстрації, так званий «substance». І, в даному випадку, юридична адреса не підходить. Підтвердити фактичну адресу можна надавши в банк договір оренди офісу або комунальний платіж. Отже, на сьогоднішній день, відкрити розрахунковий рахунок в іноземному банку на класичний офшор Ви не зможете. Як виняток, іноземний банк може відкрити рахунок на офшорну компанію, в разі, якщо офшор — це частина холдингу або у компанії є боргові зобов'язання, наприклад, кредитний договір.

В якому іноземному банку відкрити рахунок для європейської компанії?

Відкрити рахунок в банку для європейської компанії набагато простіше ніж для офшорної. Зокрема, якщо комерційна діяльність компанії пов'язана з країною реєстрації банку. Наприклад, банки ОАЕ відкривають рахунки тільки для компаній, зареєстрованих в ОАЕ, а банки Нідерландів, тільки для голландських компаній, в яких власник — також громадянин Нідерландів. На сьогоднішній день, компаніям — нерезидентам найбільш охоче відкривають рахунки наступні банки:

Банки Латвії. Останнім часом навколо Латвійських банків безліч розмов і чуток, оскільки, нещодавно збанкрутував один з найбільших банків Латвії. Крім того, Латвійські банки зараз практично не працюють з доларами США. Незважаючи на це, відкриття рахунку в Латвії, як і раніше залишається популярним, завдяки безкоштовним вхідним платежам, можливості відкриття мультивалютного рахунку, і російськомовному персоналу банків.

Банки Литви. На відміну від банків Латвії, банки Литви не настільки популярні, але Литовські банки вільно проводять SWIFT і SEPA платежі в багатьох валютах, в тому числі і в доларах США. Крім того, Литовські банки дуже швидко відкривають рахунок, практично протягом 1 робочого дня. Останнім часом Литовські банки вважають за краще відкривати розрахункові рахунки для литовських компаній.

Банки Кіпру. Починаючи з другої половини 2018 року, діє офіційна інструкція Центрального банку Кіпру щодо умов відкриття рахунків для іноземних громадян і компаній. Зараз Банки Кіпру пропонують не тільки відкриття особових рахунків для нерезидентів Кіпру, але і розрахункових рахунків для іноземних компаній. Крім того, Банки Кіпру дозволяють вільно працювати як з валютою євро, так і доларами США, і пропонують низькі тарифи на обслуговування і перекази.

Банки Швейцарії та Австрії. Банки Австрії століттями підтримують свою репутацію, як найнадійніших і стабільних банків, а для Швейцарських банків конфіденційність клієнта залишається понад усе. На жаль, більшість банків Швейцарії і Австрії зараз відкривають не розрахункові, а ощадні рахунки з мінімальним депозитом від 500 000 EUR. Але такої політики дотримуються не всі банки. Кілька Швейцарських банків як і раніше відкривають особисті рахунки для громадян України та рахунки для іноземних компаній. І важливо, що дані банки відривають саме розрахункові рахунки, а не інвестиційні, і не вимагають зберігати великий депозит на рахунку.

Банки Чорногорії. Банки Чорногорії намагаються конкурувати з провідними банками ЄС. Тому, чорногорські банки зараз пропонують найкращі умови для іноземних клієнтів. Це не тільки низькі тарифи на обслуговування, але відсутність депозитів, можливість здійснення платежів в різних валютах, індивідуальний приват банкінг для кожного клієнта. Крім того, зараз банки Чорногорії відкривають як особисті рахунки для іноземних громадян, так і для іноземних компаній.

Останнім часом дуже популярним є відкриття рахунку в банках Молдови, Казахстану, Вірменії та Білорусі. Незважаючи на те, що банки в цих країнах пропонують хороші умови і невисокі тарифи, ставлення банків до клієнтів залежить виключно від внутрішньої політики країни. Так, питання захисту вкладів або повернення банками гарантійних сум клієнтам регулюють не норми ЄС, а місцеве законодавство.

У будь-якому випадку, відкриття рахунку в іноземному банку — це виключно індивідуальний процес. І для гарантованого відкриття рахунку вибирати банк необхідно не тільки виходячи з міжнародних рейтингів і тарифів, а й враховувати цілі відкриття рахунку та специфіку Вашого бізнесу.

Коментарі - 4

+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
5 березня 2019, 11:37
#
Европейский Союз — технический банкрот. А когда имеешь дело с банкротом, нужно понимать две вещи: отношения с ним непредсказуемы и общая тенденция — ухудшение экономической конъюнктуры со всеми вытекающими последствиями (увеличение налогов, контролей, зомбимер, комплаенс, безнал и т.д. и т.п.).
Поэтому, ситуацию ещё можно исправить сделав правильный выбор на избирательном участке:
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/119445/
+
+27
yarg
yarg
11 березня 2019, 9:14
#
Вау… проголосовав за ляшка я отменю банкротство евросоюза. В россию таки довезли ту партию кокаина?
+
+63
mary27
mary27
5 березня 2019, 12:06
#
«Иностранные банки, могут отказать украинцу в открытии личного счета, но не на основании его гражданства, а по причине фактического проживания в другой стране» — или открыть счет, зачислить деньги, а потом заблокировать и предложить подтвердить происхождение.

«вокруг Латвийских банков множество разговоров и спорных слухов, так как, недавно, обанкротился один из крупнейших банков Латвии» — «Парекс» обанкротился аж в 2010.
Другое дело, что латышские банки всегда существовали со всяких мутных схем с россиянами.
А сейчас, когда ватникам начали понмногу перекрывать кислород, латыши поняли, что без русских денег половину банков можно смело закрыть:
https://www.gazeta.ru/business/2018/05/22/11759905.shtml
https://www.gazeta.ru/business/2018/04/27/11732461.shtml
И как минимум часть этих «европейских» банков принадлежит русским.
Как тот «Парекс», или нынешний «Риетуму».
https://baltnews.lv/authors/20180822/1022229282.html

«Банки Черногории стараются конкурировать с ведущими банками ЕС» — недавно был скандал с латышскими и андоррскими банками-помойками.
Черногорские — на очереди.
Не даром даже «русскоязычный персонал» завели.

А Армения и Казахстан к Европе нельзя отнести чисто географически)
+
0
kharj
kharj
5 березня 2019, 23:47
#
Касательно обычного счета для физлица, в Польше открывают по одному паспорту
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися