Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 лютого 2019, 11:19

Як відкрити рахунок в іноземному банку? Нові можливості 2019

Днями ми очікуємо набуття чинності Закону України «Про валюті і валютні операції». Починаючи з 7 лютого 2019 року, в Україні буде існувати практично повна свобода здійснення валютних операцій. Резиденти України, як фізичні, так і юридичні особи, зможуть укладати договори і виконувати свої зобов'язання не тільки в гривні, але і в іноземній валюті. Крім того, українці зможуть вільно купувати активи за кордоном, переміщати валютні цінності через митницю України, а також відкривати рахунки в іноземних банках. Раніше такі операції проводились з істотними обмеженнями і, в більшості випадків, необхідно було попередньо отримати індивідуальну ліцензію від Національного Банку України.

Більшість українців сприймають нововведення в законі як «валютний безвіз». Але, чи це є так насправді? Детальну консультацію Ви також можете отримати в компанії MaIra Consult. Основні нюанси ми розкриємо нижче.

Кого хочуть бачити іноземні банки в якості клієнтів? Всі іноземні банки хочуть бачити клієнта з реальною і зрозумілою діяльністю. Що це означає на практиці? Якщо ви відкриваєте особистий рахунок, то банку необхідно розуміти цілі відкриття рахунку: отримання зарплати, гонорару, комісійної винагороди, дивідендів або прибутку від приватної комерційної діяльності. Наприклад, ви — фрілансер і надаєте послуги з перекладу, дизайну, залученню клієнтів або розробляєте програмне забезпечення для іноземної компанії. Для банку буде достатньо показати ваш договір з роботодавцем; документ, що підтверджує вашу профільну освіту, а також банківську рекомендацію з будь-якого банку, в якому у вас відкрито особовий рахунок. Дана рекомендація стане підтвердженням для іноземного банку вашої благонадійності, як клієнта, а також адреси проживання.

Якщо рахунок відкривається на юридичну особу, то іноземному банку попередньо необхідно детально описати діяльність компанії. І, багато в чому, успішне відкриття рахунку залежить від економічної обґрунтованості відкриття рахунку в певній країні. Наприклад, ви хочете відкрити рахунок в Естонському банку. Отже, ваша компанія повинна мати офіс, склад або магазин в Естонії, Ваші партнери знаходяться в Естонії, основні покупці ваших товарів або послуг знаходяться в Естонії і т.д. Крім того, власник компанії повинен мати можливість підтвердити перед банком джерело грошових коштів, які він вкладає в свій бізнес.

Чи потрібно їхати за кордон, щоб відкрити рахунок? В більшості випадків, ні. Зараз відкриття рахунку можливе без вашого особистого візиту закордон. Як правило, на території України у закордонних банків є представник, який має право завіряти документи і підпис клієнта. Також, дуже поширений спосіб ідентифікації для банку — це відео skype конференція клієнта з менеджером банку. Під час такої конференції клієнт може не тільки познайомитися з представником банку, але і обговорити безпосередньо всі питання і умови роботи з рахунком. Важливо, щоб під час відео skype конференції клієнт перебував один, без третіх осіб, і при собі мав оригінал паспорта.

Чи можу я відкрити рахунок в іноземному банку онлайн? Якщо вам пропонують відкрити рахунок в іноземному банку повністю онлайн, просто заповнивши анкету на сайті банку або посередника, будьте обережні! Можливо, ви зіткнулися з шахраями. Кожен іноземний банк, який піклується про свою репутацію, зобов'язаний попередньо провести перевірку клієнта, так звану процедуру Due Diligence. Ця процедура складається не тільки з перевірки паспортних даних клієнта службою безпеки банку, але й аналізу банком джерела доходів клієнта і його діяльності. Відповідно, відкрити рахунок в іноземному банку онлайн або просто надавши копію паспорта, на практиці неможливо.

Які гарантії збереження коштів в іноземному банку? У всіх європейських країнах існує гарантований державою захист вкладів клієнтів. Як правило, гарантійна сума, яку банк зобов'язаний виплатити клієнту в разі ліквідації, дорівнює сумі, яка раніше перебувала на рахунку, але не більше 100 000 EUR.

Наскільки вигідно відкрити депозит в іноземному банку? На відміну від українських банків, іноземні банки пропонують дуже низькі процентні ставки по депозитах. В середньому, іноземний банк пропонує ставку по депозиту від 0.2% до 3% в рік. Більш вигідним буде тимчасове інвестування коштів в продукти банку — акції, облігації, інвестиційні проекти.

Що робити, якщо мені більше не потрібен рахунок в іноземному банку? Якщо вам більше не потрібний рахунок в іноземному банку, його, безперечно, необхідно закрити. Для цього вам необхідно повідомити в банк про бажання закрити рахунок, уточнивши всі деталі процедури у менеджера банку. Витративши час на закриття рахунку, і отримавши офіційне підтвердження від банку, ви уникнете наслідків у вигляді штрафів за обслуговування рахунку та карти. Крім того, європейські банки користуються єдиними базами, в яку може потрапити інформація про боржників банку або незакриті рахунки. І при відкритті рахунку в іншому іноземному банку в майбутньому, ця інформація може послужити причиною відмови.

Отже, не дивлячись на нові можливості, зміни до Закону України «Про валюті і валютні операції» не означають повну свободу у валютних операціях. Тепер ви можете абсолютно законно отримувати дохід в іноземній валюті і зберігати кошти в надійному європейському банку. Але, ніхто не відміняв вимогу декларувати в Україні доходи, отримані за кордоном, і платити податки. Задекларувавши доходи і заплативши податки, ви зможете спати спокійно і не боятися автоматичного обміну інформацією між іноземними банками та фіскальними органами України.

Сподіваємося, що інформація була корисна і чекаємо Вас на безкоштовну консультацію в MaIra Consult.

Коментарі - 3

+
0
Kvestor2019
Kvestor2019
5 лютого 2019, 14:10
#
Обтекаемо про можно ли, находясь в Украине, гражданину, открывать счета за рубежом

получать от зарубежных заказчиков — да, отчитываться — да, а вот открывать… ха-ха
+
0
mary27
mary27
5 лютого 2019, 14:16
#
Можно, сейчас с инд.лицензией.
Другое дело, захочет ли иностранный банк иметь дело с гражданами Украины?

В статье чушь:
«Более выгодным будет временное инвестирование средств в продукты банка – акции, облигации» — ага, только зачем счет в ин.банке. когда купить его акции на бирже можно через украинского брокера?
Кроме того, я б сейчас не рисковала…
Облигации — с нулевыми купонами? Проще в матрасе деньги держать.
Кроме того, размер мин.инвестиции…
«инвестиционные проекты» — очень расплывчато.
+
+15
Олександр Матвійчук
Олександр Матвійчук
10 березня 2020, 9:06
#
Похоже до монобанк  тільки в европі https://telegra.ph/20--na-kartku-12-07 можна зробити в Украіні
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися