Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 березня 2019, 11:14

Перший день весни: Що з доларом на міжбанку

У п'ятницю на валютному ринку ми очікуємо зниження обсягів операцій. Утім, це не означає, що день буде повністю млявим.

У п'ятницю на валютному ринку ми очікуємо зниження обсягів операцій.
Фото: aif.ru

Обсяги знизяться за рахунок ефекту першого дня місяця і закінчення тижня. Першого числа кожного місяця клієнти підводять підсумки минулого періоду, визначаються з новими завданнями і це призводить до зниження їх активності на міжбанку.

А через наближення вихідних — частина компаній також не поспішає працювати з валютою, щоб з одного боку «не зависати" з зовнішньоекономічними розрахунками на три дні, а з іншого — ще й заробити на гривневих коротких депозитах до понеділка.

Тому ми прогнозуємо обсяги операцій в цю п'ятницю на міжбанку в межах 370-400 млн доларів при укладенні до 440-490 угод.

Вплине на поведінку ринку і сьогоднішні суми вливань в банківську систему надходжень відшкодувань ПДВ на рахунки експортерів. Якщо вони будуть великими і надійдуть в першій половині дня — частина експортерів знизить обсяги пропозиції валюти і обмежиться лише обов'язковими продажами.

На користь нацвалюти спрацюють продовження зниження ліквідності в банківській системі і поведінка готівкового ринку. Коррахунки банків на ранок п'ятниці впали ще на 2,5 млрд гривень — до 49,6 млрд, що скорочує можливості для спекулятивних атак на гривню. А зниження котирувань в обмінниках дає міжбанку приплив «дешевої валюти» за рахунок скупки її через обмінники і продажу через свою валютну позицію.

Спекулянти будуть сьогодні працювати в режимі «в дві сторони», але при сприятливій ситуації — можуть і спробувати похитати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців.

Котирування залишаться повністю залежним від дій і курсових ситуативних завдань великих гравців міжбанку.

Ми прогнозуємо на п'ятницю курс долара в межах коридору 26,80-26,95 гривень.

НБУ при надлишку пропозиції долара знову буде поповнювати резерви, працюючи в «анонімному» форматі інтервенції через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку


Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,75- 26,85 і продаж 26,89-27,15 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,75-26,85 гривень та продаж 26,86-26,97 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 8

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
1 березня 2019, 11:25
#
01.03.2019
Сегодня НБУ скорее будет основным игроком и будет скупать валюту в тихом режиме, лишь малая часть клиентов выйдет с продажей, все остальное будет обязательная продажа, которая снизится с 50% до 30%. По идее должен быть тихим днем.

Доллар 26,80-26,95, скорее игра будет в районе 26,87-26,90
Евро 30,42-30,65
Рубль 0,4065-0,4092

Открыл новый блог, менее месяца до выборов Президента

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/120146/
+
+15
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
1 березня 2019, 11:57
#
Вихід Регулятора зранку з відкупом, трохи зіпсував картину, але повинно було бути трохи нижчі котирування, поглянемо на настрій гравців після обід, продавців валюти все ж таки більше:
28 февраля 2019, 18:42
# Валютный рынок четверга: почему курс не обвалился
Цікаво буде завтра, зазвичай Регулятор по п*ятницях не виходить з інтервенціями і не втручається в торги, якщо зранку на піднятих котируваннях тенденція в пропозиції валюти на МБ продовжиться, а також Банки заморозять гривню на вихідні в депосертифікатах НБУ, а також будуть стислі коррахунки, то гойдати вгору не буде на чому і тоді зниження може бути суттєве курсу доляра, навіть обвалитись нижче 26.80, цьому буде сприяти і ЧР, який навіть і не ворухнувся на підвищення МБ після обід, гравці налаштовані на зміцнення гривні і далі.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
1 березня 2019, 12:04
#
«Просто 1 февраля также была пятница, день по сути будет повторяться.

Много будет зависит от действий НБУ, как он даст просесть и как будет косить валюту. Плюс сегодня выплата 160 млн. дол., но это ничего не меняет. Выплатят и забудут, так как за февраль накосили больше.»

— посмотрите тот день, картина я думаю будет под копирку. НБУ будет тупо косить, точнее не тупо, а давать просесть и далее косить. Сегодня его день!
+
0
kozyrev
kozyrev
1 березня 2019, 11:39
#
Насчет снижения с 50% до 30% подмечено правильно, но как ни странно — это может привести не только к росту поступлений валют (логика — остается больше на счете в валюте, можно не боятся забирания большей суммы в виде обязательной продажи), а к другой — впереди выборы, поддержим мы денежку за кордоном, а заводить будет только столько сколько нам сейчас надо (т.е. эффекта от снижения нормы обязательной продажи не произойдет — все равно будут заводить только минимум. необходимый для работы).Посмотрим на поведение рынка и реакцию клиентов в ближайшее время.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 березня 2019, 11:50
#
Я в своем новом блоге написал, что хоть и продажа снижена, но клиентам нужна будет гривна. Жесткая монетарная политика по гривневому голоду — вынудит клиентов скидывать валюту. На депозитах в валюте ничего не заработаешь, а на гривневых овернайтах и т.д. — можно норм получить.
+
0
bonv
bonv
1 березня 2019, 11:45
#
Традиционно слабая пятничная активность на рынке и уравновешенные спрос и предложение…
+
+15
kozyrev
kozyrev
1 березня 2019, 11:57
#
Для AleksandrBank.Я не об этом, а о том, что пока заводят только столько, сколько нужно для работы и все (это видно по статистике — сколько завели (независимо от норматива обязательной продажи ) — все продали. Снизив до 30% НБУ надеется, что заводить и оставлять в валюте на счетах банков в стране будут больше. Сработает ли это — покажет ближайшее время.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 березня 2019, 11:58
#
Просто 1 февраля также была пятница, день по сути будет повторяться.

Много будет зависит от действий НБУ, как он даст просесть и как будет косить валюту. Плюс сегодня выплата 160 млн. дол., но это ничего не меняет. Выплатят и забудут, так как за февраль накосили больше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися