Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 лютого 2019, 17:14

Bloomberg: Україна зберегла облікову ставку, незважаючи на підстави для скорочення

НБУ прийняв рішення зберегти облікову ставку на рівні 18% річних, і тим самим залишив витрати держави за позиками найвищими у Східній Європі. Водночас з'явилися певні ознаки того, що облікова ставка може бути знижена у другій половині року. Про це пише Bloomberg.

НБУ прийняв рішення зберегти облікову ставку на рівні 18% річних, і тим самим залишив витрати держави за позиками найвищими у Східній Європі.
Фото: news.dtkt.ua

Коментар Bloomberg


Незважаючи на відновлення потоку фінансової допомоги для України від МВФ і уповільнення інфляції до рівня, більшого, ніж прогнозувалося на 2018 рік, зростання цін залишається вищим за цільовий показник Нацбанку.

Читайте також: Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 18%

У відомстві пояснюють, що вважають за потрібне підтримувати поточні «досить жорсткі монетарні умови з метою гарантування повернення інфляції до встановленого рівня в першому кварталі 2020 року».

Читайте також: Регулятор прогнозує уповільнення інфляції до 6,3%

Голова Нацбанку Яків Смолій сам посіяв деякі сумніви щодо доцільності такого рішення. Оскільки раніше в цьому місяці він сказав депутатам, що «існують підстави для скорочення базової облікової ставки». Але існують і інші потенційно загрозливі чинники, зокрема президентські вибори, участь у яких братиме цілий ряд популістів.

Також інфляція хоч і знизилася, але її тиск не зник. Підвищення тарифів на комунальні послуги та підвищення зарплат в Україні через відтік працівників в багатші країни Європи стали важливими чинниками, які призводять до підвищення цін. Ризики для цінової стабільності ростуть через політичну невизначеність. Оскільки після президентських виборів українці невдовзі підуть на парламентські.

Читайте також: НБУ пояснив, від чого залежить подальша динаміка облікової ставки

Попри те що Нацбанк очікує скоротити інфляцію до 5% за підсумками 2020 року, у відомстві визнають, що «новий політичний цикл» може створити «значний ризик».

Водночас у Нацбанку бачать і позитивні чинники, які можуть дозволити скоротити базову облікову ставку до кінця 2019 року. Про це сказала заступник голови відомства Катерина Рожкова. Валютні резерви України зараз на рівні 20,8 мільярдів доларів. І ця цифра майже не зміниться протягом 2019 року, оскільки виплати за борговими зобов'язаннями будуть погашені за рахунок продажу євробондів, допомоги від Світового банку і Євросоюзу.

Коментарі - 2

+
+30
swanforever
swanforever
1 лютого 2019, 18:00
#
Следует знать, кто крутит основную массу денег на рынке ОВГЗ. Вот им и не выгодно снижение ставки.
+
+32
bonv
bonv
1 лютого 2019, 19:41
#
Популізм гірше інфляції…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.