Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 лютого 2019, 8:01

Кінець місяця, ОВДП та відшкодування ПДВ: чи буде стрибок курсу

Минулого тижня долар на міжбанку подешевшав з 27,22/27,27 гривень до 27,005/27,025.

Котирування валюти знижалися під впливом декількох факторів. Наприклад, в другій декаді місяця клієнти традиційно проводять бюджетні платежі. Але були й і ситуативні причини: дорозміщення ОВДП на аукціоні Міністерства фінанів, сприятливий розклад на готівковому ринку, продажі валюти аграріями для підготовки до весняно-польових робіт, а також гривневий голод у більшості фінустанов і клієнтів.

Про поступове скорочення ліквідності в системі за рахунок залучення різних фінансових інструментів (депсертифікати НБУ, ОВДП) вже давно попереджав Нацбанк.

В регулятора є декілька причин для проведення такої монетарної політики:

— стимулювати продаж валюти бізнесом;

— підвищити привабливість гривні як засобу інвестування (інструменти в гривні більш дохідні, ніж у валюті);

— зв'язати зайву грошову масу і скоротити таким чином інфляційний тиск;

— забезпечити приплив валюти в резерви для покриття величезних зовнішніх виплат цього року.

Правда, при таких діях регулятора є і зворотня сторона:

— зниження темпів зростання ВВП (практично до мінімальних рівнів);

— високий рівень безробіття на тлі слабкого внутрішнього ринку;

— дедалі більше відставання вітчизняної промисловості, позбавленої доступних кредитних ресурсів.

Читайте також: За рахунок чого НБУ планує утримувати ціни і яким чином це може позначитися на кредитуванні та темпах зростання економіки

Навіть в стінах самого Нацбанку немає єдності поглядів на те, яке з цих «зол» менше — «топтання» економіки на місці або досить високі інфляційні ризики з усіма витікаючими наслідками. Тому періодично Наглядова рада НБУ і Правління активно виносять ці суперечки навіть в публічну площину. Ідуть дискусії щодо необхідного рівня облікової ставки і в цілому — за цілями діючої монетарної політики для економіки країни. Дискусії все тривають, а проблеми залишаються. 


Що буде впливати на курс в найближчі дні


Завдяки вищеперерахованим факторам минулого тижня, а також за рахунок викупів Нацбанком надлишків долара (купив за нашими даними за період з 18 по 22 лютого в «анонімному» режимі не менше $65 млн) найближчим часом почнеться корекція з невеликим зростанням котирувань.

Основна причина — період клієнтських бюджетних платежів завершено і настає час активного заходу в банківську систему відшкодувань ПДВ. Це знизить бажання у клієнтів-експортерів продавати валюту понад обов'язкових 50%, спровокує спекулятивні спроби покачати курс на тлі зростання попиту з боку імпортерів, що закривають свої зовнішньоекономічні контракти на кінець лютого.

При розширенні ліквідності в банківській системі після заходу основних сум відшкодувань ПДВ (за нашими розрахунками, це період з 25 по 27 лютого) спекулянти будуть працювати як «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — намагатися грати «на підвищення».

Вплине на поведінку учасників торгів і фактор закінчення місяця. Компанії активізують свою зовнішньоекономічну діяльність перед звітною датою, що призведе до поступового зростання обсягів міжбанку з 25 по 27 лютого за рахунок клієнтських операцій, а 28 числа (останній день місяця) — до них додадуться й операції самих банків щодо своєї валютної позиції для фіксації фінансового результату з торгівлі валютою.

З боку готівкового ринку «Мінфін» особливих загроз для гривні поки не прогнозує. Більш того, саме цей сегмент валютного ринку поки залишається основним постачальником «дешевої» валюти на міжбанк і в міру наближення 8 березня обсяг здачі валюти громадянами буде поступово збільшуватися. Гривня потрібна чоловічій частині населення для покупки подарунків до Міжнародного жіночого дня. Стабільна ситуація на готівковому ринку надасть вагому підтримку гривні на міжбанку.

Істотно вплине на поведінку учасників торгів і черговий аукціон з розміщення ОВДП. Міністерство фінансів планує дорозміщення облігацій як в гривні, так і в доларі. Аукціон відбудеться 26 лютого (вівторок), а оплата за куплені ОВДП — в середу. Виставляються досить короткострокові гривневі папери з високим рівнем дохідності (минулі розміщення цих паперів проходили під 18% -19% річних і вище). Також Мінфін запропонує і валютні ОВДП, дохідність за деякими з них при минулих розміщених перевищувала 7% річних в доларі. Можливість покупки гривневих паперів з високою дохідністю приверне іноземних покупців, які будуть продавати валюту для їх придбання. Такими продажами вони підтримають курс гривні.

Як завжди, НБУ доведеться згладжувати курсові перекоси на міжбанку в цей період. Причому, регулятор намагатиметься активно поповнювати ЗВР за рахунок викупу надлишків долара. Особливо в дні розміщення ОВДП. Викуп Нацбанком валюти на торгах утримає курс від істотного просідання.

Продаж валюти з боку НБУ для підтримки гривні ми не очікуємо. Ринок поки не в тій стадії, коли можна побоюватися стрімкого злету котирувань, а витрачати резерви на швидкоплинні перекоси попиту і пропозиції Нацбанк собі зараз дозволити не може.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на два показника — реальний попит і пропозиція з боку населення і тренд на міжбанку. Фінкомпанії — власники обмінників будуть утримувати рівень спреда за доларом в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-30 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 25 лютого-1 березня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,90-27,10 гривень, а в банках — 26,80-27,20 гривень.   Більшість обмінників буде працювати у форматі «з обороту».

На міжбанку. Головну загрозу для гривні на цьому тижні представляє вливання в банківську систему значних сум відшкодувань ПДВ на тлі поступового зростання попиту на валюту з боку клієнтів для оплати контрактів для завершення місяця.

Судячи з того, як зараз працює регулятор в частині інтервенцій на міжбанку — його влаштовує коридор в 27,00-27,20 гривень за долар. Для збереження цього коридору йому доведеться щодня моніторити ситуацію і періодично виходити на торги. Застосовувати НБУ буде «анонімні» і «тихі» форми інтервенції через Matching.

При сприятливому розвитку подій і відсутності стрімких вливань в систему великих сум відшкодувань ПДВ (не більше 2-2,5 млрд гривень щодня), у Нацбанку буде можливість поповнити резерви на суму до $45-65 млн за рахунок викупу надлишків долара в період з понеділка по четвер, що майже вписується в його декларовану стратегію придбання до $15 млн щодня.

Котирування долара на міжбанку за нашими розрахунками на цей тиждень будуть в межах коридору 26,95-27,20 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:
У понеділок-четвер — в межах до $ 410-460 млн при укладанні до 510-600 угод з піками активності у вівторок, середу і четвер;
У п'ятницю — «Мінфін» очікує традиційне зниження активності клієнтів (перший день нового місяця і останній день тижня). Обсяги операцій складуть близько $370-400 млн при здійсненні до 440-490 угод.

Коментарі - 4

+
+45
zaNOza :)
zaNOza :)
25 лютого 2019, 8:46
#
— стимулювати продаж валюти бізнесом;
Не знала, что продажа валютных овгз это стимулирует
+
+15
ukrop4ik
ukrop4ik
25 лютого 2019, 10:44
#
Ну да, а про то що політичні партії зливають свої валютні «резерви» для підкупу електорату жодного слова. Ви б хоч трохи подивились «за вікно».
Йде вкид долларової маси, від всіх партій та з за кордону для партій — це головне що трапилось за місяць падіння долара- ф це головне
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 лютого 2019, 11:10
#
Не смотря на все факторы против гривны, я больше настроен считать что гривна укрепится. 26,80-27,15. Думаю НДС в районе 2 млрд.грн поглотятся рынком легко. Если будут космические выплаты — это скажется.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 лютого 2019, 12:01
#
Ушло к 26,95 уже сегодня.

Может и далее в низ пойти, а может НБУ выйти.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися