Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 березня 2019, 10:05

НБУ: Поточний рахунок платіжного балансу зведений з профіцитом

Поточний рахунок платіжного балансу зведено з профіцитом 0,4 млрд доларів завдяки суттєвому звуженню дефіциту торгівлі товарами. Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

Поточний рахунок платіжного балансу зведено з профіцитом 0,4 млрд доларів завдяки суттєвому звуженню дефіциту торгівлі товарами.
Фото: epravda.com.ua

Як зазначає регулятор, нарощування поставок продовольчих товарів та відновлення зростання обсягів експорту металургійної продукції сприяло прискоренню нарощування обсягів експорту товарів (до 9,1%).

«Натомість вартісні обсяги імпорту залишалися практично на рівні минулого року (зросли на 1,2%). Це зумовлено скороченням закупівель енергоносіїв та певним послабленням внутрішнього попиту на імпортовані товари на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку», — йдеться в огляді.

На відміну від попередніх місяців, у січні Україна була чистим кредитором зовнішнього світу (на 0,5 млрд доларів).

Зокрема зростання обсягів чистих зовнішніх активів приватного сектору переважило приплив капіталу за державним сектором. Останній сформувався завдяки інвестиціям нерезидентів у гривневі цінні папери.

Сальдо зведеного платіжного балансу було близьким до нуля, а міжнародні резерви з початку 2019 року станом на кінець січня майже не змінилися (20,8 млрд доларів).

Коментарі - 6

+
+28
bonv
bonv
4 березня 2019, 11:17
#
І зростання експорту в металургії, і скорочення імпорту… Зрада?:)
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
4 березня 2019, 18:37
#
Не соглашусь — это перемога. Без сарказма. Хоть какая-то реально позитивная новость.

Но правда несколько беспокоит сие:
«В частности рост объемов чистых внешних активов частного сектора перевесил приток капитала по государственному сектору»

и сие:
«В отличие от предыдущих месяцев, в январе Украина была чистым кредитором внешнего мира (0,5 млрд долларов)»

Не вывод ли активов в предверии выборов чаем?

​​​​​​​
+
0
vlad9486
vlad9486
4 березня 2019, 18:45
#
> «В отличие от предыдущих месяцев, в январе Украина была чистым кредитором внешнего мира (0,5 млрд долларов)»
Это равноценно профициту текущего счета при неизменных резервах.

То есть математически экспорт больше чем импорт и неизменные резервы могут получится только если по финансовому счету обратная картина (возврат долгов).
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
4 березня 2019, 20:47
#
«по финансовому счету обратная картина (возврат долгов)»

Ну если сократились пассивы и за счет этого чистые активы выросли — это ладно. В моем предположении что выросли активы. Тогда за границу очевидно вышли прямые инвестиции, что логично в период политической неопределенности. Режим выводит денежки за бугор, вполне вероятно.
+
0
vlad9486
vlad9486
4 березня 2019, 23:11
#
Происходит сразу все. Одни сокращают долги, другие увеличивают, третьи одалживают за границу. Выводить можно не только инвестициями, а банально продать своей компании по заниженной цене, так и делают, оттого и экспорт не большой, но в январе почему-то не так было.
+
+8
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
5 березня 2019, 9:05
#
Перед виборами активи заганяють як правило…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися