Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 грудня 2018, 18:01

Чому долар знову злетів і що буде завтра

Сьогодні на валютному ринку виникли додаткові передноворічні сюрпризи, які розгорнули ринок в сторону зростання котирувань.

Сьогодні на валютному ринку виникли додаткові передноворічні сюрпризи, які розгорнули ринок в сторону зростання котирувань.
Фото: zn.ua

Як ми і писали в своєму ранковому прогнозі — обсяги операцій суттєво зросли перед закінченням року. Поспішали всі — і та частина експортерів, хто продавав валюту понад обов'язкових 50% валютної виручки і імпортери, яким треба закривати свої зобов'язання перед іноземними партнерами на звітну дату.

При цьому, любителям прикупити валюту за мінімальним курсом у четвер не пощастило. Вони самі себе перехитрили, а їх надія на те, що за рахунок дводенних обов'язкових продажів валюта істотно просяде -не виправдалася. Занадто вже багато виявилося сьогодні бажаючих купити валюту дешевше і вони швидко викуповували всю пропозицію, чим не тільки спровокували зростання курсу, а й створили певний знервований настрій і на завтрашній день.

Особливо торгуватися у покупців вже не вийде — часу на роздуми практично не залишається і тому вони будуть погоджуватися на ціни, що будуть диктуватися продавцями. 

Хід торгів:

Вже в перші п'ять хвилин сесії зростання попиту на валюту підштовхнуло долар з вчорашніх вечірніх декларативних 27,25 / 27,28 гривень до 27,35 / 27,40 з подальшим настроєм на збільшення котирувань. На 11 годин попит настільки перевищував пропозицію, що курс розігріли до 27,46 /27,51 гривні  й тільки на цій позначці продавці та покупці сходилися в ціні.

Весь надлишок пропозиції (хоча вона і зросла в цей момент) швидко скупався самими учасниками ринку, що призводило до девальваційних настроїв серед дрібних та середніх учасників торгів. Тільки великі оператори вважали за краще не особливо «світити» свої обсяги і сторону, щоб не ставати жертвами спекулятивного розгойдування  курсу.

На 12 годину котирування знизилися до 27,44 / 27,47 гривень за рахунок виходу на торги регулятора в «анонімному» режимі через Matching, але як тільки Нацбанк перестав продавати валюту — курс знову підріс до 27,46 / 27,49 гривень на 13:00 і до 27,47 / 27,50 — на період з 14 до 16 години.

На затихаючому ринку — після 16:00 — стараннями спекулянтів на поодиноких угодах долар підтягнули до 27,49 / 27,52 на кінець сесії.

Обстановка на ринку до кінця дня залишилася досить невизначеною і завтра (фактично в останній повноцінний робочий день в цьому році на міжбанку) — у спекулянтів з'явився шанс активно заробити на стрибках котирувань. Особливо торгуватися у покупців вже не вийде — часу на роздуми практично не залишається і тому вони будуть погоджуватися на ціни, що диктуються продавцями.

Головні події 27 грудня на міжбанку:

1) Зростання курсу долара з ранкових 27,35 / 27,40 гривень до 27,49 / 27,52 на кінець сесії;

2) НБУ не виходив на ринок в публічному форматі аукціону, але був змушений збивати підвищений попит на валюту через продаж долара, використовуючи «анонімний» Matching;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 зареєстрований на позначці в 27,4558 гривень за долар, а офіційний курс Нацбанку на 28 грудня встановлений на рівні 27,454979.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 3

+
+21
AleksandrBank
AleksandrBank
27 грудня 2018, 18:30
#
День был очень бурным. В спешке никто не церемонился и покупал валюту для закрытия. Завтра спадет ажиотаж.
Как никак закрывают все год.
+
0
Петро Петрович
Петро Петрович
28 грудня 2018, 15:12
#
Ха, сьогодні вже «завтра», а ажіотаж чомусь не спадає.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2018, 15:20
#
Межбанк дает толчек наличному.
Сегодня многие не церемонясь покупают валюту, чтобы закрыть «хвосты». Потому тупо рост.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися