Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 лютого 2019, 15:00

У НБУ аргументували необхідність збереження облікової ставки

Комітет з монетарної політики Нацбанку підтримав і обгрунтував необхідність збереження облікової ставки незмінною — на рівні 18,0%. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Комітет з монетарної політики Нацбанку підтримав і обгрунтував необхідність збереження облікової ставки незмінною — на рівні 18,0%.
Фото: hvylya.net

Головні аргументи

  • Члени КМП відзначили, що збереження ставки на поточному рівні відповідає необхідності контролю за інфляцією та її подальшого зниження до рівня середньострокової цілі 5% у 2020 році, як передбачає макроекономічний прогноз НБУ. Це дасть змогу досягти стійкого зниження інфляційних очікувань та їх закріплення на рівні цієї цілі.
  • Основний внутрішній ризик, через який варто зберегти облікову ставку, — пов'язана з виборчим процесом невизначеність, яка може погіршити інфляційні очікування.
  • Також більшість членів КМП відзначила, що жорстка монетарна політика повинна протидіяти все ще істотному фундаментальному інфляційному тиску. Зокрема, вони звернули увагу на те, що базова інфляція знижується повільно внаслідок все ще стійкого розширення споживчого попиту під впливом істотного зростання зарплат.
  • Актуальними, за словами членів КМП, залишаються й зовнішні ризики – ризик погіршення умов торгівлі для вітчизняних товаровиробників-експортерів через істотніше охолодження світової економіки та падіння світових цін на сировинні товари українського експорту; геополітичні ризики; невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну з 2020 року внаслідок будівництва обхідних газопроводів у Європу.

Відповідно, у випадку посилення фундаментального інфляційного тиску та реалізації ризиків для зниження інфляції до цілі Нацбанк може вдатися до підвищення облікової ставки.

Нагадаємо, 31 січня правління Нацбанку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних.

Коментарі - 1

+
+37
bonv
bonv
11 лютого 2019, 15:14
#
Національний банк України (НБУ) минулого тижня – з 4 по 8 лютого – купив на міжбанківському валютному ринку 175 мільйонів доларів, що в 3,6 разу більше обсягу, викупленого тижнем раніше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися