Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 лютого 2019, 16:28

ФГВФЛ поскаржився до Мінюсту: нотаріуси та держреєстратори допомогають красти активи банків

Фонд гарантування вкладів фізичний осібзвернувся до Міністра юстиції за допомогою у вирішенні проблеми виведення активів неплатоспроможних банків через держреєстраторів та нотаріусів.

Фонд гарантування вкладів фізичний осібзвернувся до Міністра юстиції за допомогою у вирішенні проблеми виведення активів неплатоспроможних банків через держреєстраторів та нотаріусів.
фото: nv.ua

Згідно заяви Фонду подібні випадки крадіжки активів відбуваються з майном кожного з банків, які були передані в управління Фонду гарантування починаючи з 2012 року. Оціночна вартіть виведених з-під контролю активів банків лише за два останні роки склала 1,2 млрд грн (балансова вартість цих об'єктів сягала більше 4,5 млрд грн).

Серед найбільш розповсюджених схем - внесення держреєстраторами незаконних змін в реєстр власності, на підставі фіктивних договорів дарування, купівлі-продажу, виведенню майна банка за договором іпотеки.

В числі останніх випадків таких крадіжок  — втрата ВТБ Банком 46 об'єктів нерухомості в м. Дніпро загальною сумою більше 150 млн грн. Держреєстратор перереєстрував ці об'єкти на нового власника на підставі додаткового рішення суду. Через місяць подібний випадок крадіжки активів через держреєстратора відбувся з іншими об'єктами нерухомості в м. Київ та м. Харків.

В жовтні 2018 року через держреєстратора було виведено один з найбільших активів Платинум банку - будівлю в центрі м.Одеса вартістю 144 млн грн.

На думку керівництва Фонду причина крадіжки полягає в нерішучості правоохоронних органів по розслідуванню та покаранню винних, а також бажанні заробити, як у пов'язаних з банками осіб, так і випадкових зловмисників.

«Для держреєстраторів не передбачено покарання за проведення таких незаконних операцій. Ця безкарність, коли ніхто не притягується до відповідальності за подібні діяння провокує їх масове зростання», — заявив Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду.

«Активи перереєструються на підставні ТОВ, що створюються за три дні до оборудки. Серед керівництва таких фірм - люди з кримінальним минулим. Зростання об'ємів цієї проблеми призводить до того, що фонду доводиться відвойовувати кожен об'єкт збанкрутілих банків. Це значно ускладнює роботу Фонду з реалізації активів і задоволенні вимог кредиторів банків», — розповіла Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.

Нагадуємо, раніше Фонд вже мав досвід успішного повернення активів за сприяння Мінюсту. За результатами звернення в Комісію розгляду скарг в сфері державної реєстрації Мінюсту Фонду вдалось повернути «Родовід Банку» земельний участок в м.Київ площею 113,5 га, що був незаконно відчуджений шляхом перереєстрації прав власності.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися