Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 лютого 2019, 12:19

Ослаблення гривні та «зелений» страх інвесторів

Інвестори з острахом чекають на результати виборів та не спішать вкладати кошти в українські цінні папери.

Інвестори з острахом чекають на результати виборів та не спішать вкладати кошти в українські цінні папери.
Фото: Радіо Свобода

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів у своїй колонці на «НВ», чого бояться іноземні інвестори і чому поточні темпи росту ВВП України — не привід для оптимізму. «Минфин» публікує ключові моменти колонки.

Настрій на світових фондових ринках поки що можна назвати позитивним. Це помітно і за інтересом до ринків, що розвиваються. Цього тижня, наприклад, відбулося дебютне розміщення єврооблігацій Узбекистану. Країна змогла залучити 5-ти і 10-річні папери: прибутковість розміщення становить 4,7% і 5,3%. Українському Мінфіну залишається тільки облизуватися на умови, за якими вийшов на ринки Узбекистан.

Прибутковість української кривої поки залишається в діапазоні 8,5% -10,5%. І можна з упевненістю говорити, що пару процентних пунктів нам коштують вибори. Єдине, що зараз цікавить інвесторів – результати виборів, яких вони побоюються, що виражається в ставках. Ще пару тижнів тому основним кошмаром інвесторів була перемога Юлії Тимошенко, а тепер у них з'явився новий великий страх – це президент Зеленський і прем'єр-міністр Тимошенко. І поки ці страхи актуальні, купувати український борг ніхто не поспішатиме.

Навіс потенційного попиту буде зберігатися як на зовнішньому ринку, так і на внутрішньому. Судячи з соціології, 22 квітня стане найактивнішим торговим днем в українському сегменті за останні роки, а може і взагалі в історії. Поки що про готовність вийти на ринки з України заявила тільки Укрзалізниця, якій Камбін вже погодив граничні умови випуску, встановивши ліміт у залученні на рівні в 11%. Міг би просто заборонити виходити на ринок зараз, адже зрозуміло, що будь-який корпоративний позичальник повинен буде заплатити набагато більше поточного рівня ставок.

На внутрішньому ринку трохи ослабла гривня, яка відійшла від 27,0 гривень за долар і торгується ближче до 27,2. Можливо, позначається валютна лібералізація і ті послаблення, що отримав бізнес, зокрема за дивідендами. А можливо, від самого початку забігли занадто далеко в надіях на іноземних інвесторів. На первинних аукціонах залишаються стабільні ставки і високий попит, в обсягах якого вже, правда, можна і не розглядати підступну руку заходу. Іноземці будуть чекати виборів і запуску Clearstream, який дозволить купувати ОВДП, не виїжджаючи з Лондона і не відвідуючи київських нотаріусів.

Якщо відкинути вибори, цифри залишаються оптимістичними. Останні дані показали, що в четвертому кварталі економіка України приросла на 3,4%. Можна було б сказати, що на заздрість Німеччині, якби у нас була спільна база порівняння. І якби не останній масштабний аналітичний звіт Світового Банку, згідно з яким з нинішніми темпами ми досягнемо поточного рівня Польщі через 50 років.

Коментарі - 8

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 лютого 2019, 13:18
#
Самое интересное в статье сравнение займа у нас и в Узбекистане.

У нас аншлаг и шатание политиков, в Узбекистане — все понятно и ясно. В 2 раза дороже — вот цена не предсказуемости нашего государства.
+
0
mary27
mary27
16 лютого 2019, 18:40
#
Как бы, в Узбекистане немного не такая сменяемость власти)
+
+45
Arthur77
Arthur77
15 лютого 2019, 15:37
#
Вот нас и оценили на пол узбека, а по отношению к казаху ещё меньше будет.
+
+41
Александр  Ситников
Александр Ситников
15 лютого 2019, 16:04
#
Выбираем Пороха в первом туре и 21 апреля наступит на три недели раньше…
+
+65
Nedvigapro777
Nedvigapro777
15 лютого 2019, 19:25
#
Фурса — парень не глупый, Посмотрите его статьи за последние месяца три и увидите ясную картину. Порошенко — реформатор, Тимошенко — популист, а сейчас добавилась еще и травля Зеленского. Также, Сергей является частым гостем на пропорошенковском Прямом канале. Так что читаем, но относимся критически.
+
+37
Arthur77
Arthur77
16 лютого 2019, 12:42
#
Согласен с Вами.Человек давно и успешно пиарится на разных каналах.Он достаточно грамотен, его приятно слушать, но иногда несёт откровенную пургу.Возвеличивает, как менеджера Коболева, сравнивает Трампа и Зеленского, выдает прогнозы по курсу, которые не сбываются.Человек не понимает, что каждый его неправильный вывод сильно бьёт по его имиджу.
+
0
987
987
15 лютого 2019, 22:50
#
Вопрос: зачем Укрзализныцю толкают на рынок еврооблигаций в совсем неподходящее время для заимствований? Не затем ли чтобы кое-кому обеспечить высокий доход в ин валюте? Кто мешает государству привлечь валюту под те же ОВГЗ под 7% и прокредитовать дорогу например под 8?
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
16 лютого 2019, 17:39
#
Сроки погашения старых займов жмут
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися