Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 березня 2019, 11:00

У Нафтогазі розповіли, на скільки виріс борг Газпрому за рік

Минув рік відтоді, як Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь «Нафтогаз України» щодо більшості важливих питань у спорі з «Газпром». Борг Газпрому через невиконання рішення арбітражу про виплату 2,56 млрд доларів збільшився за рік майже на 200 млн доларів. Про це пише прес-служба Нафтогазу.

Минув рік відтоді, як Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь «Нафтогаз України» щодо більшості важливих питань у спорі з «Газпром».
Фото: 2000.ua

Що відбулося за рік

Нагадаємо Трибунал підтвердив порушення Газпромом зобов’язань щодо обсягів транзиту газу та присудив Нафтогазу компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол.

Із цієї суми 2,1 млрд дол. були зараховані арбітрами в якості оплати за отриманий Нафтогазом у 2014-2015 роках, але неоплачений внаслідок відсутності погодженої ціни газ. Цей газ був тоді ж реалізований в Україні, за нього отримані гроші і сплачені податки.

Відповідно, залишок боргу Газпрому згідно рішення арбітрів становить 2,56 млрд грн плюс відсотки за час невиконання судового рішення. Це рішення стало завершальним у чотирирічному арбітражному процесі між двома компаніями за контрактами на поставку та транзит газу. У разі програшу Нафтогазу за цими арбітражними спорами, збитки могли б скласти до 94,7 млрд дол.

Відмовившись виконувати рішення арбітрів, Газпром ініціював оскарження в апеляційному суді округу Свеа. Слухання по суті і рішення апеляційного суду очікуються у 2020 році.

Читайте також: Коболєв: Газовий контракт-2009 обійшовся Україні в 32 мільярди доларів

За міжнародним правом оскарження рішення міжнародного арбітражу не призупиняє автоматично виконання цього рішення до завершення розгляду апеляції. 

Нафтогаз розпочав процес виконання рішення арбітражу шляхом примусового стягнення боргу Газпрому у декількох юрисдикціях – Нідерландах, Великобританії, Швейцарії та США, а нещодавно – і в Люксембурзі. Найближчим часом можливі процеси і в інших країнах.

Передумовою таких процесів є виявлення активів, які належать безпосередньо Газпрому, і звернення до суду відповідної країни щодо примусового стягнення цих активів. При цьому Нафтогаз просить суд у якості запобіжного заходу одразу заморозити ці активи, щоб Газпром не міг їх вивести з цієї країни.

Як діє Газпром

Протягом року, який пройшов після рішення Стокгольмського арбітражу, Газпром намагався завадити виконанню судового рішення, навіть ціною значних фінансових та репутаційних втрат.

У той же час, представники Газпрому вдалися до шантажу Нафтогаз, вимагаючи, щоб компанія добровільно відмовилась від перемоги у арбітражі.

Читайте також: Кабмін знизить норму споживання газу до 3,28 куб. м

«Нафтогаз не піддається і не піддасться на цей шантаж. Ми змусимо Газпром виконати рішення арбітражу у транзитній справі і заплатити нам 2,56 млрд доларів плюс відсотки, яких за рік набігло майже 200 мільйонів доларів», – зазначив виконавчий директор Групи Нафтогаз Юрій Вітренко.

Коментарі - 12

+
+82
bonv
bonv
1 березня 2019, 11:04
#
Хоч суди і тягнуться довго але на користь України… + 200 млн баксів…
+
+29
Andrey M
Andrey M
1 березня 2019, 13:39
#
Ви вірите що Мордор заплатить по боргам?
Я гадаю що заплатить так само як, будучи правонаступником СССР, виплатив по вкладам Ощадбанку українцям:(

Ми багатіємо десь так, як Кверті збагатів від того що йому Семен винен:)

Скільки не говори «халва», в роті солодше не стане.
+
+9
bonv
bonv
1 березня 2019, 14:05
#
«Нафтогаз» виграв суд Гаазі проти Росії щодо захоплених активів в Криму.
Сума збитків оцінюється у 5 млрд доларів. На все свій час Андрію…
Питання тільки в тому: — куди влада буде вести Україну…
https://www.rbc.ua/ukr/news/naftogaz-vyigral-sud-gaage-protiv-rossii-1551437919.html
+
+14
Andrey M
Andrey M
1 березня 2019, 14:11
#
Я дуже сподіваюсь що все ж таки вдасться забрати в росії ці кошти.
Вони нам точно зайвими не будуть.
+
+9
bonv
bonv
1 березня 2019, 14:15
#
Звісно росія буде через апеляції якомога більше затягувати виплати але якщо у влади буде рішучість і надалі добиватися справедливості в судах то обов«язково росія виплатить все до цента. Якщо прогнуться то зрозуміло…
+
0
Andrey M
Andrey M
1 березня 2019, 14:17
#
Я навіть згоден щоб росія не заплатила, але за однієї умови — вона перестала взагалі існувати:)
+
+9
bonv
bonv
1 березня 2019, 14:26
#
«Нафтогаз» анонсував примусовий продаж активів «Газпрому» в Європі.
Продаж активів внаслідок рішення Стокгольмського арбітражу відбудеться найближчим часом.
https://www.rbc.ua/ukr/news/naftogaz-anonsiroval-prinuditelnaya-prodazha-1551441824.html
+
+22
TOMAgavk
TOMAgavk
1 березня 2019, 15:20
#
Бонв, не вводи людей в заблуждение.
Это было только первое предварительное слушанье.В этом году будет второе.А ОКОНЧАТЕЛЬНЫЙ результат -сумма, будет известна только в 2020г.
+
+9
bonv
bonv
1 березня 2019, 16:37
#
«Позавчора пізно ввечері НАК Нафтогаз отримав рішення арбітражу в місті Гаага, де розглядалося питання про втрачені активи в Криму і на шельфі Чорного моря. Рішення є позитивним. Ми змогли довести в трибуналі, по-перше, факт того, що юрисдикція цього трибуналу щодо захисту інвестицій поширюється на цей випадок. По-друге,ми змогли довести, що Росія як держава винна у втраті наших активів і має надати НАК Нафтогаз України компенсацію», — заявив Коболєв.
За його словами, компанія оцінює втрати в результаті анексії приблизно в $5 млрд.
«Остаточне рішення по сумі буде предметом наступного слухання, яке ми очікуємо в цьому році», — зазначив глава Нафтогазу.
У НАК сподіваються, що рішення щодо суми компенсації суд ухвалить на початку 2020 року.
+
0
allexpl
allexpl
2 березня 2019, 0:52
#
«Минюст России не признал решение суда Гааги по иску „Нафтогаза“ Ведомство примет меры для защиты интересов страны...» — чихать они хотели
+
0
bonv
bonv
2 березня 2019, 12:20
#
Арештують майно за кордоном і нехай росія не чихає…
+
0
Andrey M
Andrey M
4 березня 2019, 10:51
#
Вас здивувало що держава що систематично порушує міжнародні норми та договори не визнала це рішення?
Вони, знаючи що, за агресію в Україні та анексію Криму, їх чекає безліч міжнародних судових спорів — законодавчо у себе прийняли рішення, що не визнають рішення ЕСПЧ та міжнародні суди не мають пріоритетності на території цього кооператива «Озеро»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися