Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 лютого 2019, 18:18

НБУ регулярно звітуватиме в Раді щодо валютних обмежень

Правління Нацбанку регулярно звітуватиме перед парламентом про ситуацію на валютному ринку і причини збереження валютних обмежень. Про це розповів в інтерв'ю виданню «Ліга» заступник голови НБУ Олег Чурій.

Правління Нацбанку регулярно звітуватиме перед парламентом про ситуацію на валютному ринку і причини збереження валютних обмежень.
Фото: bitnovosti.com

Що це означає


«Ми повинні будемо звітувати перед парламентом, і не через півроку, а навіть раніше, перший раз вже в травні. Які обмеження ми зняли, які залишаються, коли ми збираємося їх знімати — все повинно бути публічно», — зазначив Чурій.

Читайте також: У НБУ аргументували необхідність збереження облікової ставки

Згідно з новим законом про валюту, Нацбанк може ввести обмеження лише за наявності кризових явищ в економіці терміном максимум на півроку. Щоб продовжити їх, потрібно рішення Ради НБУ. У сумі цей цикл з переглядом ситуації кожні шість місяців може тривати не довше, ніж півтора року.

«Якщо раніше регулятор мав величезні повноваження по введенню нових обмежень, але фактично не мав можливості їх скасувати, тому що це було закріплено законом, то зараз усе навпаки: нам ускладнили процедуру введення нових обмежень, але при цьому у нас майже повна свобода зі зняття чинних», — додав Чурій.

Нагадаємо, 7 лютого в Україні набув чинності закон про валюту і валютні операції.

Закон скасував, зокрема, вимогу щодо резервування коштів на купівлю іноземної валюти — так зване правило Т + 1, знизив ліміт обов'язкового продажу валютної виручки і дозволив купувати валюту за рахунок кредитного ліміту.

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 лютого 2019, 20:07
#
Все публично и заранее.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися