Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 грудня 2018, 9:55

Нові віяння в регуляції цифрових активів

Комісія США з цінних паперів і бірж (SEC) цього року серйозно взялася за регулювання ринку криптовалютних інвестицій. В результаті кілька ICO проектів були оштрафовані, а Ілону Маску довелося залишити пост голови ради директорів Tesla.

Комиссия США по ценным бумагам и биржам (SEC) в этом году серьезно взялась за регулирование рынка криптовалютных инвестиций.
Фото: Delo.ua

Що планує зробити SEC для того, щоб домогтися дотримання вимог законодавства з цінних паперів від гравців ринку цифрових активів, роз'яснює молодший юрист Практики блокчейна ЮК Juscutum Олександр Синиця.

У листопаді цього року криптоіндустрія стала свідком активних дій SEC по відношенню до учасників ринку цифрових активів. Найбільш резонансними були санкції на адресу CarrierEQ Inc та Paragon Coin Inc. (ICO проекти Airfox та Paragon відповідно), а також децентралізованої біржі (DEX) EtherDelata та її фаундерів.

Після таких гучних кейсів у співтовариства з'явилося безліч питань, які SEC не могла ігнорувати. В результаті 16 листопада Комісія США з цінних паперів і бірж випустила заяву, в якій остаточно розставила всі крапки над «і». Комісія сформулювала свою позицію щодо підходів до регулювання деяких видів діяльності, пов'язаних з випуском, торгівлею та інвестиціями в сфері цифрових активів.

Зокрема, заява SEC стосується таких питань:

— вимоги до компаній, що здійснюють первинне розміщення цифрових активів, які потрапляють в категорію цінних паперів (в тому числі і випущених у рамках проведення ICO);

— вимоги до інвестиційних фондів, що працюють c цифровими активами, які належать до категорії цінних паперів;

— вимоги до майданчиків, на яких проводиться торгівля віртуальними активами, що потрапляють під визначення цінних паперів.

Висновки, які варто зробити криптобізнесу в зв'язку з такою позицією SEC: 2 ключових моменти

1. SEC продемонструвала, що готова йти на компроміс і дати другий шанс багатьом ICO проектам, токени яких були випущені без дотримання процедур, передбачених законами США.

16 листопада SEC також випустила свій прес-реліз, в якому відзвітувала про проведене розслідування щодо ICO проектів Airfox та Paagon, а також про досягнуту з проектами домовленість. До того ж були опубліковані постанови SEC, прийняті на адресу цих ICO. У них можна детально ознайомитися з аргументацією Комісії щодо порушення вимог федеральних законів про реєстрацію випуску цінних паперів, допущених проектами. Крім того, є можливість дізнатися про обов'язки, які взяли на себе «порушники» з метою виконання угоди з SEC.

Важливо розуміти, що Airfox та Paagon стали аж ніяк не першими ICO, які привернули до себе увагу Комісії, як особи, що випускають цінні папери без проведення належної процедури реєстрації такого випуску. Ще 25 червня 2017 року SEC випустила свою доповідь щодо токенов DAO, в якому обґрунтувала, що токени, які випускаються за допомогою ICO, можуть за своєю природою бути інвестиційним контрактом. У свою чергу, інвестиційний контракт згідно Securities Act of 1933 є цінним папером з усіма витікаючими з цього наслідками. Один з ключових індикаторів, дозволяє визначати угоду з купівлі токенов на ICO як інвестиційний контракт — очікування покупців на отримання прибутку. У випадку з Airfox та Paagon SEC встановила, що покупці токенов мали «розумні очікування» отримання прибутку, які були викликані самими проектами в ході проведення ICO і маркетингових кампаній.

Головною відмінністю Airfox та Paagon від попередніх «жертв» регулювання випуску цінних паперів в США стало те, що SEC та ICO проекти змогли досягти угоди, за результатами якого Комісія обмежиться лише накладенням стягнення у розмірі 250.000$ і зобов'язується утриматися від накладення подальших санкцій. При цьому Airfox та Paagon зобов'язуються протягом 90 днів почати процедуру реєстрації випуску своїх токенов, як випуску цінних паперів відповідно до законодавства США. Також, проекти повинні повідомити всіх своїх інвесторів про можливості повернення вкладених в ICO коштів (в разі, якщо інвестори виявлять таке бажання).

За словами Стівена Пейкіна, співдиректора відділу SEC з контролю за виконанням законодавства, приклад такої угоди надає можливу модель поведінки для компаній, які вже випустили свої токени за допомогою проведення ICO і прагнуть знайти шлях до дотримання федеральних законів про цінні папери.

На прикладі Airfox та Paagon SEC демонструє іншим ICO, які проводили незареєстрований випуск цінних паперів, можливий шлях до легалізації їх проектів. Іншими словами, зараз у багатьох ICO з'явився шанс звільнитися від SEC «малою кров'ю», заплативши штраф, повернувши кошти незадоволеним інвесторам і пройшовши процедуру реєстрації випуску своїх токенов. З більшою часткою ймовірності на кілька місяців ми побачимо затишшя в «полюванні» SEC на ICO «порушників». У цей період SEC дасть можливість всім бажаючим проектам піти шляхом AirFox та Paragon. Після затишшя SEC знову відкриє «полювання» на ICO проекти, проведені з недотриманням американського законодавства про цінні папери, і швидше за все порушники вже не зможуть обійтися простими штрафами.

2. SEC остаточно закрила питання застосовності вимог законодавства до реєстрації бірж, на яких здійснюється торгівля цінними паперами, завідношеннямдо DEX-майданчиків.

За допомогою кейса EtherDelta комісія показала: будь-яка платформа, яка підпадає під дефініцію «біржа» і торгує цінними паперами повинна бути зареєстрована як національна біржа цінних паперів (або звернутися в SEC для отримання звільнення від реєстрації). Для комісії важливо, чи є платформа централізованою і керованою, або ж децентралізованою, і працюючою незалежно від своїх творців на основі закладених у неї алгоритмів. SEC акцентує увагу на тому, що аналіз платформи з метою визначення, чи є вона біржею в розумінні законів США, проводиться незалежно від того, як платформа себе ідентифікує і які технології або алгоритми використовує. Важливо лише те, що майданчик, який діє відповідно до закладених в неї алгоритмів або смарт контрактів, надавав своїм користувачам можливості для торгівлі цінними паперами, об'єднуючи замовлення покупців і продавців. З огляду на те, що на платформі велася торгівля найрізноманітнішими видами токенів, серед яких були і токени, які мають ознаки цінних паперів, звинувачення SEC на адресу DEX починають здаватися цілком виправданими. Таким чином, EtherDelta цілком логічно була визнана «біржею».

Криптоіндустрії ще тільки належить дізнатися, чи будуть інші ICO йти шляхом Airfox та Paagon і чи побачимо ми незабаром чергу з DEX-ів, бажаючих зареєструвати свої майданчики. Варто відзначити, що прагнення SEC визначити зрозумілі правила гри для безлічі різношерстих гравців ринку цифрових активів — це позитивний аспект, спрямований на усунення регуляторного вакууму і невизначеності в криптовалютній сфері.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися