Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 лютого 2019, 13:27

Чому валютні вклади будуть дорожчати

Банкіри дають різні прогнози щодо ставок на депозитному ринку. Майже всі вони одностайні в тому, що вклади в гривні більше не дорожчатимуть. Навіть незважаючи на те, що НБУ не став знижувати облікову ставку.

А ось оцінки ситуації з валютними вкладами часто суперечливі. Чого очікувати вкладникам в 1 кварталі і чи будуть дорожчати валютні депозити, «Мінфіну» розповів начальник управління ресурсних і комісійних операцій Конкорд банку Олександр Саламанін.

Ставки за валютними депозитами зростатимуть в першому кварталі. У зв'язку з лібералізацією регулятором валютного законодавства, банкам будуть потрібні валютні ресурси для задоволення попиту на банківські послуги як з боку населення, так і з боку бізнесу. Цей попит обов'язково зросте вже до середини I кв. При цьому, максимальне зростання ставок варто очікувати на рівні + 0,5% і тільки на вклади терміном від 6 місяців.

Але в цілому перший квартал буде умовно стабільним. І банки, і населення будуть в режимі очікування підсумків виборчої кампанії. В цей час всі рекламні та інформаційні ресурси будуть зайняті освітленням виборів, отже, агресивне просування будь-яких банківських продуктів не дасть належного ефекту.

У цей період варто очікувати зниження ставок за вкладами у національній валюті. Під час Різдвяних свят банки запаслися гривневим ресурсом, а активний період кредитування почнеться тільки в другому кварталі. Тому поступове і незначне зниження ставок дозволить утримати залучені ресурси і поступово знизити їх вартість для банку.

Основним фактором впливу на цінову політику банків в першому півріччі буде реакція вкладників на політичну ситуацію в країні. Другим і не менш важливим фактором будуть власні програми розвитку банків, тому що різні напрямки активних операцій банків вимагають різної політики ціноутворення вартості залучення ресурсів.

Банк Конкорд при формуванні ціни залучених ресурсів керується двома основними факторами: стан ринку і власні орієнтири. Уже в I кварталі 2019 року ми розглядаємо можливість підвищення ставок за вкладами в іноземній валюті.

Вільні кошти вкладників будуть перетікати в ОВДП, це очікувана тенденція. Але сегмент таких вкладників невеликий, тому що мінімальна сума розміщення в ОВДП в десятки, а то і сотні разів вище, ніж за банківськими вкладами. Однак розміщення в ОВДП набувають все більшої популярності. Обмеження Фонду гарантування вкладів в 200 000 грн. на них не поширюється, а вся сума розміщення гарантується державою до повернення. При цьому дохідність за ОВДП недалека від банківських вкладів. Крім того, є можливість розміщення в іноземних валютах практично на будь-який термін.

Коментарі - 4

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
6 лютого 2019, 17:28
#
Я не думаю что будет рост по валют.вкладам, это бред. Никто не будет давать 7-10%.
+
+30
tavrygan
tavrygan
6 лютого 2019, 18:00
#
… максимальный рост ставок стоит ожидать на уровне + 0,5%, по данным Минфина макс. ставки 5% + 0,5 = 5,5%…
+
0
lauderdale
lauderdale
10 лютого 2019, 23:57
#
Но было уже и 7 и 10 ) на внешнем и сейчас под 9 берут
+
0
NFH
NFH
7 лютого 2019, 16:57
#
В Ощаде я думаю ставки на валюту упадут на 0,25 — 0,5% уже в ближайшее время.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися