Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 березня 2019, 7:52

Святковий тиждень. Чого чекати від курсу

За минулий тиждень долар подешевшав з 27,01/27,06 гривень до 26,825/26,85.

З 25 лютого по 1 березня НБУ виходив зі скупкою валюти в «тихому» форматі через Matching, як мінімум в три дні. За розрахунками «Мінфіна», він купив не менше $45 млн. При цьому він  плавно знизив ціну викупу валюти з 27,02 гривень в понеділок до 26,85 гривень в п'ятницю.

Поведінка котирувань періодично не відповідала загальній логіці формування тренда. Це ще раз підтверджує нашу тезу про те, наскільки український міжбанк залежний від інтересів і курсових завдань найбільших гравців.

Наприклад, в дні активних відшкодувань ПДВ коррахунки банків зростали до 59,4 млрд гривень, але курс особливо не виріс. А з наступного дня і зовсім почав  просідати. Зростання ліквідності в системі не спровокувало і спекулянтів. Вони, звичайно, намагалися «покачати» курс, але так і не продемонстрували всього, на що зазвичай здатні. Залишався майже глухим до поведінки міжбанку і готівковий ринок. Він поступово знижував котирування, майже не реагуючи на ситуацію на торгах.

Справа в тому, що банківська система стала надзвичайно сфокусованою на дуже вузькому колі фінустанов і основна гривнева ліквідність сконцентрована у них. Тому, наприклад, такий важливий показник, як зростання коррахунків банків — не завжди дозволяє прогнозувати сценарій торгів. Великі оператори, в яких знаходиться основна сума гривні, своїми ситуативними завданнями фактично формують ринок, не особливо зважаючи на ключові ввідні міжбанку.

Так само відбувається і майже з усіма іншими «маяками» банківського ринку. Реальний тренд на торгах дедалі більше формується невеликою кількістю гравців та їх ситуативними завданнями. Інші банки зі своїми обсягами грають в цій ситуації лише роль масовки.

Це знижує реальну конкуренцію між банками в боротьбі за клієнта. Фінансовий сектор України повністю залежить від поведінки 7-10 «дочок» великих іноземців, дій держбанків, НБУ і невеликого числа місцевих банків.

Фінустановам з вітчизняним капіталом, за винятком 3-4 найбільших з них, стає все складніше працювати. Їх активно витісняють з українського ринку або у формат фінкомпаній, або — вони приречені поступово здавати позиції за своїми показниками. В перспективі це призведе до відсутності дієвої бізнес-моделі та швидкого відходу з ринку. Причому як за рахунок підвищення до них вимог НБУ, так і суто через те, що їх акціонери більше не хочуть або вже не можуть покривати своїми ресурсами «дірки» в капіталі.

Таке «видавлювання» вітчизняного банківського капіталу з фінансового ринку — дуже небезпечна ситуація. Вона не сприяє зміцненню ні національної економіки, ні нацвалюти.

Суттєва залежність поведінки курсу від дій декількох великих банків, з яких значна частина іноземні «дочки» — тому яскравий приклад. Держбанки і НБУ, звичайно, частково чинять опір цьому процесу періодичними інтервенціями для згладжування курсових коливань, але це відбувається не завжди ефективно і своєчасно.

Що буде найближчим часом з курсом

На міжбанківський ринок початку березня вплинуть кілька різноспрямованих факторів:

1) Закінчення періоду отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ і період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів.

З одного боку — прихід гривні в банківську систему у вигляді відшкодувань ПДВ знижує бажання експортерів з продажу валюти понад обов'язкових 30% виручки, що скорочує пропозицію на міжбанку. 
З іншого — «дочки» іноземців в ці дні традиційно купують валюту для перерахування дивідендів за кордон, що збільшує попит. В цілому, це працює проти гривні;

2) Активізація бізнесу (в тому числі аграріїв і металургів) з продажу валюти для фінансування господарської діяльності.

На початку березня аграрії виходять на фінішну пряму щодо фінансування весняних польових робіт, що активізує їх продажі валюти на міжбанку. Додається до цього і зростання потреби в гривні у компаній для розрахунків з персоналом за лютий, оплату оренди та закупівлю сировини і матеріалів. Це підтримує нацвалюту.
Покупцями валюти в цей період в основному виступають імпортери енергоносіїв (їм треба закривати опалювальний сезон), а також великі рітейлери. Вони вже завезли імпортні продукти харчування і товари народного споживання перед майбутнім 8 березня і продовжують це робити і далі, що призводить до поглинання ринком майже всього пропозиції валюти;

3) Фактор 8 березня. Вихідна в Україні п'ятниця (Міжнародний жіночий день) і одночасно вона ж робоча в частині країн ЄС і в США — призведе до перекосів попиту і пропозиції на валютному ринку як в кінці цього тижня, так і на початку наступного. Компанії будуть поспішати закрити свої валютні контракти до четверга, щоб потім «не зависнути» з розрахунками і товарами на триденні вихідні. Ці перекоси зіграють на руку спекулянтам, які вже «застоялись» на відносно спокійному ринку і не проти «покачати» курс;

4) Поведінка готівкового ринку, ліквідність в банківській системі та інтервенції НБУ.

Готівковий ринок. Власники обмінників будуть намагатися заробити на наближення свят і зростанні потреби у населення в гривні для купівлі подарунків в цей період. Вони будуть дуже скупими в частині виставлення котирувань прийому валюти. Стримувати їх жадібність буде високий рівень конкуренції на цьому ринку.

У такій ситуації готівковий ринок поки що не становить загрози для нацвалюти, а є постачальником відносно «дешевої» валюти на міжбанк через скупку її у населення і потім перепродаж на міжбанку через валютну позицію.
Ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ. Особливого надлишку гривні у більшості банків не спостерігається. Вона сконцентрована на держбанках, десятці «дочок» іноземних фінустанов і декількох вітчизняних банках.

Нерівномірність розподілу ліквідності в системі, норматив валютної позиції і резервування НБУ, а також обмеженість клієнтських заявок — не дозволяють цьому гривневому навісу обрушити курс.

Тому у Нацбанку є можливість при такому розкладі сконцентрувати свої зусилля на згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції з періодичними скупками долара в межах до $15 млн, згідно із заявленим ним планом поповнення резервів.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на 4-7 березня

Ми вважаємо, що не зважаючи на потенційні перекоси попиту і пропозиції до кінця цього тижня і на початку наступного — поки більшість факторів працює на нацвалюту.

НБУ звичайно доведеться докладати зусилля зі згладжування перекосів міжбанку як мінімум в середу, четвер і наступного понеділка, але це не буде критично. Працювати регулятор буде через «анонімний» Matching.

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися тільки на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення із загальною тенденцією до заниження котирувань прийому валюти в міру наближення свят і досить умовною оглядкою на поведінку міжбанку.

Власники обмінників продовжать працювати у форматі «з обороту» з рівнем спреду по долару в межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній, а більшість банків — в межах 20-30 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 4-7 березня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,75-27,05 гривень, а в банках — 26,70-27,10 гривень. Все обмінники працюватимуть у форматі «з обороту» з періодичним заниженням курсу прийому.

На міжбанку. Ми не бачимо дуже критичної ситуації щодо валюти на цьому тижні. Основну небезпеку для гривні в ці дні представляє купівлю валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів і несвоєчасна реакція НБУ з виходами на ринок при зростанні ситуативних коливань.

За нашими прогнозами компромісним варіантом для всіх учасників торгів і самого НБУ на цьому тижні буде коридор по долару в межах 26,80-27,05 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах 

У понеділок-середу — після першого дня місяця (минула п'ятниця) міжбанк і бізнес вже увійдуть в свій звичайний діловий ритм і статистика торгів виросте в межах до $430-500 млн при укладанні до 550-630 угод з піками активності у вівторок і середу.
Саме в ці дні, за нашими розрахунками, будуть основні покупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів, а також основні продажі валюти експортерами для фінансування своєї поточної господарської діяльності;

У четвер — «Мінфін» очікує істотне зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня і майбутніх триденних вихідних. Обсяги міжбанку складуть близько $340-400 млн при здійсненні до 430-510 угод.

Коментарі - 14

+
+122
serw17
serw17
4 березня 2019, 8:46
#
Чего да чего… Что вам не понятно что основной и единственный фактор который работает на нацвалюту — это те непосильно нажитые сбережения которые наши кандидаты в «слуги народа» выводят с овшоров назад в Украину и вливают в выборчие компании, причем суммы это такие… что даже закупки валюты Нацбанком не могут повлиять на проседания валюты. Эта тенденция сохранится как минимум еще на две последующие недели. Так что вполне реально до 20-х чисел долар может упасть до 26.50!!!
И не нужно писать много мусора из набора заумных фраз!
+
+60
AleksandrBank
AleksandrBank
4 березня 2019, 10:00
#
04.03.2019
Думаю эта короткая неделя будет за гривней, сегодня и завтра еще будут выплачиваться Зарплаты, частично Нерезы будут выводить дивиденды, завтра аукцион и в среду они выйдут с покупкой гривны. Аграрии с учетом теплого февраля и начала марта они будут активны, плюс Металлурги как всегда не спят и похоже удача пока на их также стороне.

Фактор выборов влияет только с точки зрения политику мягкой НБУ, что они не так жестко будут стричь как по мне. А мнение, что сюда заводят валюту больше чем бизнеса все остальные заводят — чушь, фин.мон любого банка это бы пресек.

Я думаю коридор будет 26,70-27,00.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/120146/#com3556920
+
+40
serw17
serw17
4 березня 2019, 10:55
#
AleksandrBank что за бред вы несете — когда активизируются аграрии всегда гривна проседает так же как и при выплате зарплат!!!
А ваша надежда на « удачу металургов» — пустая!
Повторяюсь: единственный и основной фактор это вливание с овшоров валюты, нашими кандидатами в « слуги народа »!!! И как только это закончится то никакая удача металургов не удержит курс ниже 27
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
4 березня 2019, 11:08
#
Бред и смятение у Вас в голове.

Ваше балабольство о Выборах и заходе денег — глупы, деньги под выборы достаются в валюте в самой Украине, никто их не заводит, или у Вас есть факты? Есть?

Любой банк проверяет заход денег и куда они далее идут, и если увидят что 1 млн.дол зашел и его компания сразу перечислила на «благодийнисть» кому то с Политиков, это сразу вскроют, или через обнал.
+
+25
serw17
serw17
4 березня 2019, 11:26
#
Ну судя по количеству и качеству коментариев — то балаболом здесь являетесь ВЫ!!!

И что у вас в голове я вобще коментировать не хочу!
Касаемо чесности поведения банков — не забывайте что они в руках тех- же « слуг народа » Что Коломойского уже забыли???

Пройдут 2-3 недели и увидете цену ваших пустых доводов!
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
4 березня 2019, 12:21
#
Вы не ответили, где Ваши доводы? У Коломойского нет банка уже.

При чем тут слуги народа, есть фин.мон банков и фин.мон от НБУ.

Деньги от власти — власть раздаст используя бюджет, об этом все писали и понятны от куда они пойдут и кому.

Деньги от других фигур в политике идут из частных карманов. Мы пока даже не увидели кто оплачивал Биг-Борды Юли и т.д. Потому сказки о заходе космических сумм из-за границы официальным путем, который бы перебил экспорт бизнеса — как пустые слова и бредни.
+
+11
serw17
serw17
4 березня 2019, 12:44
#
У-у-у!!! Как все запущено…
Ну попробуйте еще несколько раз перечитать написаное здесь, может поймете всетаки…
Да и хватит уже балаган разводить — здесь не часная переписка!
+
+3
Teilor
Teilor
4 березня 2019, 14:22
#
Какая металлургия? В феврале там по выплавке проседание, меньше даже чем в феврале 2017, считавшийся дном, 1.68 против 1,7млн.т.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
4 березня 2019, 12:23
#
Чорна готивка достается с карманов, а не из чистых заходов из-за границы. Эти деньги идут минуя банки и на межбанке их почти нет или вообще нет.

Пока не слышал от экспертов, что на ход торгов повлияли выход нерезов с продажей валюты под выборы.
+
+18
Rezident07
Rezident07
4 березня 2019, 14:26
#
Вы вот писали: у Коломойского нет банка уже. мол причем здесь он
Жаль что многие не понимают что это как-раз одно из главных действующих лиц этих выборов.
А идет но на выборы под псевдонимом The Kolomoyskiy переведу: «Зе» Коломойский
И валюты он как-раз сейчас вкидывает немало в своего Шута и его третий сезон Слуги народа
Жаль что народ это не понимает или как всегда закрыв глаза не хочет понимать
+
0
shadow 2204
shadow 2204
5 березня 2019, 17:12
#
А сейчас, по вашему, кто шут?
+
0
Denys Avilov
Denys Avilov
5 березня 2019, 13:52
#
Я просто оставлю это здесь:
https://minfin.com.ua/ua/2019/01/15/36373123/#com3529575

Жаль, не могу приложить скриншот для большей наглядности, разве только ещё одну ссылку: https://clip2net.com/s/40diYkh
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
4 березня 2019, 10:16
#
Ми — це хто???
+
0
shadow 2204
shadow 2204
4 березня 2019, 17:06
#
Стук в дверь хаты.-хто там?! — я, мамо! Нити, мамо- це я!!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися