Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 грудня 2018, 11:26

НБУ розширив перелік даних, які мають оприлюднювати банки

Нацбанк продовжує роботу над підвищенням прозорості банківської системи для вкладників та інвесторів і для цього розширює перелік даних, що публікуються банками та НБУ. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Нацбанк продовжує роботу над підвищенням прозорості банківської системи для вкладників та інвесторів і для цього розширює перелік даних, що публікуються банками та НБУ.
Фото: interbuh.com.ua

Що зміниться

Банки на власних веб-сайтах почнуть оприлюднювати щомісяця дані про:

  • стан виконання банками нового нормативу LCR;
  • розмір кредитного ризику за класами боржників банку;
  • розподіл кредитів, в тому числі непрацюючих, у розрізі видів економічної діяльності позичальників;
  • розподіл вкладів фізичних осіб у розрізі суми вкладів та кількості вкладників в іноземній та національній валюті та суму можливого відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб;

Дані будуть публікуватися за звітний місяць – до 30 числа кожного місяця, наступного за звітним, за січень – до 28 лютого, за грудень – до 01 лютого наступного року.

Банки почнуть щороку публікувати результати оцінки стійкості банків і банківської системи України:

Інформацію про суму регулятивного та основного капіталу, значення нормативів достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) та основного капіталу (Н3):

  • за даними банку за звітний рік;
  • за результатами оцінки якості активів та прийнятності забезпечення за кредитними операціями банку;
  • за кожен прогнозний рік за макроекономічними сценаріями визначеними для банків, за якими оцінка стійкості здійснюється за трьома етапами.
  • суму потреби (нестачі) в капіталі або необхідний рівень достатності капіталу за результатами оцінки стійкості.

Інформація за результатами оцінки стійкості публікується наприкінці року: банками до 28 грудня, Національним банком – до 31 грудня.

Що це дасть

  • Зазначені зміни посилять рівень інформованості інвесторів, вкладників, клієнтів банків про стан банківської системи.
  • У підсумку це позитивно вплине на рівень довіри до банків та сприятиме виконанню однієї зі стратегічних цілей Національного банку – забезпечення стабільної, прозорої та ефективної банківської системи.

Коментарі - 5

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2018, 11:39
#
Хорошее предложение.
Важно понимать, как банки некоторые будут прятать эту Информацию, можно засунуть так, что будет пол часа искать. Манипуляции также никто не отменял.

Какие санкции, никто так и не назвал.
+
+15
bonv
bonv
28 грудня 2018, 11:46
#
Чому кредити видаються так швидко? Щоб клієнт не встиг прийти до тями.:)
+
+15
bonv
bonv
28 грудня 2018, 11:46
#
За цими даними можна буде або і надалі довіряти «своєму» банку кревні гроші, або переходити у більш надійний банк.
+
+30
bonv
bonv
28 грудня 2018, 11:47
#
Скоро буде так.
Чоловік заходить в банк. Оператора немає. Бере з нудьги рекламний листок, читає: «Взявши цей листок, ви дали згоду на укладення договору іпотечного кредиту строком на 20 років під 30 процентів річних…»:)…
+
0
Григорий П
Григорий П
28 грудня 2018, 15:27
#
… детальні умови — в договорі, договор — на сайті банку, та згідно чинного законодавства, положень статей № ...., та №...,№..., та распоряджень №..., №… НбУ, але %% ставка може змінюватися, якщо буде змінена ставка рефінансування. Всі зміни будуть розміщуватися на сайті. З рахунку по кредитному договору банком автоматично буде відраховуватися страховка залогового майна, страховка кредитуємої особи, та членів ії родини. За кожен день просрочку буде утримуватися пеня 0,1%, штафні санкції 0,4% за 1 день просрочка. При оплаті чергового платежу — утримується коміссія банку за кассові операції — 0,0001%, але не меньше 100грн за одну квітанцію…
якось так…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися